Τράπεζες: Ένεση ρευστότητας 10 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις το 2019

Με νέα δάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις το 2019, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Το άνοιγμα της στρόφιγγας των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες αναμένεται να επαναφέρει το θετικό πρόσημο στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην οποία στοχεύουν οι τράπεζες, αφενός λόγω των αποπληρωμών δανείων που θα υπάρξουν ταυτόχρονα με τις νέες δανειοδοτήσεις, αφετέρου λόγω των δανείων που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζίτες στο Capital.gr, λόγω των παραπάνω δεδομένων, μία μείωση της τάξεως του 10% στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγεί σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης μόλις κατά 1%.

Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις πάντως είναι κρίσιμη όχι μόνο για τις ίδιες και την οικονομία, αλλά και για τις τράπεζες, καθώς θα πρέπει να ενισχύσουν τα έσοδά τους, δημιουργώντας εσωτερικό κεφάλαιο που θα τους επιτρέψει και τη μείωση των NPEs. Και στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο που θα προσδίδει αξία στην επιχείρηση και θα πληροί τα βασικά τραπεζικά κριτήρια για χρηματοδότηση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τραπεζών θα βρεθούν οι κλάδοι του τουρισμού, της ενέργειας, της υγείας, των μεταφορών και των logistics, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής και της ναυτιλίας.

Νένα Μαλλιάρα
Πηγή: capital.gr