Wailian: Τι ψάχνει o κινεζικός κολοσσός στα ελληνικά ακίνητα

Tη διακοπή συνεργασίας με την Ελλάδα, τουλάχιστον, τριών εταιρειών προώθησης και πώλησης ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους αγοραστές έχει προκαλέσει η υπόθεση της Χρυσής Βίζας και των αμφιλεγόμενων πωλήσεων ακινήτων σε Κινέζους. Παρόλ’ αυτά, εταιρείες από τη Χώρα του Δράκου εξακολουθούν να βλέπουν ευκαιρίες στα ελληνικά ακίνητα, που παραμένουν τα φθηνότερα σε όλη την Ευρώπη.

Tι ψάχνει o κινεζικός κολοσσός Wailian στα ελληνικά ακίνητα

Oπως αποκαλύπτει το Capital.gr, ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία μετανάστευσης (immigration offices) της Κίνας, που έναντι προμήθειας αναλαμβάνουν την προώθηση ελληνικών ακινήτων στην κινεζική αγορά, εξακολουθεί να επενδύει σε κτήρια του κέντρου της Αθήνας που χρήζουν ανακαίνισης.

H κινεζική Wailian, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μετανάστευσης στην Κίνα με 300 υπαλλήλους, έχει δημιουργήσει παράρτημα στην Ελλάδα. Έχει αγοράσει κτήριο γραφείων στην οδό Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, το οποίο παραμένει για χρόνια αναξιοποίητο. Τα σχέδια της εταιρείας για το ακίνητο που βρίσκεται σε οικόπεδο 400 τ.μ. περιλαμβάνουν την υλοποίηση καταστημάτων στο ισόγειο και κατοικιών στους έξι ορόφους του, με τις εργασίες ανακαίνισης να ξεκινούν το προσεχές διάστημα.

Tα εν λόγω διαμερίσματα αναμένεται να πωληθούν σε Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση σε 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν έναντι επένδυσης 250.000 ευρώ σε ελληνικά ακίνητα, κάτι που εξασφαλίζει το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας.

Xρυσές δουλειές

H Wailian προωθεί σπίτια σε χώρες (π.χ. ΗΠΑ) που χορηγούν άδεια διαμονής έναντι επενδύσεων με την πελατεία της να είναι σχεδόν αποκλειστικά Ασιάτες.

H εταιρεία στη χώρα μας πουλάει "πακέτο" τεσσάρων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας με τιμή πώλησης συνολικού ύψους 250 χιλιάδων ευρώ, επτά διαμερίσματα αξίας το καθένα 250.000 έως 330.000 ευρώ στην Καλλιθέα, αλλά και κατοικίες στα Νότια προάστια. Το χαμηλό ζητούμενο ύψος της επένδυσης, η μη υποχρέωση για, έστω ολιγοήμερη, διαμονή του αγοραστή στην Ελλάδα και για πόθεν έσχες, αποτελούν, κατά την εταιρεία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού προγράμματος.

Mάλιστα, στον ιστότοπό της η εταιρεία παραθέτει success stories Κινέζων επιχειρηματιών που απέκτησαν ευρωπαϊκή Χρυσή Βίζα, αγοράζοντας σπίτι στην Αθήνα.

Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Wailian είναι η Linda He, στην οποία η πόλη Cleveland του Ohaio έχει απονείμει βραβείο για τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, καθώς στις ΗΠΑ οι επενδύσεις σε ακίνητα, που συνδέονται με το εκεί πρόγραμμα Χρυσής Βίζας, θα πρέπει να δημιουργούν έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας.

Πάντως, το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής, αποτελεί ένα μικρό κλάσμα της συνολικής δραστηριότητας της Wailian που έχει υλοποιήσει deals της τάξης των 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος EB-5 που εφαρμόζει η χώρα.

Σημειώνεται ότι η Wailian διαθέτει 500 εργαζόμενους και 30 υποκαταστήματα παγκοσμίως.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr