Αυτή τη συμβουλή θα έδινε ο Bill Gates στον νεαρό εαυτό του

Αν σε έλεγαν Mark Zuckerberg, είχες στην κατοχή σου περίπου 71 δις δολάρια, και λίγο ως πολύ μπορούσες να ελέγξεις το παγκόσμιο ίντερνετ, λογικά δε θα ζητούσες συμβουλές.
 
Επειδή όμως με την μεγάλη εξουσία έρχονται και μεγάλες σκοτούρες, εδώ και μήνες παρακολουθούμε να παίζεται ένα υψηλό δράμα όπου η μισή υφήλιος τον κατηγορεί ως δικτατορίσκο εξαιτίας του σκανδάλου με τα προσωπικά δεδομένα που βγήκε στην επιφάνεια.

Και μπορεί να πιστεύεις ότι δεν του καίγεται καρφί, δεν είναι όμως έτσι. Κι αν όχι λόγω ηθικής υπόστασης, σίγουρα λόγω καλής εικόνας που οφείλει να δείχνει προς τον έξω κόσμο. Έτσι μάλλον εξηγείται και το γεγονός πως προσφάτως ζήτησε live συμβουλές από τον μέντορά του.

Ο Zuckerberg συνδέθηκε σε ένα ζωντανό Q&A event του Facebook στο New York’s Hunter College, όπου καλεσμένοι ήταν ο Bill και η Melinda Gates, κάνοντας την κλασική ερώτηση: «Αν μπορούσες να πας πίσω στον χρόνο και να δώσεις στον νεαρό εαυτό σου μια συμβουλή, ποια θα ήταν αυτή;».

Τον λόγο τότε πήρε ο Mr. Microsoft δίνοντας μια εύστοχη -κι όπως φάνηκε πολύ ειλικρινή- απάντηση: είπε πως θα ήθελε να μπορεί να καταλαβαίνει από τότε τα διαφορετικά είδη ευφυίας.

«Ήμουν απίστευτα αφελής σχετικά με τις διαφορετικές δεξιότητες που χρειάζονται στη ζωή» είπε. «Πίστευα πως αν κάποιος είχε υψηλό IQ θα μπορούσε να είναι καλός στα πάντα. Και το γεγονός πως έπρεπε να συνδυάζονται διαφορετικές δεξιότητες μεταξύ τους για να έρχονται τα αποτελέσματα, ήταν κάτι που συνεχώς με εξέπληττε» συνέχισε.

«Είχα την απλοϊκή αίσθηση πως η ευφυΐα από μόνη της μπορούσε να λύσει κάθε πρόβλημα -μακάρι να ήξερα καλύτερα από αυτό» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Bill Gates.

Αν τώρα αυτά σου φαίνονται κάπως περίεργα, να σου θυμίσουμε το εξής: μπορεί ο Mr. Microsoft να είναι -και λόγω του τεράστιου φιλανθρωπικού του έργου- πια απόλυτα αποδεκτός, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Στη δεκαετία του 90' είχε δεχθεί μηνύσεις για παραβίαση μονοπωλίου από το αμερικάνικο κράτος, συνοδευόμενες μάλιστα από γενική κατακραυγή. Μόνο αγαπητός δεν ήταν λοιπόν τότε, ο αγαπητός πια Bill Gates.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα που μοιάζουν αρκετά παρόμοια, και τηρουμένων των αναλογιών, ο Mark Zuckerberg καλό θα ήταν να ακούσει τη συμβουλή του πολύπειρου μέντορά του. Ίσως μάθει κάτι και γλυτώσει από πολλές μελλοντικές σκοτούρες.

askmen.com

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα