Οι επενδυτικές πλατφόρμες για τις καινοτομικές επιχειρήσεις

Η διεθνούς φήμης και επιρροής πλατφόρμα Indiegogo που ήταν μια από την αρχή μια ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του crowdfunding εδώ και λίγους μήνες έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω! Ένα αναγκαίο και απαραίτητο βήμα που διευρύνει τους ορίζοντες μιας πλατφόρμας μαζικής χρηματοδότησης (μιας χρηματοδότησης από το πλήθος).

Το βήμα του Indiegogo έχει άμεση σχέση με τις μετοχικές επενδύσεις, την νέα ταχύτατα αναπτυσσόμενη μορφή του equity crowdfunding. Αλλά, τι είναι εν τέλει το equity crowdfunding;

Στο ερώτημα αυτό οι ιθύνοντες της πλατφόρμας απαντούν ως εξής: «Μέσω του equity crowdfunding , οι επενδυτές αποκτούν ένα μερίδιο (stake) στην εταιρεία που έρχονται να υποστηρίξουν. Η Indiegogo και η MicroVentures, δύο leaders στον χώρο του crowdfunding και των επενδύσεων, δημιούργησαν μια πλατφόρμα crowdfunding μετοχών, που φέρει την επωνυμία First Democracy VC, και η οποία επιτρέπει την οικονομική επένδυση σε καινοτόμες επιχειρήσεις».

Όποιος επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Βεβαίως άλλες οι συνθήκες της αγοράς στις ΗΠΑ και το ρυθμιστικό πλαίσιο και άλλες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αν και η χώρα μας σχετικά γρήγορα φαίνεται πως θα πετύχει να είναι στην πρωτοπορία καθώς τουλάχιστον 2 ελληνικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών χρηματιστηριακών εταιρειών τους – οι χρηματιστηριακές της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας - ετοιμάζουν τις δικές τους εγκεκριμένες από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές πλατφόρμες για να δεχθούν καινοτόμες επιχειρήσεις.

Μέχρι τότε - άλλωστε, η εκκίνηση των προγραμμάτων με τα πρώτα «ανεβάσματα» στην πλατφόρμα δεν αργούν- η πλατφόρμα των Indiegogo και Microventures μπορεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο εξάσκησης…

Του Κώστα Τσαούση
newmoney.gr