Μια ανάσα από το 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Apple

Θέμα χρόνου είναι να γίνει η Apple η πρώτη εταιρεία στη σύγχρονη ιστορία που θα φθάσει σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια. Τώρα η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται στα 950 δισ. δολάρια. Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Bloomberg, ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας χρειάζεται μόνον σχεδόν 14 δολάρια για να επιτύχει αυτήν την πρωτιά. Η τιμή της μετοχής της έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές ανόδους στα 190 δολάρια και απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυσή της στα 203,48 δολάρια για να έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων.

Τέσσερις είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα συμβάλουν στο να συνεχίσει την πορεία ανόδου η τιμή της μετοχής της Apple, σύμφωνα με τον αναλυτή Μπράιαν Ρίτχολτζ του Bloomberg. Τα μεγάλα πακέτα επαναγοράς μετοχών, που ανακοινώνει ο όμιλος από το 2012 και μετά, η εμπιστοσύνη που δείχνει στην εταιρεία ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, η αύξηση όσων επενδύουν επιλεκτικά σε συγκεκριμένους χρηματιστηριακούς δείκτες και η προώθηση νέων καινοτομικών και ελκυστικών προϊόντων από την Apple.

Ειδικότερα, με τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών προσελκύονται άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις αποδόσεις των επενδύσεών τους σε βάθος χρόνου. Ενας τέτοιος είναι, όπως προαναφέραμε, ο μεγαλοεπενδυτής και δημιουργός του ομίλου συμμετοχών Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ. Σημειωτέον ότι επί δεκαετίες ο κ. Μπάφετ δεν τοποθετούσε χρήματα στην υψηλή τεχνολογία, αλλά άλλαξε γραμμή πλεύσης. Ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μετέφερε τις επενδύσεις του από την ΙΒΜ στην Apple, εκπλήσσοντας πάρα πολλούς.

Τι θα μπορούσε, όμως, να συμβεί και η Apple να μη φθάσει το 1 τρισ. δολάρια; Το κακό σενάριο θα ήταν να δεχθούν πλήγμα οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας ή να εισέλθει η αγορά σε περίοδο κάμψης των χρηματιστηριακών δεικτών. Επιπλέον, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή η Amazon, η οποία αυτή τη στιγμή, όντας στη δεύτερη θέση μετά την Apple, έχει κεφαλαιοποίηση 780,77 δισ. δολάρια. Πιθανώς, να κατόρθωνε αυτή να φθάσει πρώτη το 1 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Μπράιαν Ρίτχολτζ, το ένα τρισεκατομμύριο δεν σημαίνει κάτι πολύ εντυπωσιακό. Και εξηγεί: το 2007 η πετρελαϊκή PetroChina θεωρητικά είχε κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της ανήκε στο Δημόσιο και δεν διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Στη συνέχεια η τιμή της μετοχής της PetroChina δέχθηκε ισχυρό χτύπημα, έχασε το 80% της αξίας της και μειώθηκε δραστικά και η κεφαλαιοποίησή της.

Πέραν τούτων, οι αναλυτές δείχνουν πεπεισμένοι ότι τίποτα δεν θα ανακόψει την εκτίναξη της τιμής της Apple, όπως αναφέρει το CNBC. Κατά τον Μάικλ Μπάπις, συνεταίρο και γενικό διευθυντή της Bapis Group, «η εταιρεία έχει δημιουργήσει επανάσταση στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και δεν πρόκειται κανείς να την εκθρονίσει από την κορυφή». Εκτιμά ότι στους επόμενους 12 με 18 μήνες θα πηγαίνει πολύ καλά η μετοχή της. Τέλος, ο διαχειριστής επενδυτικών χαρτoφυλακίων της Washington Crossing, Τσαντ Μοργκαλάντερ, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. Επισημαίνει ότι «η Apple μεταμορφώνεται σταδιακά από κατασκευάστρια κινητών σε όμιλο υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας προς εταιρείες, και αυτό θα αλλάξει τις πηγές των εσόδων της και θα επηρεάσει τη μετοχή της».

kathimerini.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα