Η Amazon ξεπερνά την Apple και την Alphabet

Του Panos Mourdoukoutas

​Το Amazon.com, που δραστηριοποιείται στο online λιανικό εμπόριο, ξεπερνά την Apple και την Alphabet. Έτσι είναι η κατάσταση στη Wall Street.

Οι μετοχές της Amazon είδαν αύξηση 52,70% σε έναν χρόνο και 379,14% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τα 50,73% και 140,30% της Apple, και τα 34,20% και 205,10% της Alphabet.

Τι θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απόδοση της Amazon στη Wall Street; Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί από μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Drucker, σύμφωνα με την οποία το Amazon.com βαθμολογείται ως η καλύτερη εταιρεία του κόσμου, αφήνοντας πίσω της τόσο την Apple όσο και την Alphabet.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Drucker βαθμολογεί τις 500 καλύτερες εταιρείες βάσει των επιδόσεών τους σε πέντε τομείς: ικανοποίηση του καταναλωτή, ανάπτυξη των υπαλλήλων, καινοτομία, κοινωνική υπευθυνότητα, καθώς και οικονομική δύναμη.

Και οι τρεις εταιρείες (Amazon, Apple, Alphabet) είναι πολύ κοντά όσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, αυτόν της ικανοποίησης του καταναλωτή. Οι Apple και Alphabet νικούν την Amazon στην ανάπτυξη των υπαλλήλων, την κοινωνική υπευθυνότητα και την οικονομική δύναμη.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας βάσει του οποίου η Amazon ξεπερνά τις άλλες δύο, και με μεγάλη διαφορά: η καινοτομία. Η βαθμολογία της Amazon, όσον αφορά την καινοτομία, είναι διπλάσια των βαθμολογιών που συγκεντρώνουν οι Apple και Alphabet.

Και αυτός είναι ο λόγος που η Amazon έχει καταφέρει να προπορευθεί έναντι των Apple και Alphabet στη Wall Street.

Προφανώς, στις εταιρείες τεχνολογίας ο παράγοντας της καινοτομίας ξεπερνά καθετί άλλο στη Wall Street. Και αυτό για έναν προφανή λόγο: κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών και ενισχύει τη θέση της εταιρείας στην αγορά.



capital.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα