Φόρο - μαμούθ 38 δισ. δολαρίων θα πληρώσει η Apple στην Αμερική

Φόρο – μαμούθ 38 δισ. δολαρίων θα πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο η Apple για τα κεφάλαια που έχει παρκάρει στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία. Παράλληλα, σχεδιάζει να ανοίξει και άλλες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός πενταετούς επενδυτικού σχεδίου, ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδιάζει ένα κύμα επενδύσεων και προσλήψεων στις ΗΠΑ και ότι θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας με προσλήψεις στις υπάρχουσες και τις νέες εγκαταστάσεις της.

Περίπου το ένα τρίτο των νέων δαπανών θα αφορούν κέντρα δεδομένων για τις υπηρεσίες της Apple Music, App Store και iCloud. Η Apple έχει κέντρα δεδομένων σε επτά Πολιτείες.

Το ποσό του φόρου είναι σε γενικές γραμμές εναρμονισμένο με αυτό που περίμεναν οι αναλυτές με βάση τον νέο αμερικανικό φορολογικό νόμο, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες να πληρώσουν εφάπαξ φόρο για τα κέρδη που διατηρούν στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από αν θέλουν να τα επαναπατρίσουν ή όχι.

Η Apple έχει διαθέσιμα ύψους 252,3 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό και είχε σχηματίσει προηγουμένως αποθεματικό 36,3 δισ. δολαρίων με την προσδοκία πληρωμής φόρων, κάτι που σημαίνει ότι η πληρωμή δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις ταμειακές ροές της αυτό το τρίμηνο.


Πηγή: Reuters



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα