Το διπλό στοίχημα της Μυτιληναίος σε ενέργεια και αλουμίνιο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Χθες στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας η τιμή spot των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διαμορφώθηκε στα 18,55 ευρώ ο τόνος. Την ίδια ημέρα στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο ρύπων στον κόσμο ICE Futures Europe η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε μια ανάσα από τα 20 ευρώ, στα 19,84 ευρώ ο τόνος.

Η άνοδος της τιμής των ρύπων, αποτελεί το ένα από τα δύο μεγάλα στοιχήματα στα οποία είχε εγκαίρως τοποθετηθεί η Μυτιληναίος, εστιάζοντας την ανάπτυξή της στον ενεργειακό τομέα στην καθαρότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή το φυσικό αέριο. Πλέον το ορυκτό καύσιμο με τις μικρότερες εκπομπές ρύπων αναδεικνύεται σε βασικό όχημα που θα ηγηθεί της μετάβασης του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης στο νέο περιβάλλον των χαμηλών ρύπων. Αντίθετα όσο ανεβαίνουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τόσο μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. 


Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος διαθέτει 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο (Protergia, Συμπαραγωγή και Korinthos Power, μαζί με τη ΜΟΗ) ενώ έχει ανακοινώσει την επένδυση για κατασκευή και νέου εργοστασίου 650MW που όταν κατασκευαστεί θα αποτελεί και την πλέον ανταγωνιστική και αποδοτική μονάδα του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος σε περιβάλλον υψηλών τιμών εκπομπής ρύπων.

Εκτός όμως από το ενεργειακό στοίχημα της εταιρείας να ηγηθεί της μετάβασης του ελληνικού ενεργειακού συστήματος στη νέα εποχή των χαμηλών εκπομπών ρύπων, η Μυτιληναίος βλέπει και ένα ακόμη στοίχημα, αυτό της μεγάλης επένδυσης στον τομέα της μεταλλουργίας, να δικαιώνεται.

Συγκεκριμένα, τα αλλεπάλληλα προγράμματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, που οδήγησαν στη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και συνοδεύτηκαν από μεγάλες επενδύσεις. βελτίωσαν κατακόρυφα την αποδοτικότητα και την κερδοφορία, καθιστώντας την Αλουμίνιον έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς καθετοποιημένους παραγωγούς της αγοράς στον κόσμο. Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ενισχύουν τη θέση της εταιρείας, η οποία δεν έχει έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή εισαγωγικοί δασμοί σε βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών. Το αντίθετο μάλιστα, η αναταραχή που προκλήθηκε δημιουργεί νέα δεδομένα αφού έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και άρα θα βελτιώσει τον ισολογισμό της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει σοβαρά κενά στην αγορά, ένα κομμάτι των οποίων θα κληθεί να καλύψει και η ελληνική βιομηχανία. 


Τη θετική εικόνα για τις προοπτικές της Μυτιληναίος συμπληρώνει και η ευνοϊκή ισοτιμία του δολαρίου, αφού υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις της Αλουμίνιον τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα και επομένως το ισχυρό δολάριο αποτελεί καλή είδηση για τον ισολογισμό της εταιρείας.

capital.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα