Η Augmenta «σήκωσε» 600.000 δολάρια από το Marathon VC

Το ποσό των 600.000 δολαρίων κατάφερε να αντλήσει σε seed γύρο χρηματοδότησης η Augmenta, μια ελληνική Startup που δραστηριοποιείται στους τομείς του IoT και της αυτοματοποίησης στον αγροτικό τομέα.

Την επένδυση πραγματοποίησε η Marathon Venture Capital. Η εταιρεία κατασκευάζει μια plug & play συσκευή, η οποία «σαρώνει» και αναλύει τις υπό καλλιέργεια εκτάσεις ενόσω το τρακτέρ κινείται κατά μήκος τους, «συλλαμβάνοντας» 4K video data κάθε εκατοστού του χωραφιού.

Σημειώνεται πως την ομάδα της Augmenta ως Agile Agriculture την είχαμε γνωρίσει στο πρόγραμμα egg – enter•grow•go, της Eurobank που αποτελεί έναν επιταχυντή νέων ιδεών και επιχειρηματικών ομάδων με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο egg λοιπόν την Eurobank η Agile Agriculture «εκκολάφθηκε» δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες εκείνες για να μπορεί να σήμερα να προσελκύσει τον πρώτο της επενδυτικό γύρο. Η Augmenta, ως Agile Agriculture, βρέθηκε στο egg στη διάρκεια του τέταρτου κύκλου του προγράμματος, ενώ αξίζει να τονισθεί πως ήταν από τις ομάδες εκείνες που βρέθηκαν στο περυσινό ταξίδι που διοργάνωσε η Eurobank και το egg στην Βοστώνη.

Στη συνέχεια, το διεθνές συμβατό gadget ελέγχει τον ελέγχει τον κατανεμητή ή τον ψεκαστήρα για να βεβαιωθεί ότι εφαρμόζεται μόνο η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος, παρασιτοκτόνου ή μυκητοκτόνου όπου αυτό χρειάζεται. Απώτερος σκοπός της εν λόγω τεχνολογίας που βασίζεται στο Machine Learning, είναι η μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής των γεωργών εφαρμόζοντας –ουσιαστικά- στην πράξη την «Επαυξημένη γεωργία» – «Augmented Farming». Αρκεί να υπογραμμιστεί πως σήμερα, μόνο τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνολικού κόστους ενός γεωργού. Την ίδια στιγμή, η χρήση των λιπασμάτων κάθε άλλο παρά βέλτιστη θεωρείται, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατανέμονται πλήρως ανομοιόμορφα στην έκταση.

Στο μεταξύ, η δικτυακή εφαρμογή της Augmenta παρακολουθεί επίσης την πρόοδο της καλλιέργειας σε κάθε αγρόκτημα, βοηθώντας τους αγρότες να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς και πότε να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας κατάφερε να σημειώσει αύξηση της γεωργικής απόδοσης κατά 12%, χρησιμοποιώντας 13% λιγότερες χημικές ουσίες και βελτιώνοντας κατά 15% τα επίπεδα πρωτεϊνών.

Μάλιστα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά από πιλοτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες καλλιέργειες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών που καλλιεργούνται για την ιταλική εταιρεία τροφίμων Barilla.

Με το ποσό της χρηματοδότησης, η Augmenta αναμένεται να βελτιστοποιήσει περαιτέρω την συσκευή, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στις υφιστάμενες προ-παραγγελίες εκ μέρους των αγροτών οι οποίοι και επιθυμούν να αποτελέσουν πιλοτικοί συνεργάτες της. «Ήδη, έχουμε ‘τρέξει’ πιλοτικές εγκαταστάσεις κατά την διάρκεια της τελευταίας διετίας σε συνεργασία με περισσότερους από 10 αγρότες, σημειώνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα», ανέφερε ο συνιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Augmenta, Γιώργος Βαρβαρέλης.

Από την πλευρά της Marathon Venture Capital, πρόκειται για την πρώτη ΑgTech επένδυση στην οποία και προβαίνει, ενώ σύμφωνα με στελέχη της σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμη.

Σημειώνεται, τέλος, πως η ομάδα της Augmenta κέρδισε πρόσφατα την τρίτη θέση στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2018.

startupper.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα