Οι μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν το χάρτη στα telecoms

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ υλοποιούν οι τρεις μεγάλοι "παίκτες" της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα, στηρίζοντας έμπρακτα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Αιχμή αποτελούν τα δίκτυα οπτικών ινών που θα προσφέρουν υπερ-υψηλές ταχύτητες, προκειμένου η χώρα να μεταβεί στην κοινωνία του Gigabit και να μην χάσει εντελώς το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, οι αλλαγές της οποίας είναι ήδη εμφανείς σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, Ο Όμιλος ΟΤΕ την περίοδο αυτή υλοποιεί το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών. Θα φέρει, μέχρι το 2022, σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις, δίκτυο "οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι" (Fiber to the Home - FTTH) προσφέροντας ταχύτητες έως 1Gbps στο 25% των συνδέσεων της χώρας. Ο OTE την τελευταία 5ετία έχει ήδη δαπανήσει κεφάλαια 2 δισ. ευρώ για υποδομές και τεχνολογία και έχει δεσμευτεί για νέες επενδύσεις επιπλέον 2 δισ. ευρώ, διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα. 

Σήμερα το "COSMOTE Fiber", με μήκος διαδρομής 43.000 χλμ, δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες internet έως 200Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband.

Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο, η εταιρεία διέθεσε εμπορικά τη premium υπηρεσία Vectoring προσφέροντας ευρυζωνικές ταχύτητες μέχρι και 200Mbps, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση για μεγαλύτερες ταχύτητες. Από τον συνολικό αριθμό των καμπινών που κατακύρωσε η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ τον περασμένο Φεβρουάριο για αναβάθμισή τους σε VDSL/Vectoring, o OTE είχε ενεργοποιήσει στο τέλος του 2017 περίπου το 88%, με τις υπόλοιπες να είναι και αυτές έτοιμες προς διάθεση. Επιπλέον 4 χιλιάδες καμπίνες αναμένεται να αναβαθμιστούν εντός του 2018. Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου θα περιλαμβάνει επίσης η κάλυψη με οπτική ίνα εγκαταστάσεων μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Αλλά και στην κινητή τηλεφωνία, ο Όμιλος εξελίσσει συνεχώς τα δίκτυά του. Σήμερα είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα, φτάνοντας περίπου το 98%, αλλά και 4G+, με 92%. O Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη δυναμική του συμμετοχή σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ήδη η COSMOTE πραγματοποίησε το πρώτο live demo 5G στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό τις δυνατότητές του.

Αντίστοιχα, η Vodafone Ελλάδος έχει δεσμευθεί επίσης για μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα, έργο που αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για την κάλυψη όλων των συνδρομητών της με υψηλές ταχύτητες δεδομένων, στην περαιτέρω ανάπτυξη συνδυαστικών υπηρεσιών μέσω της αύξησης των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας/internet και τηλεόρασης, στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες των συνδρομητών και στη συνεχή επένδυση στην καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών της αγοράς.

Σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής αυτής αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης του νέου δικτύου NGA της Εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Βόλο, καθώς και η εισαγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ευρεία κλίμακα, υπηρεσιών Fiber to the Home, που αποτελούν τον πλέον προηγμένο τρόπο παροχής υπηρεσιών internet υπέρ-υψηλής ταχύτητας.

Χάρη στο ιδιόκτητο δίκτυο NGA που αναπτύσσει, η Vodafone Ελλάδας προσβλέπει τόσο σε βελτίωση των εμπορικών της επιδόσεων στον τομέα της λιανικής, όσο και στην ανάπτυξη νέων εσόδων από την παροχή χονδρικών υπηρεσιών προς άλλους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας και internet. Η εταιρεία επενδύει επίσης στη συνδρομητική τηλεόραση και το Internet of Things, με στόχο την παροχή συνολικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Τους επόμενους μήνες η Vodafone θα εγκαινιάσει μία νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει καινούριες δυνατότητες στο Vodafone TV, καθώς θα έχει χαρακτήρα over-the-top (OTT). Ακόμη επενδύει και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες Internet of Things.

Έχοντας επενδύσει 95 εκατ. ευρώ το 2017 για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, η WIND Ελλάς σχεδιάζει νέες επενδύσεις έως 105 εκατ.ευρώ για την νέα χρονιά. Η εταιρεία προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, η προσφέροντας υπέρ – υψηλές ταχύτητες σύνδεσης τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου εννεαμήνου του 2018, το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει 170.000 γραμμές πανελλαδικά ενώ στόχος είναι να φτάσει τις 442.000 γραμμές στο τέλος του 2019.

Μόνο για την πενταετία 2015-2019 οι επενδύσεις της Wind σε δίκτυα και υποδομές θα αγγίξουν τα €300 εκατ. Από την ίδρυσή της ως και σήμερα η Wind έχει επενδύσει 2,7 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά προγράμματα της Ελλάδας.



capital.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα