ΣΕΚΑΠ: Πίσω στον Ιβάν Σαββίδη το "κτίριο του ΝΑΤΟ" στη Θεσσαλονίκη

Επιστρέφει στα χέρια του με τίμημα 3,08 εκατ. - Πότε εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ - Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Ντονσκόι από τους Ιάπωνες


Στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη θα παραμείνει ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης, που είναι γνωστό ως «κτήριο του ΝΑΤΟ» ή «Ερυθρός Σταυρός».


Σύμφωνα με το Euro2day.gr, το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων «Α&Β Ανάπτυξη ΑΕΕ» συμφερόντων Σαββίδη, η οποία, εν συνεχεία, πέρασε υπό τον έλεγχο της ΣΕΚΑΠ, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 2,49 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την καπνοβιομηχανία.


Λόγω της απόκτησης της ΣΕΚΑΠ από τον ιαπωνικό όμιλο JTI International Holding, η «Α&Β Ανάπτυξη» επιστρέφει στα χέρια Ιβάν Σαββίδη, με τίμημα 3,08 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην αξία κτήσης, που είχε η ΣΕΚΑΠ.


Το κέρδος για την ΣΕΚΑΠ, πέραν της ανάκτησης ρευστότητας 3 εκατ. ευρώ, είναι ο αντιλογισμός πρόβλεψης απομείωσης υπεραξίας, ύψους 2,18 εκατ. ευρώ, που θα εγγραφεί κατά την τρέχουσα χρήση, ενισχύοντας τα αποτελέσματα.


Στις 10 Οκτωβρίου η αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ


Όσον αφορά στη γνωστή υπόθεση με το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ που καταλόγισε το Τελωνείο Ξάνθης εις βάρος της καπνοβιομηχανίας για σειρά παραβάσεων, η αίτηση αναίρεσης έχει πάρει δικάσιμο για τις 10 Οκτωβρίου ενώπιον του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο θα συνεδριάσει με επταμελή σύνθεση. Η ΣΕΚΑΠ δεν έχει σχηματίσει καμία σχετική πρόβλεψη.


Η καπνοβιομηχανία έκλεισε τη χρήση 2017 με μείωση πωλήσεων (75,8 εκατ. ευρώ) και ζημιές μετά από φόρους 4,3 εκατ. ευρώ λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της αύξησης των φόρων. Παρά ταύτα, όμως, εμφάνισε μηδενικό δανεισμό (σ.σ. αν εξαιρεθεί το δάνειο της προς πώληση A&B Ανάπτυξη) και καθαρή θέση 29 εκατ. ευρώ.


Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Ντονσκόι Ταμπάκ


Εξάλλου, η Japan Tobacco Inc. (JTI) ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ομίλου Ντονσκόι Ταμπάκ (θυγατρική του οποίου είναι η ΣΕΚΑΠ), μετά τη σχετική συμφωνία που είχε συναφθεί ανάμεσα στους Ιάπωνες και τον Ιβάν Σαββίδη στις 16 Μαρτίου, έπειτα από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με τη JTI, η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει τη No1 θέση της στην αγορά της Ρωσίας.


Πρόκειται για ένα deal που απέφερε 1,6 δισ. δολάρια στον Ιβάν Σαββίδη.



voria.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα