Το Streaming "φέρνει λεφτά" στην μουσική βιομηχανία

Αν αναρωτιέστε τι μανία έχει πιάσει όλους τους κατασκευαστές με τα έξυπνα ηχεία και έχουν επιδοθεί σε ένα μεγάλο ανταγωνισμό, η απάντηση είναι πως η μουσική βιομηχανία περνάει την "δεύτερη νιότη" της με τις υπηρεσίες streaming. Σύμφωνα με την έκθεση της RIAA (η Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών Αμερικής) για το πρώτο εξάμηνο του 2018, υπήρξε μια αύξηση των εσόδων κατά 10%, στα 4,6 δισ. δολάρια, με το 75% από αυτά να προέρχεται από υπηρεσίες streaming. Στο ποσό περιλαμβάνονται έσοδα από συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής, υπηρεσίες ίντερνετ, ψηφιακές ραδιοφωνικές υπηρεσίες και διαφημιστικές υπηρεσίες. 

Συλλογικά, οι υπηρεσίες αυτές δημιούργησαν τη "συντριπτική πλειοψηφία" της αύξησης των εσόδων του κλάδου, σύμφωνα με το RIAA, με τις πρωτογενείς υπηρεσίες συνδρομής να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο. Συγκριτικά, μόνο το 12% των εσόδων - 562,2 εκατομμύρια δολάρια - προήλθε από ψηφιακές λήψεις, ποσοστό που μειώνεται τόσο σε ποσοστά όσο και σε πραγματικά δολάρια εδώ και χρόνια. 

Αλλά αυτό είναι ακόμα καλύτερο από τις πωλήσεις φυσικής μουσικής, οι οποίες σήμερα αποτελούν ένα πενιχρό 10% των εσόδων ή 461,6 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας περιόδου. Αν και δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μπορεί να ακούγονται σαν εξαιρετικά νέα, η RIAA επισημαίνει ότι η αγορά έχει πλημμυρίσει με νέο περιεχόμενο: Πάνω από 70.000 νέα άλμπουμ κυκλοφόρησαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργώντας τεράστιο ανταγωνισμό σε μια αγορά που κατακλύζεται από περιεχόμενο για smartphones

Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που διακινούνται μέσω αυτών των υπηρεσιών, είναι λογικό η Amazon να έχει επιδοθεί σε τέτοιο ανταγωνισμό με τις Apple και Spotify. Οι υπηρεσίες streaming αυξάνονται κατά μέσο όρο πάνω από 1 εκατομμύριο συνδρομές ανά μήνα, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται συνδρομές περιορισμένης χρονικής ισχύος. 

 Αν η τάση αυτή συνεχιστεί (με όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση) η κατοχή μουσικής σε φυσική ή ακόμα και ψηφιακή μορφή θα φανεί απαρχαιωμένη σε μια ολόκληρη γενιά, καθώς καμία προσωπική συλλογή δεν μπορεί να συγκριθεί με την άμεση πρόσβαση σε πάνω από 50 εκατομμύρια συλλογές ανά πάσα στιγμή, με μια απλή συνδρομή.

emea.gr