Στα €500 δισ. η κεφαλαιοποίηση των ευρωπαικών ΑΕΕΑΠ την επόμενη πενταετία

Μεγάλες και επιταχυνόμενες επενδυτικές ροές σε εναλλακτικούς τομείς ιδιοκτησίας, όπως η εφοδιαστική, οι αποθήκες, η υγειονομική περίθαλψη, η φιλοξενία και η αυτο-αποθήκευση, προβλέπεται να οδηγήσουν σε διπλασιασμό του μεγέθους του δείκτη αναφοράς FTSE EPRA Nareit.

Η κεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού δείκτη ακινήτων θα φτάσει τα €500 δισ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τάξης των €250 δισ. περίπου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας της συμβουλευτικής Kempen, που παρουσιάστηκε στo ετήσιo συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισηγμένων Ακινήτων στο Βερολίνο.

Ο κ. Dick Boer, επικεφαλής της Kempen Corporate Finance, δήλωσε τα εξής: «Οι τοποθετήσεις σε εναλλακτικούς τομείς ακινήτων στην Ευρώπη αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις παραδοσιακές αγορές όπως τα γραφεία και το λιανικό εμπόριο, επειδή αντιπροσωπεύουν έναν τρόπο πρόσβασης σε μερικά από τα καλύτερα ακίνητα. Περιουσιακά στοιχεία που απαντούν στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η δημογραφική γήρανση και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ακόμα και με βάση τις πολύ συντηρητικές υποθέσεις, η Kempen πιστεύει ότι θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε τον διπλασιασμό του μεγέθους του δείκτη αναφοράς της αγοράς μέσα σε πέντε χρόνια».

Ο κ. Boer πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ, οι εναλλακτικοί κλάδοι ακίνητης περιουσίας αντιπροσωπεύουν ήδη περίπου το 40% της αγοράς REIT, έναντι 10% στην Ευρώπη. Εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ταιριάξουν με το μερίδιο αγοράς των ομολόγων τους στις ΗΠΑ, αυτό μόνο θα προσθέσει 50% στο μέγεθος του ευρωπαϊκού δείκτη. Η δυνατότητα ταχείας συσσώρευσης κεφαλαίου σε εναλλακτικές λύσεις αποδεικνύεται από την αγορά κατοικιών, η οποία έχει επεκταθεί δραματικά μέσα σε μόλις πέντε χρόνια για να δημιουργήσει για πρώτη φορά μια σημαντική ευρωπαϊκή επιλογή επενδύσεων σε ακίνητα σε αυτόν τον τομέα.


Κατοικία

Η άνοδος του τομέα των κατοικιών στην Ευρώπη οφείλεται στην προώθηση των γερμανικών εταιρειών μετά από τις εξαγορές που έγιναν μέσω χρηματιστηρίων και προήλθαν από προηγούμενες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά εισηγμένων ακινήτων συνολικά, αφού ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια τη Γαλλία, στις αρχές του 2018. Ο κ. Boer δήλωσε ότι οι αγορές κατοικιών βρίσκονται στο κατώτατο σημείο μιας νέας φάσης διεθνοποίησης και ότι το γερμανικό εισηγμένο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει ως «πυρήνας ανάπτυξης» προς εξαγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές - κάτι που συμβαίνει ήδη με τις εξαγορές της Vonovia σε Αυστρία και Σουηδία.

ered.gr