Ανεβαίνουν οι τιμές των ενοικίων και χάρη στην Airbnb

Της Στεφανίας Σούκη

Στα ενοίκια ποντάρουν πλέον οι Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις τιμές, όπως προκύπτουν με βάση την προσφορά, να έχουν σημειώσει μέσα στο 2017 αύξηση της τάξεως του 5,5% πανελλαδικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά ανόδου, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 15% έναντι του 2016 - ιδιαίτερα για περιοχές του κέντρου.

Η αύξηση στις τιμές των ενοικίων δεν φαίνεται, όμως, να αποτυπώνεται και στις πωλήσεις, όπου οι ρυθμοί παραμένουν πτωτικοί. Οπως προκύπτει από τις αγγελίες που αναρτούν ιδιοκτήτες και μεσιτικά γραφεία, οι τιμές των πωλήσεων δείχνουν μια σταθερότητα πανελλαδικά το 2017, με μικρές ποσοστιαίες μεταβολές που καταλήγουν κατά μέσο όρο σε πτώση της τάξεως του 0,9%.

Τα συγκεντρωτικά νούμερα για το 2017 που παρουσιάζει το «business stories» προέρχονται από τα στοιχεία του Spitogatos, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο δίκτυο online υπηρεσιών με αγγελίες ακινήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Φόροι, έλλειψη ρευστού με κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης από τις τράπεζες και πτώση εισοδημάτων φαίνεται ότι στρέφουν αυτή τη στιγμή τους Ελληνες στη λύση του ενοικίου, ενώ οι ελάχιστες αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιούνται γίνονται αυτή τη στιγμή με μετρητά.

Το γεγονός ότι οι Ελληνες, όλο και περισσότερο, αδυνατούν πλέον να ακολουθήσουν το... παλιό όνειρο της ιδιοκατοίκησης επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που πραγματοποίησε μέσα στον Ιανουάριο η Κάπα Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ένα δείγμα 1.744 ατόμων πανελλαδικά. Σύμφωνα με αυτή, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί εν έτει 2018 στο 73,9% από 81,6 % το 2006, ενώ πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς ένα σπίτι (ποσοστό 49%) από το να διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία (42,1%).

Tα νούμερα των αγγελιών

Οι τάσεις που καταγράφονται στις απαντήσεις φαίνεται ότι αποτυπώνονται και στις αγγελίες, οι οποίες ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν και τις εκτιμήσεις που εκφράζονται εδώ και καιρό ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb έχουν τραβήξει προς τα πάνω τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως έχει συμβεί νωρίτερα και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των αγγελιών από το δίκτυο του Spitogatos (το οποίο περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες αποκλειστικά με αγγελίες real estate: spitogatos.gr, tospitimou.gr, Spiti24.gr και spitogatos.com.cy, με περισσότερες από 40 εκατομμύρια επισκέψεις και 1 δισεκατομμύριο εμφανίσεις σελίδων ετησίως), η αγορά των ενοικίων έχει σημειώσει άνοδο πανελλαδικά το 2017, με βάση τις τιμές που προσδοκούν να πιάσουν οι ιδιοκτήτες, οι οποίες είναι αυξημένες σε ποσοστό 5,5% κατά μέσο όρο πανελλαδικά.

Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα της αύξησης για ορισμένα σημεία, ειδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τις περιοχές προς εξέταση να περιλαμβάνουν τόσο το κέντρο όσο και τα προάστια.

Συνολικά, στο κέντρο της Αθήνας η αύξηση των τιμών των τοποθετείται στο 25% έναντι του 2016, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει στην αγορά οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τουριστικών κατοικιών. Οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες ανάλογα με την περιοχή αλλά και τη βάση -χαμηλότερη ή υψηλότερη- από την οποία ξεκινούσαν προ... Αirbnb οι τιμές των ενοικίων. Σημειωτέον ότι ως κέντρο Αθήνας στις ιστοσελίδες του Spitogatos ορίζεται όλο το ιστορικό τρίγωνο και οι περιοχές Ακαδημία - Ομόνοια - Σύνταγμα - Ψυρρή - πλ. Βάθη - πλ. Κάνιγγος - πλ. Κλαυθμώνος - πλ. Κουμουνδούρου - πλ. Καρύτση - Ζάππειο - Παλιά Βουλή, ενώ πλέον έχουν πληθύνει οι αγγελίες των ενοικιάσεων για επιπλωμένα διαμερίσματα που μπορούν να προσφέρουν υψηλότερες τιμές στους ιδιοκτήτες. Ενδεικτικά, στην περιοχή Λυκαβηττός - Κολωνάκι, όπου οι τιμές ούτως ή άλλως ξεκινούσαν από σχετικά υψηλά επίπεδα, για ακίνητο 5ου ορόφου, 60 τ.μ. ανακαινισμένο σε πολυκατοικία του 1975, χωρίς αυτόνομη θέρμανση και χωρίς θέση στάθμευσης, αλλά εξοπλισμένο με ηλεκτρικές συσκευές, το ενοίκιο που ζητείται αυτή τη στιγμή είναι στα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, στου Ψυρρή, επιπλωμένο διαμέρισμα 50 τ.μ. 1ου ορόφου, σε κατασκευή του 1976 με κλιματισμό, νοικιάζεται προς 850 ευρώ τον μήνα. Στην Ακρόπολη, μεζονέτα 143 τ.μ., 6ου-7ου ορόφου, με απεριόριστη θέα μέχρι την Ακρόπολη, τζάκι, εντοιχισμένες συσκευές, αυτονομία φυσικού αερίου και ενδοδαπέδια θέρμανση, κλιματισμό, αποθήκη και πάρκινγκ μισθώνεται αυτή τη στιγμή με ενοίκιο 2.250 ευρώ.

Στην Αθήνα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια καταγράφονται για τα σπίτια γύρω από το Γκάζι, το Μεταξουργείο και τον Βοτανικό, τα οποία προσφέρονται προς ενοικίαση σε τιμές υψηλότερες σε ποσοστό 58% (!) το 2017 σε σύγκριση με το 2016, γεγονός που οφείλεται αφενός στο ότι οι συγκεκριμένες περιοχές ξεκινούσαν, ούτως ή άλλως, από πολύ χαμηλά ενοίκια και αφετέρου στην αύξηση της ζήτησης ειδικά τον τελευταίο χρόνο λόγω των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων των σπιτιών σε τουρίστες.

Στη δεύτερη θέση, ως προς τους ρυθμούς αύξησης των ενοικίων, ακολουθούν οι... πολυδιαφημισμένες, λόγω Airbnb, περιοχές Κουκάκι - Μακρυγιάννη, με άνοδο 31% το 2017, με βάση πάντα τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες. Για την Αθήνα, στην τρίτη θέση ως προς την αύξηση των ενοικίων βρίσκεται συνολικά το κέντρο, με άνοδο, όπως προαναφέρθηκε, στο 25%. Διψήφια ποσοστά αύξησης στα ενοίκια παρατηρούνται ακόμη στα Πετράλωνα και το Παγκράτι, με τιμές αυξημένες σε ποσοστό 22% και 20% έναντι του 2016, κλείνοντας το top 5 των μεγαλύτερων αυξήσεων στα ενοίκια για την Αθήνα.

Στον αντίποδα, οι μοναδικές περιοχές με πτώση ενοικίων στην Αθήνα είναι η λεωφόρος Πατησίωνκαι η λεωφόρος Αχαρνών, της τάξεως του 5%, ενώ και τα ενοίκια στα σπίτια γύρω από τον Κολωνό και την περιοχή Κολοκυνθούς μειώθηκαν πέρυσι οριακά, κατά 2%, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Εκτός από την Αθήνα, σημαντική είναι η αύξηση των τιμών των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης ευνοούνται οι περιοχές του κέντρου, ενώ και στη συμπρωτεύουσα οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών φαίνεται επίσης να δημιουργούν κινητικότητα και νέες τάσεις, όπως ο διαχωρισμός μεγαλύτερων διαμερισμάτων σε μικρότερα προς εκμετάλλευση για τουρίστες.

Στη συμπρωτεύουσα λοιπόν με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos, που λόγω του μεγάλου όγκου των αγγελιών παρουσιάζουν, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του, «μια πολύ ρεαλιστική εικόνα της αγοράς και αποκλειστικά δεδομένα από τη διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης», τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των ενοικίων σημειώνει η Ροτόντα (+30%), ενώ υψηλά ποσοστά ανόδου -πάνω από 25%- σημειώνουν επίσης οι περιοχές Τριανδρία, Παπάφη, Σαράντα Εκκλησιές, Φάληρο.

Στον αντίποδα, μείωση τιμών έναντι του 2016, από 8% έως 20%, σημειώνουν οι περιοχές Παναγία Φανερωμένη, Δόξα και Βυζάντιο. Και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης ο τουρισμός φαίνεται να έχει δημιουργήσει κινητικότητα στην κτηματαγορά, με αύξηση της ζήτησης, αυτή τη φορά στο κομμάτι των αγοραπωλησιών για μικρότερα διαμερίσματα αλλά και αυτοτελή κτίρια, με το ενδιαφέρον να είναι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα των μεσιτών της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι η έλευση ξένων επενδυτών (π.χ. στο λιμάνι και το αεροδρόμιο) αλλά και οι καλύτερες προοπτικές στο κομμάτι των σιδηροδρομικών μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να ευνοήσουν περαιτέρω το real estate της συμπρωτεύουσας με εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ποιοι ξένοι θέλουν ακίνητα στην Ελλάδα

Το δίκτυο Spitοgatos έχει καταγράψει και τη ζήτηση από το εξωτερικό, όπως αυτή εκδηλώνεται με βάση την επισκεψιμότητα που δέχονται οι ιστοσελίδες του δικτύου από άλλες χώρες. Για το 2017, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων www.tospitimou.gr που ανήκει στο Spitogatos Network, η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με το 2016 παρουσιάζεται από την Κίνα, με ποσοστό αύξησης της τάξεως του 77%.

Επισημαίνεται εδώ ότι οι Κινέζοι βρίσκονταν ούτως ή άλλως στην πρώτη θέση στο τέλος του 2017, όσον αφορά τις άδειες διαμονής για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «Golden Visa» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, όπου περίπου 900 άδειες επενδυτών έχουν δοθεί συνολικά, από την αρχή του προγράμματος, το 2013.

Υψηλά νούμερα ως προς τη ζήτηση καταγράφονται επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μια αύξηση την περασμένη χρονιά σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν η Σερβία και η Τουρκία με ποσοστό 68% και 64% αντίστοιχα. Και αν το ενδιαφέρον από πλευράς των Σέρβων εντοπίζεται, κυρίως λόγω εγγύτητας, στη Βόρεια Ελλάδα, οι Τούρκοι αγοράζουν «Ελλάδα» για τέσσερις βασικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την εγγύτητα, την ασφάλεια, την εξασφάλιση της Χρυσής Βίζας αλλά και την ελκυστικότητα των τιμών σε αστικά κέντρα και νησιωτικές περιοχές.

Εντυπωσιακή (στο 59%) είναι και η αύξηση του ενδιαφέροντος από Γερμανούς, που κάνουν τη διαφορά σε σύγκριση με τους λοιπούς Ευρωπαίους. Οι Γερμανοί, που αποτελούν και την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, φαίνεται ότι έλκονται αυτή τη στιγμή από τα χαμηλά επίπεδα των αξιών της ελληνικής κτηματαγοράς, αναζητώντας, κατά κύριο λόγο, ακίνητα για β' κατοικία, είτε πρόκειται για νησιά, είτε για παραθαλάσσιες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.


Πηγή: newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα