ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

CNL CAPITAL: Δανείζει μικρομεσαίες με ανταγωνιστικό κόστος

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι κ.κ Π. Λέκκας και Ν. Χλωρός επένδυαν επί χρόνια για λογαριασμό επενδυτών και εισηγμένων επιχειρήσεων. Μετά την κρίση το 2010 διαπίστωσαν ότι, δημιουργείται ένα κενό στην αγορά σ ότι αφορά την χρηματοδότηση υγειών επιχειρήσεων και αποφάσισαν να ρισκάρουν. Ξεκίνησαν μαζί με 20-30 επιχειρηματίες και με κεφάλαιο 800 χιλ. ευρώ άρχισαν να δανείζουν ρευστότητα εκδίδοντας ομόλογα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα έχουν εκδοθεί 32 εταιρικά ομόλογα πολλά από τα οποία είναι επαναλαμβανόμενα καθώς οι επιχειρηματίες αύξησαν τον τζίρο τους βρίσκοντας την ρευστότητα στην κατάλληλη στιγμή. Μ' εμπειρία 4 χρόνων βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον καθώς από 8 εκατ. ευρώ κεφάλαιο φιλοδοξούν να διευρύνουν το κεφάλαιο τους άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η ετήσια απόδοση της Cnl κινείται μεταξύ 7- 8,5% ενω τα επιτόκια με τα οποία δανείζει τις εταιρείες είναι ανταγωνιστικά προς τις τράπεζες, καλυμμένα με απαιτήσεις και προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών τους.

Ως η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα με σκοπό την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Cnl έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς ενω φιλοδοξία της εταιρείας είναι να δίδεται μια μερισματική απόδοση της τάξης του 4%, ύστερα απο την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της εταιρείας εκτός από τους δυο ιδρυτές είναι ο κ. Μ. Στασινόπουλος με 25% η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος με 9%, το Ίδρυμα Ωνάση με 7,.5%. Με την εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο, θα αυξηθεί η διασπορά με περισσότερους από 300 μετόχους, ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκονται και funds που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Έχοντας ήδη διανύσει μία πορεία τεσσάρων ετών στην εγχώρια αγορά, ανταποκρίνεται στις ανάγκες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι οικονομικά υγιείς και αναπτυσσόμενες, αλλά δεν υποστηρίζονται επαρκώς από τον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο. Η CNL CAPITAL επενδύει σε βραχυπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια τα οποία εκδίδονται από Ελληνικές μικρομεσαίες εταιρίες.

Η εταιρεία, με πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου τον κ. Πάνο Λέκκα και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Χλωρό, ιδρύθηκε στα μέσα του 2014 από μια αρχική ομάδα 25 επενδυτών, που διέβλεψαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού φορέα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η CNL ΑΕΔΟΕΕ, εταιρία αδειοδοτημένη κι εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της CNL CAPITAL.

Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας της, η CNL CAPITAL παρουσιάζει μια ιδιαίτερα αυξητική πορεία και έχει επενδύσει σε 32 εταιρικά ομόλογα, στηρίζοντας περισσότερες από 20 μικρομεσαίες εταιρίες από πολλούς διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Με 15 από τα παραπάνω εταιρικά ομόλογα να έχουν λήξει επιτυχώς και τα υπόλοιπα 17 να είναι πλήρως ενήμερα, το χαρτοφυλάκιο της CNL CAPITAL αποδεικνύει πως ακόμα κι εντός της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν πολλές αξιόπιστες κι αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ελλάδα.
Η αξία των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους 34 μήνες ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο του 2018, εξετάζονται επενδύσεις σε πάνω από 12 νέα ομολογιακά δάνεια αξίας 6,2 εκατ. ευρώ.

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 2/4/2018 αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την έκδοση 400,000 μετοχών ονομαστικής αξίας €10 έκαστη και η εισαγωγή των μετοχών της CNL CAPITAL στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. έως 31/07/2018, όπως ορίζει ο νόμος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CNL CAPITAL κ. Νίκος Χλωρός, δηλώνει: «Το όραμα της CNL CAPITAL είναι να αποτελούμε ένα Στρατηγικό Συνεργάτη, αρωγό στη μεγέθυνση των Ελληνικών Εταιριών και της Ελληνικής Οικονομίας. Συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να επιβεβαιώσουμε την αναπτυξιακή μας προοπτική και να ενισχύσουμε τη δυναμική μας παρουσία στην ελληνική αγορά».

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]