Ευάγγελος Γκιζελής: Τα ελληνικά ρομπότ ταξιδεύουν σε 35 χώρες

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η μουντζούρα του μηχανουργείου είχε βάψει τα νεανικά όνειρα του Ευάγγελου Γκιζελή, καθώς ο πατέρας του τον έπαιρνε από μαθητή μαζί του στο οικογενειακό εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1968 στο Σχηματάρι και ειδικεύεται στην κατασκευή μηχανημάτων για τη βιομηχανία λαμαρίνας.

Το 2000, φοιτητής ακόμα, ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής φορτώνει μια νταλίκα πρέσες και άλλα μηχανήματα κρυφά από τον πατέρα του και πηγαίνει να τα δειγματίσει σε διεθνή έκθεση στη Γερμανία. Δεν κατάφερε πολλά πράγματα στην πρώτη νεανική επιχείρηση εξωστρέφειας, αλλά εκείνο το ταξίδι στάθηκε αφορμή να δημιουργήσει σταδιακά μια γέφυρα επικοινωνίας με στελέχη της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας. Παρατηρούσε, μάθαινε και διόρθωνε τις ατέλειες των προϊόντων της Gizelis S.A

«Εκπαιδεύτηκε το μάτι μας», τονίζει ο κ. Γκιζελής, ο οποίος σήμερα, μετά από 18 δημιουργικά χρόνια, φέρει τον τίτλο του General Manager της Gizelis Robotics . «Τελειοποιήσαμε το φινίρισμα των προϊόντων μας και πλασάραμε τα συμπληρωματικά μηχανήματα που έλειπαν από την παραγωγή των Γερμανών».

Το 2004 η Gizelis S.A. σχημάτισε μια στρατηγική συμμαχία με τη γερμανική εταιρεία Boschert GmbH. Με αυτή τη συμμαχία δημιουργήθηκε μια νέα σειρά μηχανών, με στόχο την παροχή στον πελάτη πλήρους φάσματος μηχανημάτων επεξεργασίας φύλλων υψηλής ποιότητας. Η συμμαχία άνοιξε για την ελληνική εταιρεία ένα μεγάλο δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό προτού ακόμα ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Το 2009 η γερμανική εταιρεία μπαίνει στην Gizelis S.A. με ένα μειοψηφικό μετοχικό πακέτο, προσφέροντας στον Ελληνα επιχειρηματία το διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού. Ετσι, όταν οι πωλήσεις στην Ελλάδα έπεσαν στο ναδίρ μετά το 2010, η Gizelis S.A. ως εξαγωγική εταιρεία ήταν ήδη εδραιωμένη και θωρακισμένη με ένα μεγάλο δίκτυο παγκόσμιων συνεργατών που τη στήριζε να ανεβαίνει ένα-ένα τα σκαλιά της επιτυχίας.

Σήμερα, η βιομηχανική μονάδα της εταιρείας περιλαμβάνει τρία τμήματα παραγωγής όσον αφορά τα φρένα τύπου, τη διάτμηση και τις μηχανές κοπής πλάσματος. Στο μέλλον σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της βαθύτερα στον τομέα της κάμψης και κοπής λαμαρίνας.

Ο Ευάγγελος Γκιζελής, όμως, άνθρωπος της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Στις διεθνείς εκθέσεις παρατηρεί την εξέλιξη της Ρομποτικής και γοητεύεται από τη χρήση των ρομπότ ιδίως στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Δημιουργεί πειραματικά ένα τμήμα με εφαρμογές Ρομποτικής μέσα στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι προκειμένου να χρησιμοποιεί τους πρώτους ρομποτικούς βραχίονες για την κατασκευή των μηχανών. Το νέο τολμηρό project ανέλαβε να υλοποιήσει ο μηχανολόγος μηχανικός Παναγιώτης Λάγιος πλαισιωμένος από μια ομάδα λαμπρών μηχανικών. Η ομάδα αποκτά σταδιακά τεχνογνωσία και εμπειρία. Η στρατηγική συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και τον καθηγητή Γιώργο Χρυσολούρη τους ανοίγει τον δρόμο για να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

«Είχε έρθει πλέον η ώρα το τμήμα της Ρομποτικής να αυτονομηθεί και να δημιουργηθεί η Gizelis Robotics. Το δίκτυο των αντιπροσώπων ήταν έτοιμο και περίμενε να προωθήσει τα νέα προϊόντα μας. Δεν ήταν δύσκολο να τους πείσουμε ότι το μέλλον ανήκει στα ρομπότ, καθώς εδώ και χρόνια είχαν καλλιεργηθεί ανάμεσά μας σχέσεις εμπιστοσύνης», μας εξηγεί ο κ. Γκιζελής.

Τα ελληνικά ρομπότ ταξιδεύουν πλέον σε 35 χώρες του κόσμου στοχεύοντας στην παροχή συστημάτων αυτοματοποίησης που ακουμπούν στην αιχμή της βιομηχανίας.

«Το κεφάλαιό μας είναι τα μυαλά των συνεργατών μας», επισημαίνει ο Ελληνας επιχειρηματίας. «Εχουμε μεγάλα όνειρα, αφού η Ρομποτική είναι το μέλλον και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία μετάλλων, τροφίμων, δομικών υλικών, χημικών, στα logistics και στη φαρμακοβιομηχανία. Ο πολύς κόσμος συνδέει τα ρομπότ με την απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Τα ρομπότ δεν δουλεύουν μόνα τους, κάποιο μυαλό πρέπει να τα προγραμματίσει.

Αλλά ακόμα και αν χαθούν δύο θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν άλλες δέκα σε άλλους τομείς της ίδιας επιχείρησης. Γιατί η επιχείρηση δεν κινδυνεύει να κλείσει, παραμένει ανταγωνιστική, ακμάζει, αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα να δημιουργεί άλλες ανάγκες και θέσεις εργασίας. Χρησιμοποιούμε ρομπότ για την ηλεκτροσυγκόλληση γιατί σήμερα δεν βρίσκουμε τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές. Επιπλέον, με το ρομπότ παρέχουμε ασφάλεια στο εργατικό δυναμικό, αφού κατά το παρελθόν έχουν συμβεί πολλά εργατικά ατυχήματα σε αυτή την εφαρμογή».

Μια σειρά επιχειρημάτων για τη χρήση της Ρομποτικής στη βιομηχανία παραθέτει και ο κ. Λάγιος, μηχανολόγος μηχανικός και Project Manager της Gizelis Robotics.
«Tα ρομπότ προσαρμόζονται στις ανάγκες της παραγωγής κάθε μονάδας. Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιτυγχάνουμε ομοιομορφία στο τελικό μας προϊόν, διατηρώντας υψηλή και σταθερή ποιότητα», μας εξηγεί ο κ. Λάγιος, και συνεχίζει: «Η χρήση των ρομπότ μειώνει το εργατικό κόστος, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητά του. Επιπλέον, το ρομπότ δεν χρειάζεται κλιματισμό, ούτε θέρμανση και φωτισμό για να δουλέψει.

Συνεπώς ο επιχειρηματίας γλιτώνει λειτουργικά έξοδα και μπορεί να αποσβέσει τη δαπάνη από την επένδυση σε ενάμιση με δύο χρόνια. Η χρήση ρομπότ δεν σημαίνει απαραίτητα απώλεια θέσεων εργασίας. Ο εργαζόμενος που "περίσσεψε" μπορεί να κατευθυνθεί σε άλλους τομείς, όπως στις μεταφορές των προϊόντων, στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Τα ρομπότ δεν οδηγούν ούτε γνωρίζουν από μάρκετινγκ».

Ο Eλληνας επιχειρηματίας εξομολογείται ότι το ταξίδι από το οικογενειακό εργοστάσιο στο Σχηματάρι έως τη Μέκκα της βιομηχανίας, τη Γερμανία, ήταν συναρπαστικό, ενώ η επαφή με τα λαμπρά μυαλά της Ευρώπης του υπενθυμίζει συνέχεια πόσα πολλά μπορούν να καταφέρουν οι Ελληνες αν επενδύσουν με μεράκι στην τεχνογνωσία και την καινοτομία.
«Συχνά μου έρχεται στον νου το απόφθεγμα ενός ηλικιωμένου τεχνίτη "Βάλε τον Γάλλο να σκεφτεί ένα μηχάνημα, τον Ιταλό να το σχεδιάσει, τον Γερμανό να το κατασκευάσει και τον Ελληνα να το επισκευάσει όταν χαλάσει" - υπονοώντας ότι η ανάγκη και οι δύσκολες συνθήκες της ζωής έκαναν τον Ελληνα από παλιά επινοητικό. Εβρισκε τον τρόπο να επισκευάσει ένα μηχάνημα για να μην υποχρεωθεί να αγοράσει καινούριο», μας λέει ο κ. Γκιζελής.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα