Ψήνονται νέα deals στην ηλεκτρική ενέργεια

Της Μαριάννας Τζάννε

Συμφωνίες ακόμη και μεταξύ μεγάλων και καθετοποιημένων ομίλων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και είσοδο νέων ξένων παικτών στην αγορά, μέσω joint venture με ελληνικές εταιρείες, ψήνονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, που βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης και αυξημένου κόστους προσέλκυσης νέων πελατών.

Η επισημοποίηση της εξαγοράς της NRG από τη Motor Oil, τις προηγούμενες μέρες, και μια σειρά από κυοφορούμενα νέα deals μεταξύ μικρών προμηθευτών ενέργειας και μεγάλων ενεργειακών ομίλων ανοίγουν τον χορό της συγκέντρωσης στον κλάδο και βάζουν τα θεμέλια για το μεγάλο ξεκαθάρισμα της αγοράς.

Στο παζλ που αρχίζει να διαμορφώνεται θα πρέπει να προστεθούν οι μετοχικές εξελίξεις που δρομολογούνται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Οι μεγάλες διοικητικές αλλαγές που κυοφορούνται στον όμιλο Ελλάκτωρ φέρνουν σημαντικές ανατροπές στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο καθώς, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των μετόχων, ανοίγουν τον δρόμο για την πώληση της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος αλλά και την αποεπένδυση από την Elpedison, στην οποία η εταιρεία συμμετέχει με 22%. Ηδη εκτιμήσεις της πλευράς Μπόμπολα-Κούτρα, που επιδιώκει την έξοδο από τις δραστηριότητες στην ενέργεια, προσδιορίζουν την πώληση μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τα αναμενόμενα έσοδα προβλέπονται σε 200 εκατ. ευρώ και είναι ικανά να ενισχύσουν τη ρευστότητα του ομίλου, τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση αλλά και τη χρηματοδότηση νέων έργων. Μετοχικές αλλαγές επίκεινται αντίστοιχα και για την Elpedison, μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία μετέχουν η ιταλική Edison, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΧΑΛΚΟΡ. Πρόκειται για κινήσεις που θα βάλουν στο παιχνίδι νέους Ελληνες και ξένους μετόχους, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο διεθνοποιημένου ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας.

Οσοι παρακολουθούν τις νέες κινήσεις συνδέουν τις εξελίξεις και με την πορεία του διαγωνισμού για τον λιγνίτη, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφώσει συμμαχίες μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων, με σκοπό την πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ έχουν καταρχήν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ElvalHalcor, Κοπελούζου και δύο τσέχικες εταιρείες (EPH, ICII). Τις προηγούμενες μέρες, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή του ομίλου του στο επόμενο στάδιο, που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, δεν είναι βέβαιη και ότι θα εξαρτηθεί από τους όρους του διαγωνισμού.

Ανάλογη στάση κρατά και ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα των μονάδων λόγω του ασφυκτικού ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή που εκτινάσσει το κόστος των ρύπων.

Γι’ αυτό και ο παράγοντας «βιομηχανία» διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, καθώς συγκεκριμένοι ενεργοβόροι βιομηχανικοί κλάδοι είναι επιλέξιμοι για αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κάθε χρόνο από τη δεξαμενή εσόδων που προέρχεται από τη δημοπράτηση των ρύπων, ένα ποσοστό 15% πηγαίνει στη βιομηχανία προκειμένου να ελαφρύνει το λειτουργικό της κόστος. Πέρυσι τα αντίστοιχα έσοδα που μοιράστηκαν οι ρυπογόνες βιομηχανίες ανήλθαν σε 30 εκατ. ενώ φέτος προβλέπεται να φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Αν αυτές οι βιομηχανίες συμμαχήσουν με τους ομίλους που θα επιλέξουν να μπουν στον λιγνίτη, τότε αυτομάτως καθιστούν πιο ελκυστικό το κόστος που τους αναλογεί από τις εκπομπές ρύπων, το οποίο λόγω του νέου αυστηρού πλαισίου θέτει ζητήματα επιβίωσης των μονάδων.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας όμιλος που έχει βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας και έχει ξεκινήσει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ για πιθανή συνεργασία, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια συμφωνία. Στο νέο τοπίο ενισχυμένο ρόλο και παρουσία επιδιώκει και η Motor Oil. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος εμφανίζεται να βολιδοσκοπεί ευρύτερες συνεργασίες στην αγορά ενέργειας, κάποιες από τις οποίες, αν επιβεβαιωθούν, θα διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο ισχυρών συμμαχιών στον κλάδο.

H Μotor Oil θα επεκταθεί στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με όχημα τη θυγατρική Coral, προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου. Η πρώην Shell Ελλάς έχει αποκτήσει από πέρυσι άδεια προμήθειας φυσικού αερίου και ήδη, σύμφωνα με πρόσθετες δηλώσεις στελεχών της, διαθέτει χαρτοφυλάκιο περίπου 100 πελατών. Από το προσεχές φθινόπωρο θα ξεκινήσει καμπάνια για οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα