Μεταπτυχιακό του Ο.Π.Α. στα 15 καλύτερα στην Ευρώπη

O Καθηγητής Μάρκετινγκ Γεώργιος Σιώμκος, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Υπηρεσιών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στο epixeiro.gr για τη λειτουργία, τους στόχους και τις επιτυχίες του ΠΜΣ.

Μιλήστε μας για το ΠΜΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών. Σε ποιους απευθύνεται, ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι του.

Είναι ένα σύγχρονο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε ένα αντικείμενο που συνεισφέρει αυτή τη στιγμή το 74% του ΑΕΠ στην Ευρώπη και το 80% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται η Κίνα, ενώ στη λίστα Fortune 500 επικρατούν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, έχοντας εκτοπίσει τις παραδοσιακές βιομηχανίες. Εξάλλου, κάθε προϊόν έχει πλέον κρίσιμα στοιχεία υπηρεσίας.

Η φιλοσοφία του Προγράμματος αποτυπώνεται στο τρίπτυχο Καινοτομία-Συνεργασία-Διεθνής Προσανατολισμός. Προσφέρουμε γνώσεις στα πλέον σύγχρονα αντικείμενα του χώρου μας με διεπιστημονική προσέγγιση, επιδιώκουμε και έχουμε ουσιαστική συνεργασία με επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς και συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια και business schools του εξωτερικού για να προετοιμάσουμε στελέχη ικανά να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

Ποια είναι η ιστορία του συγκεκριμένου Προγράμματος; Υπάρχουν κάποια χρονικά σημεία σε αυτήν που θα ξεχωρίζατε ως ορόσημα;

Το Πρόγραμμα βρίσκεται στον 16ο χρόνο συνεχούς λειτουργίας του. Ιδρύθηκε το 2003 και έγινε πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο το 2008. Σε αυτά τα χρόνια μετράει 1.073 αποφοίτους, 10 εκπαιδευτικές εκδρομές (Study Tours) στην Ευρώπη και συνεργασία χρόνων με Business Schools, όπως το SDA Bocconi, συνεχή παρουσία στην κορυφή διεθνών κατατάξεων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σειρά συνεδρίων και ημερίδων, ειδικές εκδόσεις. Έπεται συνέχεια, με περισσότερα ορόσημα!



Ποια είναι τα τμήματα σπουδών και οι ειδικεύσεις που λειτουργούν σήμερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος;

Λειτουργούν δύο τμήματα, το τμήμα πλήρους φοίτησης και το τμήμα μερικής φοίτησης. Έχουν το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα σπουδών και διδάσκοντες, διαφοροποιούνται στη διάρκεια και στους υποψηφίους που απευθύνονται. Το Τμήμα Πλήρους Φοίτησης έχει διάρκεια 12 μήνες, ενώ το Τμήμα Μερικής Φοίτησης 1,5 έτος. Στο τελευταίο γίνονται δεκτοί αποκλειστικά υποψήφιοι με εργασιακή εμπειρία και στελέχη επιχειρήσεων.

Προσφέρονται δύο ειδικεύσεις, η «Customer Experience Management (CXM)» και η «Management Consulting». Για την πρώτη, πρέπει να πω ότι είμαστε μεταξύ των 4 μόνον Προγραμμάτων στην Ευρώπη που προσφέρουν ειδίκευση στο αντικείμενο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή, διεθνώς, σημείο αναφοράς στη Διοίκηση και το Μάρκετινγκ.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του Προγράμματος από τη διεθνή κοινότητα, πού κατατάσσεται αυτή τη στιγμή με βάση τις σχετικές λίστες;

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά σε πολύ υψηλές θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των κορυφαίων 15 στη λίστα του οργανισμού Eduniversal. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρω ότι φέτος είμαστε σε υψηλότερη θέση από αντίστοιχα Μεταπτυχιακά Προγράμματα πανεπιστημίων όπως το HEC, το Imperial, το City και το Brunel.

Απαιτήθηκε φέτος, από το Υπουργείο Παιδείας, η επανίδρυση όλων των ΠΜΣ. Τι αλλαγές κάνατε και πώς χρησιμοποιήσατε τη συγκεκριμένη «ευκαιρία»;

Την αντιμετωπίσαμε πράγματι ως ευκαιρία να ανανεώσουμε το Πρόγραμμα. Κάναμε δομικό ανασχεδιασμό των μαθημάτων και των ειδικεύσεων. Επιπλέον, αλλάξαμε την εκπαιδευτική διαδικασία και τη δομή του Προγράμματος Σπουδών ώστε οι φοιτητές να εστιάζουν κάθε φορά σε ένα αντικείμενο και να εμβαθύνουν σε αυτό, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές διαλέξεις με τα πιο πρακτικά workshops. Είναι ένα πολύ φρέσκο, υπερσύγχρονο και στοχευμένο Πρόγραμμα.

Ποια η αλληλεπίδραση του Προγράμματος με τον επιχειρηματικό κόσμο; Με ποιους τρόπους μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στη λειτουργία του;

Μια μεγάλη πρόκληση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης είναι να συσχετίσει τη θεωρία και την πράξη με τρόπο που θα ωφελεί και θα εξελίσσει αμφότερες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα - να υποθέτουμε δηλαδή τι θέλουν οι επιχειρήσεις -, χρειάζεται ουσιαστική συνεργασία και ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Κατ’ αρχάς, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν μέσα από την παρουσία των στελεχών τους στο πρόγραμμα μερικής φοίτησης. Εκεί, το μάθημα είναι πολύ «ισότιμη» υπόθεση. Όσο μαθαίνουν οι φοιτητές από μας, τόσο μαθαίνουμε κι εμείς από εκείνους. Επιπλέον, σε πολλά μαθήματα υπάρχουν εισηγήσεις από διακεκριμένα στελέχη που αναλαμβάνουν να μεταδώσουν στους φοιτητές την πολύτιμη εμπειρία τους.

Συνεργασία υπάρχει και στο επίπεδο των διπλωματικών εργασιών, όπως και σε υποτροφίες που δίδονται με χορηγίες από επιχειρήσεις.

Πραγματοποιείτε όμως και εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό. Τι ακριβώς είναι αυτές;

Ο θεσμός των Study Tours στο εξωτερικό είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του MSM και ένα συγκριτικό του πλεονέκτημα, καθώς δεν παρέχονται από κανένα άλλο ανάλογο Πρόγραμμα στην Ελλάδα. Πραγματοποιούνται σε κορυφαία πανεπιστήμια και Business Schools της Ευρώπης και δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές μας να παρακολουθήσουν μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτούς και να ζήσουν την εμπειρία ενός διαφορετικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οργανώνονται επισκέψεις σε σημαντικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις των χωρών που επισκεπτόμαστε, ώστε να αποκτήσουν οι φοιτητές και μια αίσθηση της διεθνούς αγοράς. Εξίσου σημαντική είναι η ευκαιρία που έχουμε όλοι, φοιτητές και διδάσκοντες, να γνωριστούμε καλύτερα, σε περιβάλλον λιγότερο αυστηρό από αυτό του αμφιθεάτρου, να συζητήσουμε ευρύτερα και να διαμορφώσουμε σχέσεις που θα κρατήσουν και μετά την αποφοίτηση. Στα Study Tours γινόμαστε κοινότητα.



Δώστε μας μια εικόνα για το προφίλ των αποφοίτων του ΠΜΣ.

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τους αποφοίτους μας και την επαγγελματική πορεία τους. Καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις σε όλο το φάσμα του επιχειρείν, από εταιρείες συμβούλων, τράπεζες και πολυεθνικές-κολοσσούς μέχρι σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Αρκετοί στελεχώνουν δημόσιους Οργανισμούς και Υπουργεία. Νομίζω πως θα δυσκολευτεί κάποιος να εντοπίσει κλάδο στον οποίο δεν δραστηριοποιείται απόφοιτος του MSM!

Δημογραφικά, υπερτερούν οι γυναίκες, η μέση ηλικία είναι κοντά στα 30 έτη και οι μισοί σχεδόν δεν έχουν προπτυχιακό υπόβαθρο στα οικονομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο πλουραλισμός αυτός είναι κάτι που επιδιώκουμε ώστε να υπάρχουν σε κάθε τμήμα διαφορετικές οπτικές που γίνονται βάση για δημιουργικές συζητήσεις και σφαιρικότερη κατανόηση.

Πού μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι και έως πότε γίνονται δεκτές οι αιτήσεις;

Μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Προγράμματος (msm.aueb.gr) ή να επικοινωνούν με τη Γραμματεία στα τηλέφωνα 210 8203874 και 210 8203872. Θα δεχόμαστε αιτήσεις μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018.


του Χρήστου Κοτσακά
epixeiro.gr