Κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις -Σε Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις, σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα καθώς και για τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο.

Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται για συγχρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, με την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη και του Αλέξη Χαρίτση.

Αναλυτικά στα έργα που προωθούνται περιλαμβάνονται τα εξής:

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Τα δίκτυα διανομής θα αναπτυχθούν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (νομός Έβρου), Κομοτηνής (νομός Ροδόπης), Ξάνθης (νομός Ξάνθης), Δράμας (νομός Δράμας) και Καβάλας (νομός Καβάλας). Προβλέπεται η κατασκευή δικτύων συνολικού μήκους 485 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 64,2 % με χρηματοδότηση κατά 50 % από το ΠΔΕ και διάρκεια υλοποίησης τα 5 χρόνια.

-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα δίκτυα θα κατασκευαστούν στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας (νομός Ημαθίας), Κατερίνης (νομός Πιερίας), Σερρών (νομός Σερρών), Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) και Κιλκίς (νομός Κιλκίς). Το συνολικό μήκος είναι 327 χιλιόμετρα και το ύψος της επένδυσης 44,1 εκατ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 48,5 %.

-Και στη Στερεά Ελλάδα τα δίκτυα συνολικού μήκους 320 χλμ. θα γίνουν στις πόλεις Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), 'Αμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας) με κόστος 47,4 εκατ. και χρηματοδότηση 45 %.

Από τις Περιφέρειες αυτές διέρχεται ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η τροφοδοσία περιοχών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές η λύση που προωθείται για την διείσδυση του φυσικού αερίου προβλέπει τη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή. Για το σκοπό αυτό με άλλη απόφαση εντάσσεται στο ΠΔΕ το έργο του ΔΕΣΦΑ για κατασκευή σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας, προϋπολογισμού 5,3 εκατ. με ποσοστό χρηματοδότησης 57,5 %.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα