Σε παλαιά και μικρά ακίνητα επενδύουν στη Θεσσαλονίκη

Σε παλαιά και μικρά διαμερίσματα εστίασαν το ενδιαφέρον τους πέρυσι οι επενδυτές στην αγορά της Θεσσαλονίκης, τα οποία πωλούνταν σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα νεόδμητα

Από την άλλη δεν «παγωμένη» εξακολουθεί να είναι η αγορά των οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε έρευνα με τίτλο «Η αγορά κατοικιών και οικοπέδων το 2017 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» στο συνέδριο του ΕΛΙΕ που πραγματοποιήθηκε στην συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Αλέξανδρου Βασιλείου το κέντρο της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και την καθίζηση στην αγορά διαμερισμάτων γεγονός που οφείλεται κυρίως στην απουσία νεόδμητων κατοικιών. Όπως λένε κύκλοι της αγοράς, το κέντρο της πόλης διατηρεί την αίγλη του, αποτελώντας διαχρονική αξία για κάθε εν δυνάμει αγοραστή ακινήτου που διαθέτει και τη σχετική ρευστότητα για να επενδύσει.

Στις πωλήσεις ακινήτων οι μειώσεις στις τιμές είναι περιορισμένες, ωστόσο, στις μεγάλες κατοικίες άνω των 110 τ.μ παρατηρείται σημαντική πτώση των τιμών. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι €400 ανά τετραγωνικό μέτρο περίπου και η υψηλότερη στα €5.700 ανά τετραγωνικό μέτρο περίπου. Τα διαμερίσματα που προτιμήθηκαν ήταν εκείνα της περιόδου 1955-1989 αφού τα επέλεξε το 60% των αγοραστών ενώ τα περισσότερα αφορούσαν σε μικρά και μεσαία (από 50 τ.μ έως 70 τ.μ).

Αυξομειώσεις στα ενοίκια

Οσοι δεν έχουν βέβαια την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν την αγορά ενός ακινήτου επιλέγουν να νοικιάσουν. Ως εκ τούτου παρατηρείται μείωση των διαθέσιμων διαμερισμάτων και παράλληλα αύξηση των τιμών μίσθωσης. Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα των αδιάθετων κατοικιών παρέμειναν υψηλά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στη διάρκεια του 2017 προκύπτει αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης εισοδήματος και αποτελούν πρώτη επενδυτική επιλογή.

Οι τιμές των ενοικίων, πάντως, κινούνται με διαφορετικές «ταχύτητες» στη Θεσσαλονίκη. Σε κάποιες περιοχές η μέση ζητούμενη τιμή που «κατρακύλησε» έως και 40% από το 2009 έως και το 2016, δείχνει να έχει ανακάμψει. Από την άλλη πλευρά, οι οικοδομές αν και στην πλειονότητά τους είναι παλιάς κατασκευής (γεγονός που συνεπάγεται σε επιπλέον έξοδα από τον αγοραστή για την ανακαίνισή τους) συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση.

Στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο και τις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, πρώτα στην προτίμηση του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτου ηλικίας της οικοδομής, επιφάνειας από 40 έως 60 τ.μ σε τιμές από €250 έως €350. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, επιφάνειας 70 έως 80 τ.μ σε τιμές από €380 έως €420. Σε ότι αφορά στο κέντρο της πόλης οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών φθάνουν έως και τα €11 ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ κανένα σπίτι δεν προσφέρεται με λιγότερο από €3 ανά τετραγωνικό μέτρο.


Η επίδραση της Airbnb

Σημαντική φαίνεται να είναι, από τις λίγες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η επίδραση της βραχυχρόνιας ενοικίασης μέσω της πλατφόρμας Aibnb. Όπως φαίνεται είναι κάτι που επηρεάζει τόσο τις τιμές όσο και την διαθεσιμότητα κυρίως στο κέντρο της πόλης. Η επίδραση στις τιμές μπορεί να είναι μικρή αλλά το γεγονός ότι μειώνονται αισθητά τα διαθέσιμα (κυρίως μικρά) διαμερίσματα υποδηλώνει ότι η πλατφόρμα μπορεί να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αγορά ακινήτων το επόμενο διάστημα αποτρέποντας την πτώση των τιμών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις έρευνες αρνητικά είναι κατά αποτελέσματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στους γείτονες και περίοικους, αλλά και θετικά σε μια ιδιοκτησία καθώς διαφημίζει «ενοικιαζόμενες περιοχές». Στις περιοχές αυτές, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών επειδή η ενοικίαση μέσω πλατφόρμας έχει γίνει «αποδεκτή».

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται πως η αύξηση των τιμών των ακινήτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Airbnb. Στα εκτιμητικά μοντέλα οι εγγραφές συνδέονται με αυξήσεις από 15% έως 20% στις αξίες των διαμερισμάτων. Οι υπολογισμοί βάσει μέσου όρου ιδιοκτησίας στις μέσες τιμές ενοικίασης Aibnb και με την υπόθεση ότι οι πιθανές ροές εισοδήματος θα κεφαλαιοποιηθούν πλήρως, παράγουν μια μέση αύξηση διαμερισμάτων περίπου 16%.



ered.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα