Το γράφημα από το 2014 που πρέπει να δει κάθε επενδυτής


Του Bryan Rich

Μιλήσαμε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις μετοχές. Όπως είπα, από το 1946, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 10% περίπου μία φορά το χρόνο. Και δεν είδαμε κάτι τέτοιο πρόσφατα. Από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, η χειρότερη πτώση των μετοχών από τα υψηλά τους ήταν μόλις της τάξης του 3,4%.

Λοιπόν, είχε έρθει η ώρα. Κι έτσι κι έγινε.

Με το απότομο selloff των μετοχών τη Δευτέρα, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τα futures του Dow υποχώρησαν κατά 11% από τα υψηλά τους, τα οποία πέτυχαν μόλις πριν από επτά ημέρες.

Τώρα, ας προσθέσουμε λίγη προοπτική σε αυτό...

Καταρχάς, όπως είπα, όταν είστε hedge fund ή trader και έχετε μοχλεύσει τις επενδύσεις σας 10, 20, 50, 100 φορές, τότε η αποφυγή διορθώσεων ή αλλαγών της τάσης είναι κρίσιμη για την επιβίωσή σας. Εάν το κάνετε λάθος, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το χαρτοφυλάκιό σας θα "τιναχθεί στον αέρα" και μπορεί να φτάσει στο μηδέν. Αυτή είναι η άποψη που εκφράζεται από τα ΜΜΕ και από μεγάλο μέρος της Wall Street, όταν τίθεται επί τάπητος οποιαδήποτε υποχώρηση της αγοράς.

Ωστόσο, το 99,9% των επενδυτών δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τις "βουτιές" στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, παρά να λένε στον εαυτό τους: "Τι δώρο! Έχω μετρητά που θα μπορούσα να τοποθετήσω σε αυτές τις φθηνότερες τιμές; Και, πού πρέπει να τοποθετήσω τα μετρητά; "Όπως είπε ο μεγάλος Warren Buffett, "να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται ".

Επομένως, για τον μέσο επενδυτή, οι βουτιές είναι μια ευκαιρία να αγοράσει μετοχές με έκπτωση. Μην αφήνετε το "θόρυβο" να σας αποσπάσει.

Θυμηθείτε, έχουμε μιλήσει για τη μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με μια παγκόσμια οικονομία που έχει τώρα τη δυνατότητα να βγει επίσημα από το οικονομικό "ζόρι" της τελευταίας δεκαετίας, οδηγούμενη από πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Και αυτά τα οικονομικά σημάδια έχουν εισαγάγει την πιθανότητα ο κόσμος να μπορέσει τελικά να απεξαρτηθεί από την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών (δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση -QE). Αυτό είναι πολύ θετικό.

Αλλά έχει επίσης προκαλέσει τη διόρθωση των μετοχών - αυτή τη μετάβαση. Το QE ωθεί τις τιμές των μετοχών υψηλότερα. Τώρα έχουμε μια διόρθωση και έναν νέο καταλύτη (τα κέρδη και την εικόνα της ανάπτυξης) για να δικαιολογήσουμε το επόμενο σκέλος της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης (και της bull market).

Έχοντας αυτό υπόψη, τα θεμελιώδη στοιχεία των μετοχών είναι πολύ ισχυρά. Καθώς οι μετοχές υποχωρούν, η καλύτερη αποτίμηση της αξίας των μετοχών, θα μπορεί μόνο να ενισχυθεί όταν θα ανακοινωθούν τα θετικά κέρδη του πρώτου τριμήνου σε λίγους μήνες (χάρη στη μεγάλη μείωση των εταιρικών φόρων). Για τον λόγο τιμής προς κέρδη του S&P 500: Η τιμή υποχωρεί και τα κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται.

Πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η διόρθωση;

Θυμηθείτε, όταν συζητήσαμε την πιθανότητα μιας διόρθωσης το Νοέμβριο, εξετάσαμε αυτό το γράφημα...



Τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς κανένα σημαντικό γεγονός ή καταλύτη να τον ωθεί, o S&P 500 διολίσθησε. Οι μετοχές έκλεισαν σε επίπεδο ρεκόρ την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου του 2014. Τη Δευτέρα, οι μετοχές υποχώρησαν και στις επόμενες 18 ημέρες έχασαν 10%. Αλλά τις επόμενες 12 ημέρες επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδά τους - μια απότομη ανάκαμψη σχήματος "V”. Ήταν μια τεχνική διόρθωση - ακριβώς στο 10%. Μπορείτε να το δείτε στο παραπάνω γράφημα.

Αυτό που συνέβη στις αγορές τις τελευταίες μέρες μου θυμίζει αυτή τη διόρθωση. Οι κινήσεις μπορεί να είναι γρήγορες και η ανάκαμψη μπορεί να είναι γρήγορη σε αυτό το -μετά την κρίση- περιβάλλον. Μεγάλα ιδρύματα επενδύουν στις μετοχές μέσω προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η ταχύτητα με την οποία αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές και τις πληροφορίες έχουν αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία - τόσο έχει αλλάξει και ο τεράστιος όγκος των assets που χρησιμοποιούνται μέσω προγραμμάτων υψηλής συχνότητας trading. Μπορούν να "εξαφανίσουν" τη ρευστότητα πολύ γρήγορα. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη ρευστότητα στις αγορές που προέκυψε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, το αποτέλεσμα είναι αγορές που μπορούν να υποχωρήσουν πολύ γρήγορα ή να ενισχυθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Η διάδοση των ETFs ενισχύει αυτή τη δυναμική. Τα ETFs δίνουν στους μεσαίους επενδυτές πρόσβαση στις άμεσες εκτελέσεις εντολών, κάτι που μετατρέπει τους επενδυτές σε αντιδραστικούς traders. Οι πωλήσεις μετοχών φέρνουν πωλήσεις. Και οι αγορές φέρνουν αγορές.

Με την παραπάνω δυναμική, έχουμε δει σημαντικές βουτιές και ανακάμψεις στην εποχή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Πώς φαίνονται τα πράγματα τώρα;

Στο παραπάνω γράφημα, η γραμμή τάσης αντιπροσωπεύει την απομάκρυνση από τα χαμηλά επίπεδα της συντριβής του πετρελαίου το 2016. Η περιοχή των 2.560 μονάδων θα σήμαινε 10,8% διόρθωση για τον S&P 500. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν φτάναμε εκεί σε λίγες μέρες, και μετά άρχιζε η ανάκαμψη. Και ακόμα περιμένω οι μετοχές να ολοκληρώσουν το έτος με διψήφια κέρδη.

capital.gr/forbes

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα