Η απάντηση στην Airbnb έρχεται από την Κίνα

Η γερμανική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού στη διαμονή, Wimdu, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στα τέλη της χρονιάς, την ώρα που μια άλλη ανταγωνίστριά της, η Xiaozhu, αναδύεται από την Κίνα, έχοντας θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων.

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν γνωστές με ανακοινώσεις των 2 εταιριών, που ανταγωνίζονται την Airbnb, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, και διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην οικονομία διαμοιρασμού.

Ειδικότερα, η λειτουργία της πλατφόρμας Wimdu με έδρα στο Βερολίνο θα τερματιστεί την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Η πλατφόρμα κατάφερε να συγκεντρώσει 90 εκατ. δολάρια για την επέκτασή της όμως αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές και εμπορικές προκλήσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της.H Wimdu ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια, με στόχο να γίνει ο γερμανός αντίπαλος της Airbnb, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει επαρκείς κρατήσεις στα καταλύματά της στις πόλεις.

Στα τέλη του 2016 την αγόρασε η δανέζικη Novasol, η οποία δραστηριοποιείται στις εξοχικές κατοικίες στις περισσότερες παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι έτσι θα συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό της για διαμονή στις πόλεις.

Φαίνεται πιθανό ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Novasol, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός επενδυτής Platinum Equity, ο οποίος αγόρασε την εταιρεία από το Wyndham Hotels τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δεν ήταν πλέον πρόθυμος να χρηματοδοτήσει τις απώλειες της Wimdu.

Η δεύτερη ανακοίνωση από την πλατφόρμα Xiaozhu από το Πεκίνο, η οποία προσφέρει ενοικίαση κατοικιών, γνωστοποιεί οτι η εταιρία μπαίνει σε συζητήσεις για τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων. Ανάμεσα στους επενδυτές της Xiaozhu.com είναι ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, καθώς και οι Legend Capital, Morningside Venture Capital, MSA Capital και Capital Today.

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να διευρύνει το δίκτυο ψηφιακών εταιριών της προκειμένου να ανταγωνιστεί γίγαντες από την Καλιφόρνια, η Κίνα κτίζει επιτυχώς ισχυρούς αντιπάλους. Ήδη οι Alibaba και Huawei ανταγωνίζονται ευθέως τις Amazon και Motorola. Στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία, παρατηρούνται αξιοσημείωτες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα.

newmoney.gr