Kουλτούρα επιχειρήσεων & Καριέρα. Πόσο ακόμη μπορούμε να την αγνοούμε;

«Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές». Ηράκλειτος

Κάθε φορά που η νέα γενιά εργαζομένων αναδύεται, επηρεάζει όλο το εργασιακό οικοδόμημα, καθώς προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Αυτό επηρεάζει τον CEO μέχρι τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ας δούμε συνοπτικά κάποια ενδιαφέροντα σημεία από τη βάση της ιεραρχίας και την κορυφή.

Case study millennials

Βρίσκεσαι μέσα στον οργανισμό και ως εκπρόσωπος του ανθρώπινου δυναμικού παίρνεις συνέντευξη από τους νέους εργαζόμενους με σχεδόν μηδαμινή εργασιακή εμπειρία με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις να σε ρωτούν για το ποια θα είναι η εξέλιξη τους μέσα στον οργανισμό, τι κοινωνική υπευθυνότητα έχει και ποια θα είναι η εκπαίδευση που θα λάβουν! Αναρωτιέσαι, πως μπορώ αυτό τον άνθρωπο να τον κινητοποιήσω; Χρήματα δε θέλει, ασφάλεια δε ψάχνει κάτι άλλο χρειάζεται. Μα είναι δυνατό να ψάχνει πως θα αναλάβει θέση ευθύνης/εξουσίας μέσα στα επόμενα 6 χρόνια και αυτό να τον κινητοποιεί; Μα ακόμη δε ξεκίνησε!

Tip: Η νέα γενιά ψάχνει για υψηλά ιδανικά, όπως άλλωστε κάθε γενιά που ζει σε μια κρίση αξιών και ταυτοτήτων. Την ενδιαφέρει η υπηρεσία, το κοινό καλό και ο σκοπός.


Case study - CEO

Εξαίσια θα πει ο ceo, άρα χρειάζεται όραμα και μάλλον μια καλή ηγεσία. Και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα, καθώς όπως ακούστηκε στο HR forum 2017 ηγεσία δεν υπάρχει! 

Tip: Ο ηγέτης είναι πρεσβευτής της αφηρημένης έννοιας ηγεσίας που ο κάθε ηγέτης εκφράζει κάποια συγκεκριμένα προσωπικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά κουλτούρας π.χ. Steve Jobs, Bill Gates, Μητέρα Τερέζα, Δαλάι Λάμα.

Συνεπώς, ο CEO σήμερα πρέπει να φτιάξει το δικό του επιβληματικό κτίριο για να έρθει η αφρόκρεμα των εργαζομένων, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να λειτουργεί στην καλύτερη εκδοχή του. Πρόβλημα! H τάση δεν είναι η ηγεσία να επιβάλλεται, αλλά να αναδύεται από τη βάση της.

Tip: Η τάση είναι να φύγουμε από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις/οργανισμούς με τις πάμπολλες διαδικασίες, και την επιβολή. Η λύση είναι ένα πιο ελεύθερο αυτό-ρυθμιζόμενο σχήμα. «Embrace chaos» (Harvard business review).

Συνεπώς, μια άλλη δράση χρειάζεται. Ως γνωστό σε όλους τους startuppers που έχουν μια επιτυχημένη πορεία καθώς και στους CEO και γενικότερα στους επικεφαλής τμημάτων, οι deci rayan (2010) απέδειξαν πως τα χρήματα δε τους κινητοποιούν ούτε τόσο η δόξα, αλλά το κοινό καλό. Απόδειξη το ελεύθερο λογισμικό ή κάποιο άλλο έργο που εμπλέκονται στελέχη pro bono, ενώ στην κανονική τους εργασία μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι και ακριβά αμειβόμενοι.

Tip: Αναζητούν την αυτοπραγμάτωση και τη νοηματοδότηση της ζωής τους. Ειδικά οι καταξιωμένοι Ceo αποδέχονται προκλήσεις οργανισμών που συμπνέουν με το δικό τους όραμα. 

Σε αυτό το σημείο έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Υπάρχει κουλτούρα στις επιχειρήσεις; Είναι πολυτέλεια ή αναγκαίο «κακό»; Πώς φτιάχνεται;

Tip: Υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα σε αυτό που λένε οι εταιρίες στα sites τους και την κουλτούρα και υποκουλτούρα που υπάρχει εσωτερικά.

Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι ο ηγέτης (γενικός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος κ.τλ.) να χτίσει τη δομή εκείνη που να μπορεί ο οργανισμός να μαθαίνει μόνος του, να αυτό-οργανώνεται και να αναπτύσσεται, καθώς οι εργαζόμενοι να δρουν ελεύθεροι και προς τη στρατηγική που έχει χαράξει ο ηγέτης. Επίσης, χτίζοντας αυτά δημιουργείται μια ταυτότητα που ωθεί τα άτομα να το συζητάνε και να έλκονται προς αυτό τον οργανισμό. 

Συζήτηση μεταξύ εργαζομένων:

- Ωραίος οργανισμός.

- Ναι, αλλά τα άτομα δεν περνούν καλά. Μήπως να το ξανασκεφτείς;

Tip: Αν θέλεις να χτίσεις κουλτούρα coaching και να αφήσεις το προσωπικό σου αποτύπωμα στο χώρο, αξιολόγησε τους υπάρχοντες πόρους σου και ζήτα βοήθεια. Χρειάζεσαι τους καλύτερους συμμάχους για να κάνεις την αλλαγή.



epixeiro.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα