Nέες σημαντικές επενδύσεις απο ελληνικές επιχειρήσεις

Της Δήμητρας Μανιφάβα

«Όνειρό μου είναι να κάνουμε 250 εκατ. ευρώ τζίρο. Και δεν είμαι υπερφίαλος».Τάδε έφη χθες το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mega Yeeros κ. Νικόλαος Λούστας στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου τιμήθηκαν μη εισηγμένες ελληνικές εταιρείες για την ανάπτυξή τους εν μέσω κρίσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, του πολλαπλασιασμού του τζίρου, που σήμερα είναι 35 εκατ. ευρώ, ο κ. Λούστας αποκάλυψε το σχέδιό του για τη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στις ΗΠΑ και τρίτο για την εταιρεία συνολικά.

Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις που θα σημειώσει στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά το νέο προϊόν της εταιρείας, ο προψημένος γύρος. Σημειώνεται ότι η Mega Yeeros, η οποία ιδρύθηκε το μόλις το 2007, διαθέτει ήδη ένα εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο Αττικής και από το 2014 και στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Πρόσφατα η εταιρεία εισήλθε στην αγορά του προψημένου γύρου, προϊόν το οποίο παράγεται στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ύστερα από έρευνα τριών ετών και επένδυση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. «Εάν το προϊόν αυτό πετύχει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουμε μια νέα μονάδα στις ΗΠΑ, καθώς απαγορεύεται εκεί να εισαχθεί κρέας από την Ευρώπη», ανέφερε, τοποθετώντας μάλιστα χρονικά την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου αυτού ακόμη και σε ένα χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mega Yeeros αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαχθεί στο ΧΑ το 2014 και στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου το 2015, κάτι όμως που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. «Μας φύλαξε ο Θεός!», τόνισε με νόημα και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει ανάγκη κεφαλαίων».

Σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο είναι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις της Ελληνικής Ζυθοποίας Αταλάντης (ΕΖΑ). Ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Αθ. Συριανός ανέφερε χθες στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ότι η εταιρεία σχεδιάζει επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής εμφιάλωσης. Η εταιρεία, η οποία το 2017 έκλεισε με τζίρο 31 εκατ. ευρώ, πρόσφατα έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε συζήτηση με τράπεζα προκειμένου να προβεί σε συμφωνία χρηματοδοτικής μίσθωσης των νέων μηχανημάτων που θα απαιτηθούν.

Να ανέλθουν οι εξαγωγές στο 50% του τζίρου από 15% που είναι σήμερα ανέφερε ως βασικό στόχο της Agrino o κ. Άγης Πιστιόλας, ο οποίος τιμήθηκε στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Η εταιρεία σήμερα πραγματοποιεί τζίρο 28- 30 εκατ. ευρώ και έχει EBITDA 2 εκατ. ευρώ ενώ είναι πρώτη σε μερίδια αγοράς στην κατηγορία του ρυζιού και 2η στην κατηγορία των οσπρίων.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ ο κ. Πιστιόλας προανήγγειλε το σχέδιο για συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η εταιρεία, πάντως, που έχει καταφέρει ήδη το 50% του τζίρου της να προεέρχεται από εξαγωγές είναι η «Trikalinos Αυγοτάραχο». Η εταιρεία υλοποιεί τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες και πρόσφατα λάνσαρε στην αγορά και χαβιάρι.

Για τη φιλοσοφία της Apivita από το 1979 που ιδρύθηκε έως σήμερα μίλησε ο ιδρυτής και πρόεδρός της κ. Νίκος Κουτσιανάς, ενώ για τους φιλόδοξους στόχους του μίλησε ο κ. Γιώργος Γρηγοριάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων και δημιουργίας λογισμικού «baresquare» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη «Ο τρόπος που μετράμε τις δυνάμεις μας είναι με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας».

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης τιμήθηκαν ακόμη -χωρίς ωστόσο να γίνει παρουσίαση από κάποιον εκπρόσωπό τους – η εταιρεία vyra.com, που πρόκειται για ηλεκτρονική πλατφόρμα ναύλωσης σκαφών και η γνωστή εδώ και χρόνια COCO – MAT.



businessnews.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα