ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: 900.000 ευρώ κοστίζει κάθε 1 εκατ. ευρώ που δίνεται στους πρώην Ασφαλισμένους της

Τελικά πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η εκκαθάριση των Ασπίς Πρόνοια & Commercial Value και πόσα χρήματα έχουν γυρίσει πίσω στα ενδιαφερόμενα μέρη;

Απαντήσεις στα συγκεκριμένα θέματα βρήκαμε ως συντακτική ομάδα στην ΤτΕ και πιο συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Επιθεωρήσεων Εποπτευόμενων Εταιρειών – τμήμα Εκκαθαρίσεων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην επίσημη επιστολή μας. Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η γνωστή και βασισμένη στο γράμμα του νόμου. Από την ημέρα που ανακλήθηκαν οι άδειες και των δύο εταιρειών μέχρι και την 01/06/2012 έγιναν προσπάθειες τα χαρτοφυλάκια να μεταφερθούν σε υγιείς ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Μια προσπάθεια που δεν καρποφόρησε με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης των εταιρειών.

Στις 20.11.2015 αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΤτΕ οι καταστάσεις των δικαιούχων προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων μερών ενώ σχεδόν έναν χρόνο μετά στις 17.10.2016 ξεκίνησαν οι διαδικασίες προσωρινής διανομής των μη αμφισβητούμενων μερών των απαιτήσεων. Διαδικασία που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Πόσα λεφτά έχουν δοθεί αυτή τη διετία (2016-2018);

Περίπου 20 εκατ. ευρώ για την Ασπίς Πρόνοια & 67 εκατ. ευρώ για την Commercial Value.

Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί προκειμένου ο κόσμος να πάρει πίσω μέρος των χρημάτων που έχασε;

18 εκατ. ευρώ για την Ασπίς Πρόνοια & 10,5 εκατ. ευρώ για την Commercial Value.

Και ενώ στην εκκαθάριση της Commercial Value το κόστος εκκαθάρισης με τα λεφτά που έχουν επιστραφεί έχει μια (λογική;) διαφορά – δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Ασπίς Πρόνοια. Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό βρήκαμε ότι για κάθε 1 εκατομμύριο που δίνεται στους πρώην ασφαλισμένους (από τα συνολικά 20 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα) δαπανώνται 900.000 ευρώ στη διαδικασία της εκκαθάρισης! Κόστος που κατά την άποψή μας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί όσο απαιτητική και να ήταν η συγκεκριμένη εκκαθάριση. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης κάνοντας τον ίδιο υπολογισμό στην περίπτωση της Commercial Value βρήκαμε ότι για κάθε 1 εκατομμύριο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στους αιτούντες έχουν ξοδευτεί 156.000 ευρώ σε έξοδα εκκαθάρισης.

Τέλος στην περίπτωση που κάποια από τα έξοδα της εκκαθάρισης βάρυναν την Ασπίς Πρόνοια ενώ αφορούσαν την Commercial Value υπολογίσαμε αθροιστικά τα έξοδα και των δύο εταιρειών μαζί καταλήγοντας στις 327.000 ευρώ για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ (από τα συνολικά 87 εκ) που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

του Νίκου Μωράκη
insurancedaily.gr