Οι μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν να ξεμείνουν από νερό

Οι μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν να ξεμείνουν από νερό - Κεντρική Εικόνα/VideoΑντιμέτωπες με μια λειψυδρία παρόμοια με εκείνη που αντιμετωπίζουν χώρες της Νότιας Αφρικής θα βρεθούν οι μεγάλες πόλεις σύμφωνα με διεθνείς επιστήμονες οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έλλειψη νερού τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, μπορεί να φαντάζει αδιανόητο το σενάριο παντελούς λειψυδρίας τη στιγμή μάλιστα που το 70% του πλανήτη αποτελείται από νερό. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι το φρέσκο νερό αντιπροσωπεύει μόνο το 2,5% των συνολικών ποσοτήτων. Ομοίως, η πρόσβαση στο νερό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ενώ οι πιο εύποροι έχουν στη διάθεσή τους τρόπους πρόσβασης στο νερό μέσω π.χ δεξαμενών ή άλλους τρόπους διανομής, οι φτωχότεροι πληθυσμοί περιορίζονται στα πενιχρά μέσα που διαθέτουν. Αυτή η κατάσταση έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και οδηγεί σε κλοπή νερού για διάφορους λόγος (για κέρδος, επιβίωση ή και τα δύο).

«Συχνά η ανάπτυξη των κρατών συντελείται εις βάρος των φυσικών πόρων όπως είναι το καθαρό νερό, σημειώνει μιλώντας στο CNBC η Betsy Otto, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τα δάση. «Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η αποψίλωση των δασών έχει επηρεάσει τον υδρολογικό κύκλο του Αμαζονίου.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα, οι μεγάλες πόλεις δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να ξεμείνουν από νερό.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παγκόσμιες διαστάσεις και δίνοντας λύσεις σε τοπικό επίπεδο, όπως αναφέρει η Rebecca Keller.



insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα