Μηχανικοί στα κάγκελα συμβολαιογράφοι σε απόγνωση

Ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα 16 Ιουλίου ο νέος τρόπος υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων που προσαρτώνται σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς τα τοπογραφικά διαγράμματα υποβάλλονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και μόνο αυτα μπορεί ο συμβολαιογράφος να προσαρτήσει, με ποινή ακυρότητας, του συμβολαίου.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στα συμβολαιογραφικά γραφεία καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όσον αφορά στος φόρους μεταβίβασης, πολλοί φορολογούμενοι των οποίων τα ακίνητα επιβαρύνονται με τις νέες τιμές ζώνης αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αγοραπωλησιών η γονικών παροχών. Τα συστήματα λόγω υπερφόρτωσης έμειναν πολλές ώρες εκτός λειτουργίας, μπλοκάροντας την διαδικασία ολοκλήρωσης της συμβολαιογραφικής πράξης.

Πολλοί ιδιοκτήτες αναζητώντας λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση επέλεξαν τελικά να μοιράσουν την περιουσία τους. «Έσπασαν» την αξία των ακινήτων τους για να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 1.998 μεταβιβάσεις ακινήτων όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υπογραφεί 1.454 συμβόλαια. Οι συμβολαιογράφοι περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μεταβιβάσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τράπεζες αγοράζουν ακίνητα που οι ίδιες βγάζουν σε πλειστηριασμούς και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για κατοικίες, διαμερίσματα και ολόκληρες πολυκατοικίες. Οι αγοραστές διαθέτουν ποσά που ξεκινούν από 100.000 και φτάνουν τα 5 εκατομμύρια όταν το ακίνητο μπορεί να παράξει εισόδημα υπο τον όρο ότι θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία, γηροκομείο ή ξενοδοχείο. Το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών είναι ξένοι, κάποιοι εκ των οποίων προσβλέπουν και στη χρυσή βίζα.

Το φαινόμενο Airbnb έχει κινητοποιήσει πολλούς υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές του λεκανοπεδίου που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό. Τα πιο δημοφιλή ακίνητα, είναι παλαιά διαμερίσματα επιφάνειας 50 έως 70 τμ., τα οποία ανακαινίζονται και στη συνέχεια εκμισθώνονται μέσω κάποιας από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπενθυμίζεται ότι από 16 Ιουλίου σε κάθε εγγραφή που γίνεται στα κτηματολογικά βιβλία ή στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ζητήσει το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής του τοπογραφικού, ενώ τα Τοπογραφικά Διαγράμματα και τα Διαγράμματα Γεωμετρικών Μεταβολών, απαιτείται να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα από το συντάκτη τους.

ered.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα