Social media και τεχνολογίες έριξαν τον Nasdaq

Πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Nasdaq να είναι αυτός που κατέγραψε τις ισχυρότερες απώλειες, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης δείχνει να έχει εισέλθει σε μια φάση διόρθωσης μετά το ισχυρό ράλι του τελευταίου έτους.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα πολλών τεχνολογικών κολοσσών, και κυρίως της Facebook που έδωσε το έναυσμα για την πτώση, αποθάρρυναν τους επενδυτές, δίνοντας σε πολλούς την ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών μετά και την εξαιρετικά καλή πορεία του κλάδου των τεχνολογιών τους τελευταίους μήνες (αυτός ήταν άλλωστε που «κρατούσε όρθια» τη Wall Street εν μέσω εμπορικού πολέμου).

Τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι Netflix (-5,70%), Facebook (-2,19%, είχε ήδη υποχωρήσει 20% την Παρασκευή), Twitter (-8% και βαριές απώλειες 17% από την προηγούμενη εβδομάδα), Amazon, Snapchat, Google, Microsoft και Tesla να ακολουθούν με απώλειες της τάξεως του 2-5%.

Ταμπλό

Στα ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε 0,57% ή 145 μονάδες στις 25.306, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,58% στις 2.802 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,38% στις 7.630 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Marck &Co (+2,2%) και Chevron (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-3%) και American Express (-2,9%).

Κοκκίνισαν οι τεχνολογίες



Οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον τους στην Apple η οποία θα ανακοινώσει τα οικονομικά της μεγέθη το βράδυ της Τρίτης.

«Οι εταιρείες δεν μένουν για πάντα στην κορυφή. Δεν βλέπω άλλες εταιρείες να τις αντικαθιστούν σύντομα, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν τα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθούν. Για παράδειγμα, το Facebook πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση της πλατφόρμας από χρήστες», ανέφερε ο αναλυτής της Fort Pitt Capital, Kim Forrest.

Εταιρικά/Άλλα νέα

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Caterpillar καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,71 δισ. δολάρια ή 2,82 δολ. ανά μετοχή από 802 εκατ. ή 1,35 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 14,01 δις. δολάρια έναντι 11,33 δισ. πέρυσι.

Στο μεταξύ, με «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες απείλησε ο Ντοναλντ Τραμπ τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν στην χρηματοδότηση του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό καθώς και στις αλλαγές στη νομοθεσία για τους μετανάστες.

Επιπλέον, ο Ντοναλντ Τραμπ υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιάσουν ανάπτυξη ακόμα και 8% με 9% σε περίπτωση που το εμπορικό έλλειμμα μειωθεί στο μισό. Αφορμή για τη συγκεκριμένη δήλωση στάθηκε μέτρηση που έδειξε ότι η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 4,1%.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά την Τρίτη. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αν και θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο ακόμα αυξήσεις εντός του 2018.

Εμπορεύματα/Συνάλλαγμα/Ομόλογα

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,1% στα 70,13 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για τρίτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.231 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1709 από 1,1655 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,97%.

Του Γιάννη Τσιρογιάννη
newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα