Μυτιληναίος: Οριστικοποιείται η επένδυση 336 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο αλουμίνας

Την κατασκευή δεύτερο εργοστασίου αλουμίνας στην Ελλάδα, μια επένδυση ύψους περίπου 336 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τον επόμενο μήνα ο όμιλος Μυτιληναίος. Το εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων το 2018, όπως δήλωσε ο CEO του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία πρόκειται να οριστικοποιήσει την απόφαση στη συνάντηση της δωδεκαμελούς εκτελεστικής επιτροπής στις 22 Δεκεμβρίου. «Πρόκειται για μια επένδυση ορόσημο, η οποία θα μας καταστήσει τον κορυφαίο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Για τη χρηματοδότηση του νέου εργοστασίου ο όμιλος θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που άντλησε από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τον Ιούνιο, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος προβλέπει για φέτος πωλήσεις άνω των 1,5 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ.

«Θα πιάσουμε τους στόχους μας. Τα καθαρά μας κέρδη θα διαμορφωθούν στα 160-170 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος.

Ο όμιλος εξάγει όλη την παραγωγή αλουμίνας και μάλιστα το 2008 υπέγραψε 10ετες συμβόλαιο για να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους στον ελβετικό κολοσσό Glencore, συμφωνία που αποτιμάται σε 2 δισ. δολαρίων. Το συμβόλαιο αναμενόταν να λήξει φέτος, αλλά ο όμιλος το επέκτεινε ως το 2025, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος.

Ο Μυτιληναίος επεκτείνεται και στην αγορά ενέργειας και χτίζει εργοστάσια ηλεκτρική ενέργειας, μεταξύ άλλων στη Λιβύη και τη Γκάνα. Στην Ελλάδα κατέχει το 12% της αγοράς χονδρικής στην ενέργεια και το 4% στη λιανική.

Ερωτηθείς για το αν ενδιαφέρεται να αγοράσει τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων ο Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι «δεν βιάζεται καθόλου» αφού θα πρέπει πρώτα να δει τους όρους της πώλησης, την τιμή, τις προβλέψεις για τους εργαζόμενους και το συνολικό μέγεθος της επένδυσης.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα