Η αντεπίθεση της ηλιοθερμίας – Υποχωρεί το κόστος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα διεθνής έρευνα φανερώνει ότι οι πολύ χαμηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στους διαγωνισμούς της Αυστραλίας και του Ντουμπάι για την συγκεντρωμένη ηλιοθερμία (CSP) μπορούν να αναπαραχθούν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, καθιστώντας την τεχνολογία αυτή περισσότερο ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με το Energy Storage Report, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό κέντρο DLR και διαπιστώνει ότι τα έργα Aurora και DEWA IV, που υλοποιούνται στην Αυστραλία και το Ντουμπάι αντίστοιχα, χαρακτηρίζονται από πολύ θετικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο εξ αυτών έχει ισχύ 150 μεγαβάτ και η εταιρεία SolarReserve εξασφάλισε 20ετές συμβόλαιο πώλησης της ενέργειας έναντι τιμής 60 δολαρίων ανά μεγαβατώρα. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι το έργο θα μπορεί να πωλεί ενέργεια εκτός του συμβολαίου, π.χ. στις απογευματινές ώρες, όταν η ζήτηση και η τιμή κορυφώνονται στην αγορά. Επίσης, η μονάδα θα διαθέτει αποθήκευση οκτώ ωρών, ένα επίσης σημαντικό όπλο.

Στην περίπτωση του δεύτερου έργου, ισχύος 700 μεγαβάτ, μιλάμε για τη μεγαλύτερη μονάδα CSP παγκοσμίως, η οποία υλοποιείται με βάση μια τιμή στα 73 δολάρια ανά μεγαβατώρα. Το σχετικό συμβόλαιο έχει διάρκεια 35 ετών και προσφέρει ασφάλεια στους ιδιοκτήτες, δηλαδή την ACWA Power και την Shanghai Power. Επίσης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το έργο επωφελήθηκε από φθηνή χρηματοδότηση.

Επιπλέον, παρατηρούν ότι το έργο χαρακτηρίζεται από μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία κατά 10% σε σύγκριση με άλλα πρόσφατα έργα, άρα δεν είναι αυτός ο λόγος για την ανταγωνιστικότητά του.

Με αφορμή τα παραπάνω, συμπεραίνουν ότι παρά τις ασυνήθιστα ευνοϊκές συνθήκες των ανωτέρω έργων, η επιτυχία τους μπορεί να αναπαραχθεί σε περιοχές με αυξανόμενη ηλιακή ισχύ και σημαντικά προβλήματα τύπου “duck curve” όπου παράλληλα υπάρχει χαμηλός ρυθμιστικός κίνδυνος και φθηνό κεφάλαιο. Θεωρούν ότι υποψήφιες περιοχές είναι οι ΗΠΑ, η Νότια Ευρώπη και ο Περσικός Κόλπος.

Το Energy Storage Report επικαλείται επίσης περσινή μελέτη της Lilliestam που προέβλεπε σημαντικές μειώσεις κόστους εφόσον διατηρηθούν οι κυρίαρχες τάσεις στην αγορά της ηλιοθερμίας.

energypress.gr