Περίπου 1 στις 6 κατοικίες είχαν ασφάλιση περιουσίας πέρυσι

Το μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων για ασφάλιση περιουσίας συγκεντρώνει το αίτιο της φωτιάς, όπως προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία είναι ασφαλισμένες περίπου μία στις έξι κατοικίες.

Στον διαδικτυακό τόπο της ΕΑΕΕ www.eaee.gr αναρτήθηκε η μελέτη για την Ασφάλιση Περιουσίας 2017 και όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη ασφάλιση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στον οποίο δραστηριοποιήθηκαν 33 ασφαλιστικές επιχειρήσεις το 2017.

Ο μερισμός της παραγωγής του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: η συνεργασία με τις τράπεζες συμμετέχει με 44,7% επί του συνόλου, τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) συμμετέχουν κατά 42,7%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (ιδιόκτητο δίκτυο) 9,6%, και οι απευθείας πωλήσεις 3,0%.

Σύμφωνα με την απογραφή που διενέργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011, υπάρχουν 4,1 εκατ. κτίρια αποκλειστικής ή μικτής χρήσης στην Ελλάδα που χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν, μεταξύ άλλων, 6,4 εκατ. κατοικίες. Οι συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην έρευνα της ΕΑΕΕ είχαν ασφαλίσει περίπου 1,1 εκατ. κατοικίες και 228 χιλιάδες λοιπούς κινδύνους στο τέλος του 2017. Για τα παραπάνω συμβόλαια, η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 262 δισ. ευρώ εκ των οποίων 114 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 148 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους.

Για το σύνολο των ανωτέρω συμβολαίων δηλώθηκαν 16,4 χιλιάδες ζημιές και πληρώθηκαν 16,6 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω μεγέθη αποζημιώσεων αναφέρονται στην εκτίμηση στην λήξη του έτους αναφοράς (2017) που αφορά το έτος έκδοσης/έναρξης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Με δεδομένο ότι κατά τον ως άνω χρόνο δεν έχουν λήξει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα παραπάνω μεγέθη θα εξελιχθούν περαιτέρω και συνεπώς για την εκτίμηση του τελικού κόστους των αποζημιώσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη τόσο του πλήθους των ζημιών όσο και του ποσού των αποζημιώσεων μέχρι την λήξη τους καθώς και της πλήρους ωρίμανσης των αποζημιώσεων.

Όσον αφορά το μέρος της έρευνας για τις αιτίες των ζημιών, για τις περισσότερες σε πλήθος αναφέρονται ως αίτια οι κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και οι θραύσεις σωληνώσεων. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων συγκεντρώνει το αίτιο της φωτιάς.

Η μέση ζημία (σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου έτους) έφθασε τα 4.128 ευρώ (1.812 ευρώ για τις κατοικίες, 6.352 ευρώ για τους λοιπούς κινδύνους). Όπως σημειώνεται όμως στην μελέτη "το μέγεθος αυτό πιθανώς να διαφοροποιηθεί καθώς, με βάση την στατιστική επεξεργασία των αποζημιώσεων παρελθόντων ετών προκύπτει ότι οι αποζημιώσεις στο τέλος του 2ου έτους εξελίσσονται με συντελεστή 1,39 σε σχέση με τα μεγέθη στην λήξη του έτους αναφοράς και με συντελεστή 1,46 στο τέλος του 6ου έτους. Σε μεταγενέστερη επεξεργασία θα γίνει επανεκτίμηση του τελικού κόστους των αποζημιώσεων".

Σύμφωνα με την μελέτη των αποζημιώσεων, το συνολικό ύψος της αποζημίωσης για τις ζημιές κάθε έτους είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ικανοποιητικά μετά από 3-4 έτη από την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

ered.gr