ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Χορηγία 4 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ στην «The HOME Project»

Χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ, έλαβε η The HOME Project, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση ανθρωπιστικού σκοπού που ιδρύθηκε από το Libra Group τον Δεκέμβριο του 2016 και παρέχει ασφάλεια σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα ασυνόδευτα. Η χορηγία αναμένεται να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με στέγη, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, εκπαίδευση και υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης. Επιπρόσθετα αποτελεί μέρος ευρύτερης προσπάθειας του Ascend Collaborative, μίας σύμπραξης μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα -ανάμεσα σε αυτούς και του Ιδρύματος ΙΚΕΑ- που έχει αφιερωθεί ειδικά στον σκοπό βελτίωσης της ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα τριετής χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος IKEA θα επιτρέψει στην The HOME Project να παράσχει ασφάλεια σε 100 παιδιά τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη χώρα τους, σύμφωνα και με τον διαρκή στόχο της οργάνωσης που, εκτός από στέγαση, προσφέρει στα παιδιά ένα ολιστικό μοντέλο υποστήριξης, που τα βοηθά να επανακάμψουν από βαθιά τραύματα και να χτίσουν ένα καινούργιο μέλλον για τους εαυτούς τους.

Συνολικά, στους 20 μήνες λειτουργίας της, η The HOME Project, που ιδρύθηκε από το Libra Group το 2016, έχει καταφέρει να στηρίξει περισσότερα από 300 παιδιά μέσα από τους 11 ξενώνες που διατηρεί στην Αθήνα και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 130 θέσεις εργασίας. Το Ίδρυμα ΙΚΕΑ είναι στενός συνεργάτης και πολύτιμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών της The HOME Project αφού έχει επίσης χρηματοδοτήσει, το 2017, τη δημιουργία και λειτουργία πέντε νέων ξενώνων φιλοξενίας.


Η Σοφία Κουβελάκη, Εκτελεστική Διευθύντρια της The HOME Project, σχολίασε: “Τα ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα προσπαθώντας να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή να λάβουν άσυλο στη χώρα μας. Συνήθως, έχουν καταλήξει στην Ελλάδα αφού έχουν ταξιδέψει ολομόναχα, προσπαθώντας να γλυτώσουν από την βία του πολέμου και των διώξεων και υπό τρομακτικά επικίνδυνες συνθήκες. Σήμερα, τα παιδιά αυτά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων και πρέπει να προστατευθούν ώστε να γίνουν και να αισθανθούν πάλι αυτό που πραγματικά είναι: παιδιά».

Το ανησυχητικό επίσης, σύμφωνα με την ίδια είναι ότι οι ροές των προσφύγων – μεταναστών από το 2016 και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να έχουν περιοριστεί, αυξάνονται όμως σημαντικά οι ροές ασυνόδευτων παιδιών. Το μικρότερο που φιλοξενείται σήμερα στους ξενώνες του The Home Project είναι 5 ετών.


2.400 παιδιά εκτεθειμένα

Σύμφωνα με την κα Κουβελάκη από τους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, πάνω από 3.400 είναι ασυνόδευτα παιδιά. Από αυτά, περισσότερα από 2.400 βρίσκονται χωρίς στέγη και ζουν στο δρόμο, σε καταυλισμούς και κέντρα κράτησης, όλα σε κίνδυνο από βία, σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση και εμπορία οργάνων.

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και την ασφάλεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα IKEA υποστηρίζει την The HOME Project ώστε με τη σειρά της, να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα σε παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν από σπίτι τους, να τα βοηθήσει να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να χτίσουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους», δήλωσε στη σημερινή εκδήλωση ο Στέλιος Κυριακάκης, Chief Operating Officer του Ιδρύματος ΙΚΕΑ.

Το Ίδρυμα, που είναι το φιλανθρωπικό όχημα της οικογένειας του ιδρυτή της ΙΚΕΑ και έχει έδρα την Ολλανδία, επικεντρώνεται, όπως εξήγησε ο κ. Κυριακάκης στα παιδιά – πρόσφυγες κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτό είναι το μοναδικό project του είδους το οποίο υποστηρίζει χρηματοδοτικά στην Ευρώπη και πλέον από τη θέση του Χορηγού. «Το 2016 στηρίξαμε με μία δωρεά την The Home Project. Είδαμε την καλή δουλειά που γίνεται και αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη συμμετοχή μας και να γίνουμε χορηγοί με 4 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο ίδιος.

Η κα Σοφία Κουβελάκη και ο κ. Στέλιος Κυριακάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης Η The HOME Project προσδοκά να συνεχίσει να λαμβάνει δωρεές και υποστήριξη για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015 και χρήζουν βοήθειας και προστασίας.


Οι νέες οι δωρεές που προσφέρονται στην The HOME Project παρέχονται απευθείας σε ανήλικους πρόσφυγες βοηθώντας τους να είναι ασφαλείς, να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και ρούχα, να έχουν στέγη και να ενταχθούν στην κοινωνία. H The HOME Project συνεχίζει να αναζητά και να συγκεντρώνει όλες τις μορφές δωρεάς και βοήθειας που θα επιφέρουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών και νέων.

Η αποστολή της HOME Project, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Help, Overcome, Motivate και Empower, είναι τριπλή: Πρώτον, να προσφέρει προστασία σε ασυνόδευτα ανήλικα, σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας όπου θα τους παρέχεται τροφή, ρουχισμός καθώς και ένα ολιστικό πλαίσιο υποστήριξης. Δεύτερον, να εντοπίζει αχρησιμοποίητα κτίρια σε όλη την Ελλάδα και μέσω ανακαίνισης και ειδικής διαμόρφωσης να τα μετατρέπει σε ξενώνες, δίνοντάς τους και πάλι ζωή. Τρίτον, να δημιουργεί θέσεις εργασίας για Έλληνες και πρόσφυγες.

Από την πλευρά του το Ίδρυμα IKEA (Stichting IKEA Foundation) εργάζεται για να δημιουργήσει «μία καλύτερη καθημερινή ζωή για τους πολλούς». Ως ο φιλανθρωπικός βραχίονας του Ιδρύματος INGKA, του ιδιοκτήτη του Ομίλου εταιρειών IKEA επικεντρώνεται στην βελτίωση της ζωής ευάλωτων παιδιών μέσω της ενδυνάμωσης των οικογενειών τους ώστε να αποκτήσουν έναν βιώσιμο οικογενειακό εισόδημα και να εναντιωθούν και αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.


Το σχήμα Ascend Collaborative είναι ένα συνεργατικό σχήμα εταιριών τους ιδιωτικού τομέα και φιλάνθρωπων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς «της πρώτης γραμμής» που μάχονται για την βελτίωση της ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα. Το Σχήμα εστιάζει σε ανθρωπιστική βοήθεια και κοινωνικο-οικονομική ένταξη και έχει χορηγήσει σε ένα έτος, και σε 12 τοπικούς φορείς, δωρεές άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το Ίδρυμα IKEA είναι εταίρος του Σχήματος όπως και το Ίδρυμα Radcliffe, η Coca-Cola και το The Libra Group. Την αρχή του Σχήματος έκανε ο Καναδός φιλάνθρωπος Frank Giustra, και σήμερα το Σχήμα αυτό αποτελεί φυτώριο νέων προγραμμάτων, πιο πρόσφατα το πρώτο ταμείο κοινωνικού αντίκτυπου, το Εγχείρημα Ascend, που εργάζεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για πρόσφυγες.Του Στέλιου Μορφίδη
newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]