5 χρήσιμες συμβουλές για να προχωρήσεις μπροστά στο hospitality management

Η φιλοξενία είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κλάδος στον κόσμο, σύμφωνα με την περσινή αναφορά της Ernst & Young, γεγονός που δεν χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση και σκέψη, αρκεί κανείς να κοιτάξει γύρω του και θα καταλάβει την συνεχή άνθιση και τις οικονομικές προοπτικές του χώρου αυτού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του topuniversities.com, λαμβάνοντας υπόψιν τις προβλέψεις για σταθερή ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες και τις πολλές αρκετά επικερδείς εξειδικεύσεις, που αφορούν τόσο τον τομέα του φαγητού και του ποτού, όσο και του τομέα των ξενοδοχείων –π.χ. βιώσιμα ξενοδοχεία- και του τουρισμού εμπειριών, συνειδητοποιεί κανείς ότι είναι ένας πολύ ελκυστικός τομέας για να στηρίξει την καριέρα του.

Εάν είσαι κι εσύ ένας από τους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στο χώρο της εστίασης , είτε λόγω του πάθους σου , είτε λόγω των ικανοτήτων σου,πιθανότατα ήδη γνωρίζεις ότι υπάρχουν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, λειτουργίες και δραστηριότητες τόσο στο προσκήνιο, παραδείγματος χάριν το φαγητό και η εξυπηρέτηση, όσο και στο παρασκήνιο με την καθολική διαχείριση της επιχείρησης. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ευκαιρίες και στον τομέα της συνεργασίας, όπως για παράδειγμα την ανάλυση της αγοράς, τις σχέσεις με τον τύπο, το ανθρώπινο δυναμικό και το ψηφιακό marketing.



Για να μπορέσεις να προσδιορίσεις τις επόμενες κινήσεις σου στον τομέα αυτό, το “The Hong Kong polytechnic University-School of Hotel & Tourism Management” δίνει τις καλύτερες συμβουλές.

1. Βρες την εξειδίκευση που σου ταιριάζει.

Η τουριστική βιομηχανία και η βιομηχανία της εστίασης είναι πολύ ευρεία, με πολλές διαφορετικές υποκατηγορίες και ιδιαίτερες εξειδικεύσεις που προσφέρουν μοναδικές ικανότητες. Περιορίζοντας αυτές τις εναλλακτικές και στοχεύοντας σε κάτι πιο συγκεκριμένο μπορείς να κερδίσεις πολύ χρόνο, αλλά και χρήμα. Αν, για παράδειγμα, φιλοδοξείς να διαχειρίζεσαι μια ξενοδοχειακή αλυσίδα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων θα μπορούσες κάλλιστα να επικοινωνήσεις με μια από αυτές και να επιδιώξεις πρακτική άσκηση και μαθητεία εκ των έσω. Ένα μεταπτυχιακό σε έναν εξειδικευμένο τομέα,όπως το hotel management, είναι, φυσικά, ένα ακόμη προσόν που θα σε βοηθήσει να διεκδικήσεις την θέση σου στο χώρο της φιλοξενίας.

2. Μια μικρή αλλαγή στο σκηνικό μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Όταν πρόκειται για τη φιλοξενία, δεν πρέπει να διστάζεις να μετακομίσεις στο εξωτερικό ή σε μια μεγαλύτερη πόλη που μπορεί να σου προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σε εισάγει σε μια περισσότερο αναπτυσσόμενη αγορά δίνοντάς ταυτόχρονα εμπειρία αλλά και επιπλέον προσόντα για μελλοντικές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε μια παγκόσμια βιομηχανία όπως αυτή της εστίασης και του τουρισμού.

3.Χειρίσου καλύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πλέον,οι νέες τεχνολογίες και τα “έξυπνα κινητά” έχουν κυριεύσει και τον τομέα τουρισμού και εστίασης. Οι κυρίαρχοι σε αυτόν τον τομέα έχουν συμπεριλάβει στον σχεδιασμό και τα εργαλεία του marketing τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εφαρμογές, πιέζοντας τις επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης αλλά και ικανοποίησης των πελατών. Επομένως,το να μάθεις να χειρίζεσαι στο μέγιστο βαθμό αυτά τα μέσα, να επιμελείσαι το περιεχόμενό τους, να αναλύεις δεδομένα που προκύπτουν και να μπορείς να επικοινωνείς με τους πελάτες, κρίνεται απαραίτητο σε έναν χώρο που επιζητά όλο και περισσότερο τον εκσυγχρονισμό. Πειραματίσου, λοιπόν, με τα διαφορετικά social media και εξοικειώσου με την ανάλυση της συμπεριφοράς του κοινού σε αυτά.

4. Η εμπειρία σου ως σερβιτόρος δεν θα σου προσφέρει δουλειά.

Μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι η μερική απασχόληση που είχες κατά τη διάρκεια των σπουδών είναι μια εμπειρία ικανή να σου προσφέρει μια θέση εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας. Προσπάθησε να αποκτήσεις εμπειρία πάνω στο αντικείμενό σου, είτε με πρακτική σε ξενοδοχείο ή σε άλλον τουριστικό φορέα,και επίμενε να δεις κάθε οπτική γωνία της επιχείρησης. Ο ενθουσιασμός είναι ένα κλειδί για την είσοδο σου στο χώρο. Αν επιδεικνύεις αρκετό ενδιαφέρον για έναν συγκεκριμένο ρόλο, πιθανότατα να μπορέσεις να εξελιχθείς ελεύθερα στον τομέα αυτόν.

5. Σκέψου το ενδεχόμενο περαιτέρω σπουδών.

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να κατακτήσεις μια θέση στο hospitality management και η εκπαίδευση είναι, φυσικά, ένας από αυτούς. Πολλοί απόφοιτοι του τομέα επιλέγουν περαιτέρω σπουδές ως μέσο για περισσότερες πιθανότητες εισόδου στον κλάδο αλλά και εξειδίκευση σε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα του χώρου της φιλοξενίας.



hotelmag.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα