Άνθιση της επιχειρηματικότητας καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ

Aύξηση της επιχειρηματικότητας καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, καθώς διευρύνονται σημαντικά οι νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων, ενώ μειώνονται αισθητά τα λουκέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, από την αρχή του 2018 μέχρι και τον Νοέμβριο ιδρύθηκαν 28.982 νέες επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο είχαν ιδρυθεί 27.422 επιχειρήσεις, δηλαδή φέτος συστάθηκαν 1.560 επιχειρήσεις περισσότερες από πέρσι.

Παράλληλα, ενώ στο εντεκάμηνο του 2017 καταγράφηκαν 22.187 διαγραφές επιχειρήσεις (λουκέτα), φέτος οι διαγραφές περιορίστηκαν σε 17.195, σημειώνοντας μείωση κατά 22,5% ή κατά 4.992 επιχειρήσεις.

Tο ισοζύγιο των νέων επιχειρήσεων και των διαγραφών είναι θετικό φέτος κατά 11.787 επιχειρήσεις ενώ στο εντεκάμηνο του 2017 ήταν στις 5.235 επιχειρήσεις.

H εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα στα τελευταία χρόνια καθώς, εξαλείφθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα και ο κρατικός προϋπολογισμός, από τα ελλείμματα έχει περάσει στα υπερπλεονάσματα, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μείωση της φορολογίας. Ήδη έχει νομοθετηθεί η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2019 κατά μία μονάδα, και η μείωση θα συνεχιστεί μέχρι το 2022, οπότε ο συντελεστής θα μειωθεί στο 25%, από το 29% που είναι για τα κέρδη του 2018.

Σε ό,τι αφορά στις νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων οι περισσότερες είναι Ιδιωτικές Κεφαλουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), οι οποίες πλεονεκτούν έναντι των άλλων μορφών επειδή έχουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Ακολουθούν οι Ομόρρυθμες (ΟΕ), οι Ετερρόρυθμες και οι Ανώνυμες Εταιρείες.


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!