Τέσσερα νέα επαγγελματικά ταμεία θα συσταθούν το 2019

Τέσσερα νέα επαγγελματικά ταμεία πρόκειται να συσταθούν το 2019 ανεβάζοντας σε 21 το συνολικό αριθμό των επαγγελματικών ταμείων της χώρας. Τα ταμεία θα καλύπτουν ασφαλισμένους στο χώρο της τεχνολογίας, των ασφαλιστικών εταιριών και του υπουργείου οικονομικών.

Την προώθηση σειράς διατάξεων που θα διευκολύνουν ασφαλαιστιουν την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων προανήγγελλε ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στην ημερίδα για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που οργάνωσε, η Prudential Marghios & Partners.

Στην ίδια ημερίδα ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται την ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων ως πυλώνα ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα.

«Να στηρίξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων και ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα στο συνταξιοδοτικό δημιουργώντας το σύστημα των 3 πυλώνων με τον 1ο πυλώνα να έχει δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα με μείωση εισφορών, ο 2ος πυλώνας να περιλαμβάνει σύγχρονη επικουρική επαγγελματική ασφάλιση με ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων και κεφαλαιοποίηση των εισφορών σε ατομικούς λογαριασμούς. Ανέφερε πως πρέπει να δίνεται δικαίωμα επιλογής των ασφαλισμένων, σε ότι αφορά την επενδυτική στρατηγική, εύρος στην ηλικία επιλογής της ασφάλισης, μείγμα ισόβιων καταβολών ή εφάπαξ καταβολών. Σημαντικό επίσης, ότι αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της ΝΔ, ώστε στο νέο υποχρεωτικό πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης που έχει προαναγγείλει, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ένταξης, όχι μόνο των νέων ασφαλισμένων, αλλά και των παλαιών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε η στρατηγική συνεργασία της Prudential με τον ελβετικό αντασφαλιστικό κολοσσό της Swiss Re .

Η Strategy Analyst της Swiss Re Dr Αναστασία Γρίβα έκανε αναφορά στις επιδεινούμενες δημογραφικές τάσεις στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισημαίνοντας την γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Το πολύ σημαντικό και καινούριο στοιχείο που είδαμε είναι η ποσοτικοποίηση της συνολικής δαπάνης, κράτους και ιδιωτών για τις ηλικίες άνω των 65. Η αναλύτρια της Swiss Re σημείωσε πως στην Ελλάδα αφιερώνονται πόροι 66 δις δολαρίων, από τα οποία το 74% προέρχεται από το κράτος με όλες τις μορφές (συντάξεις κλπ), 22 % από την οικογένεια, 3% από αποταμίευση και μόλις 1% από την ασφάλιση. H μέση δαπάνη ανέρχεται σε 30.000 δολάρια ανά άτομο.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εποπτείας των Επαγγελματικών Ταμείων, η κα Ευφροσύνη Κουσκουνά από Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η κα Μαρία Μαργαριτσανάκη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και ο κος Χαρίλαος Αλαμάνος μέλος στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) αναφέρθηκαν στις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την εποπτεία των Ταμείων αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα τη διασυνοριακή επαγγελματική ασφάλιση και την εναρμόνιση της Οδηγίας 2341/2016, εντός του Ιανουαρίου 2019. Ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, μίλησε για την κακοδιαχείριση των κοινωνικών Ταμείων, ανευθυνότητα της πολιτείας και των διοικήσεων των δημόσιων Ταμείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν ταμεία που έχουν ακόμα και σήμερα έχουν πάνω από 10 χρόνια να δημοσιεύσουν ισολογισμούς και να ελεγχθούν. «Ο συνδυασμός των 2 πυλώνων είναι η μοναδική λύση» κατέληξε ο κ. Αλαμάνος ο οποίος έδωσε παράδειγμα από την λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Αυστραλία, ενώ μίλησε και εξ 'ιδίων, για το δικό τους ΤΕΑ στην Ελλάδα, των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Ο Επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Dr Μιχαήλ Ανθρωπέλος αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις επενδύσεις στα ΤΕΑ. Αυτές είναι ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας, η συντηρητική διαχείριση, η διασπορά επενδύσεων, η εκτίμηση των ειδικών συνθηκών και αναγκών κάθε ΤΕΑ, καθώς και η συνεχής παρακολούθησης και μέτρησης απόδοσης / κινδύνων αλλά και την εφαρμογή του Asset Liability Management (ASM) δηλαδή του συνδυασμού του ενεργητικού με τις υποχρεώσεις, ως νο1 προτεραιότητα για τα ΤΕΑ.

Ο Dr Αλέξανδρος Ζυμπίδης, επίκουρος καθηγητής αναλογιστικής επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε ότι μετά 30 χρόνια διαπιστώνεται για το πόσο καλά τελικά λειτουργεί ένα Επαγγελματικό Ταμείο και αυτό δείχνει τη σημασία του πόσο σωστά πρέπει να σχεδιαστεί κάτι σήμερα. Επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία επιμέρους δομών που πρέπει να προσεχθούν και ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην πληροφόρηση του ασφαλισμένου. Εστίασε ιδιαίτερα στους εσωτερικούς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως για παράδειγμα οι στρατηγικοί κίνδυνοι, οι βιομετρικοί κίνδυνοι , οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι.

της Μαίρης Λαμπαδίτη
newmoney.gr