B.pART: Βιωματική περιήγηση σε έργα τέχνης μέσω VR

H b.pART είναι μέσα στους βραβευθέντες του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας κερδίζοντας το πέμπτο βραβείο του διαγωνισμού.

Η επιστημονική ομάδα από το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει δημιουργήσει ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας – VR όπου ο χρήστης βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς μπορεί να εισέλθει εντός ενός πίνακα ζωγραφικής και να έχει μια βιωματική, σε πρώτο πρόσωπο περιήγηση.

Οι επιλογές διαδραστικότητας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα του επισκέπτη να μετακινήσει αντικείμενα εντός του έργου, να ανοίξει πόρτες, να συνομιλήσει με τα απεικονιζόμενα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα αποτελείται από τους Παναγιώτη Παρτσινέβελο, Δημήτρη Χατζηπαράσχη, Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη και Ηλία Λόττα (κεντρική φωτογραφία).

Ποιόν αφορά; Πώς κατέληξε η ομάδα σε αυτήν την ιδέα. Η ιδέα σχηματίστηκε μετά τον εντοπισμό ενός κενού στις διαδραστικές τεχνολογίες που παρέχονται στα μουσεία και στις αίθουσες τέχνης. Η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία των έργων και η απόσταση που καθιερωμένα υπάρχει μεταξύ θεατή και έργου, οδήγησε στην έμπνευση της ιδέας μας ανέφεραν οι ιδρυτές της Startup.

Ο θεατής για πρώτη φορά έρχεται σε άμεση επαφή με την αίσθηση και αισθητική ενός έργου τέχνης, κατανοώντας κοινωνικές και ιστορικές πτυχές σε πρώτο πρόσωπο.

Στάδιο Υλοποίησης: Όλα τα επιμέρους συστατικά στοιχεία του B.pART είναι υλοποιημένα, μια και προέρχονται από ερευνητική διαδικασία, ενώ αυτή τη περίοδο η ομάδα ασχολείται με την αρχική χρηματοδότηση και τη λήψη βοήθειας στην επιχειρηματική στρατηγική της.



startupper.gr