Οι προσδοκίες για νέο κύμα εξαγορών έφεραν κέρδη

Ανοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2015 σημείωσαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία και οι προσδοκίες για νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών τόνωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ανάμεσα στους κλάδους που ενισχύθηκαν σημαντικά ήταν εκείνος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με την ιταλοαμερικανική Fiat Chrysler να σημειώνει άνοδο 1%, τη γαλλική Renault 1,5% και τις γερμανικές BMW, Daimler και Volkswagen να καταγράφουν κέρδη από 0,3% έως 1,3%. Οπως τονίζει το Reuters, επικρατεί αισιοδοξία για αναμενόμενες συγχωνεύσεις σε αρκετούς κλάδους, όπως, για παράδειγμα, στον τομέα των εταιρειών ασφάλειας. Η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas προεξοφλεί, άλλωστε, πως οι φοροαπαλλαγές στις ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση στις συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 398 μονάδες, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015. Με κέρδη 0,36% και 0,31%, αντιστοίχως, έκλεισαν οι δείκτες XETRA DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 0,37%.

Στον αντίποδα, το ευρώ διολίσθησε χθες κατά περισσότερο από 0,3%, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη από την άνοδο των τελευταίων μηνών. Τους τελευταίους τρεις μήνες το ενιαίο νόμισμα ενισχυόταν από την αισιοδοξία που επικρατούσε για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και η οποία είχε οδηγήσει σε άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 2% και πλέον. Αντιστρέφοντας αυτήν την πορεία, αργά χθες το βράδυ το ευρώ κυμαινόταν στο 1,1970 δολάριο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διεκόπη η μεγάλη άνοδος που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Χθες, οι βασικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones μόλις που παρέμεναν σε θετικό πρόσημο και αργά το βράδυ ενισχύονταν οριακά κατά 0,01% και κατά 0,13%, αντιστοίχως. Νωρίτερα είχαν υποχωρήσει σημαντικά οι μετοχές τραπεζών και εταιρειών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Με μικρές μεταβολές κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Αργά το βράδυ το αργό στις ΗΠΑ κυμαινόταν στα 61,52 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 67,65 δολάρια το βαρέλι.




kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα