Ποιο βραβεύτηκε ως το καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης

Το ξενοδοχείο AXEL στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της λογοτεχνικής γειτονιάς “El Barrio de las Letras” της Μαδρίτης.

Η σχεδίασή του ξενοδοχείου συνδυάζει μια σειρά από ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές, που δημιουργούν ένα διασκεδαστικό διάλογο μεταξύ σημαντικών χρονικών περιόδων στην ιστορία της πόλης.

Στο νέο σχεδιασμό κυριαρχούν οι ιστορικές αναφορές, ενώ επιλέχθηκαν παραδοσιακά και λαϊκά χαρακτηριστικά της Μαδρίτης, διάφορα σύμβολα, όπως ο ταύρος, καθώς και αναφορές στην τσιγγάνικη ζωή.

Το interior design ανέλαβε το γραφείο EL EQUIPO CREATIVO με έδρα τη Βαρκελώνη. Οι σχεδιαστές δήλωσαν:

«Από την αρχή μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε έναν διασκεδαστικό διάλογο ανάμεσα στις διάφορες ιστορικές περιόδους. Προκειμένου να επιτευχθεί μία ατμόσφαιρα, που να προσκαλεί τον επισκέπτη στους κοινόχρηστους χώρους, η στρατηγική που υιοθετήθηκε στο σχεδιασμό, ήταν η χρήση του χρώματος, ενός στοιχείου που μας συνοδεύει σε όλες τις περιοχές του ξενοδοχείου και η οποία εφαρμόζεται με διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε ζώνη».



Αφίσες, φώτα αναμμένα με κινηματογραφικές και μουσικές αναφορές στη Μαδρίτη, καθώς και άλλα φανταχτερά στοιχεία, εισβάλλουν στο ξενοδοχείο και στο χώρο υποδοχής του, καλωσορίζοντας τον επισκέπτη σε μια ξέγνοιαστη και εορταστική ατμόσφαιρα. Η εισαγωγή κειμένων, λέξεων και φράσεων υπό τη μορφή λαμπρών νέον φώτων, παραπέμπει στο λογοτεχνικό παρελθόν της γειτονιάς.



Μετά την ανακαίνιση, κάποια δωμάτια μετατράπηκαν σε σουίτες και άλλα σε δημόσια σαλόνια.

Στα αριστοκρατικά δωμάτια του πρώτο ορόφου, διατηρήθηκαν στοιχεία, όπως τα πλούσια διακοσμημένα ταβάνια, τα έντονα χρώματα στους τοίχους και οι μπαρόκ διακοσμητικές λεπτομέρειες, που έχουν ιστορική αξία.

Τα δωμάτια χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία φινιρισμάτων και χρωμάτων, ενώ επικρατούν οι χρυσές λεπτομέρειες, που είναι και ο κοινός παρονομαστής σε όλη τη διακόσμηση, από τους τοίχους, τις οροφές, μέχρι τα έπιπλα και τα έργα τέχνης.


Στο σχεδιασμό των δωματίων για μια ακόμη φορά επικρατεί η μείξη οπτικών αναφορών στη πόλη, ενώ ο στόχος του είναι να προσκαλέσει τον επισκέπτη, να ξεκουραστεί και να περάσει καλά.

Οι δύο μεγάλες κουρτίνες είναι τα κύρια διακοσμητικά στοιχεία. Η μία φούξια, στο χρώμα του ακρωτηρίου των ταυρομάχων και η άλλη ημιδιαφανής μαύρη, σαν “μαντίλα”. Μαζί περιβάλλουν το κρεβάτι και επιτρέπουν στο δωμάτιο να μετατραπεί, ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή – γιατί όχι- ανάλογα με τη διάθεση.


Ένα νέον φως με σαφή ή υπονοούμενα μηνύματα – σχετικά με τη λαϊκή κουλτούρα – ολοκληρώνει την παιχνιδιάρικη διάθεση. Σαν κύριο χρώμα επιλέχθηκε το κομψό έντονο μπλε και το ξύλο, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης στη θορυβώδη γειτονιά.

Το Hotel Axel στη Μαδρίτη επιλέχθηκε ως ένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα σε όλο τον κόσμο και βραβεύτηκε ως το «Best Hotel Design» στην Ευρώπη στα φετινά Διεθνή Βραβεία Ξενοδοχείων και Ακινήτων (Hotel & Property Awards). Αυτά τα βραβεία, θεωρούνται από τα πιο διάσημα στην κοινότητα του design.


hoteldesign.gr