Τέλος εποχής για το «εύκολο χρήμα»

Μετά από μια δεκαετία όπου το χρήμα «έρρεε» στις διεθνείς αγορές οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να κλείνουν την παροχή ρευστότητας από την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, από την οικονομική κρίση, έχουν κρατήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και μερικές έχουν αγοράσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα. Η ιδέα ήταν ότι τα χαμηλά επιτόκια θα ενθάρρυναν τις δαπάνες των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών.

Αν και οι εμπειρογνώμονες διαφωνούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο έγινε η προώθηση της ευρείας οικονομικής ανάπτυξης, δύο συμπεράσματα συγκεντρώνουν τις μικρότερες διαφωνίες: Ο κατακλυσμός των μετρητών «έκοψε» μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και συνέβαλε στη αύξηση των μετοχών και των ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ.

Τώρα εκείνοι που κάνουν πολιτική πιστεύουν ότι οι οικονομίες τους είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αναπτυχθούν με λιγότερα «ερεθίσματα». Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη κίνηση τον Οκτώβριο, όταν άρχισε να επιτρέπει ένα μέρος ομολόγων από τα $4,5 τρις. να ωριμάσει χωρίς να τα αντικαταστήσει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα, αν και πρόσφατα περιόρισε το σχέδιο μείωσης των εν λόγω αγορών από τον προσεχή Ιανουάριο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας αναμένεται να μειώσουν την πιστωτική επέκταση τον επόμενο χρόνο, καθώς ο Πρόεδρος Xi Jinping επικεντρώνεται στην αποφυγή των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανόν δεν θα… τυπώσει χρήμα, αλλά αυτό δεν θα αρκεί για να αντισταθμίσει την παγκόσμια πτώση των κινήτρων των κεντρικών τραπεζών, την οποία οι οικονομολόγοι βλέπουν να ξεκινά από τα μέσα μέχρι τα τέλη του 2018.

«Θα ανησυχούν πολλοί επενδυτές, κανείς δεν είναι πραγματικά προετοιμασμένος γι 'αυτό», λέει ο Nader Naeimi, διευθυντής κεφαλαίου της AMP Capital Investors Ltd. στο Sydney, ο οποίος ενίσχυσε την κατανομή των μετρητών σε ποσοστό 30%, προκειμένου να αντισταθμίσει τον "πόνο" σε ομόλογα και μετοχές. "Θα πονέσει – θα πρέπει να θέλετε να πονέσει, διαφορετικά οι οικονομικές συνθήκες θα είναι πολύ χαλαρές".

Σε έρευνες που γίνονται, παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτές εντοπίζουν τη στροφή προς τη νομισματική αυστηρότητα ως την πιο πιθανή αιτία της επόμενης ύφεσης. Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες μεταβάσεις είναι γεμάτες κινδύνους. Όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 1994, ξεκίνησε τη χειρότερη κατρακύλα των εταιρικών ομολόγων σε δύο δεκαετίες. Αυτό συνέβαλε επίσης να προκαλέσει ξαφνική υποτίμηση του μεξικάνικου πέσο και της επακόλουθης κρίσης Tequila.

Προσθέτοντας την αβεβαιότητα: Τρεις από τους τέσσερις σημαντικότερους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας πλησιάζουν στο τέλος των θητειών τους και είναι πιθανό να αντικατασταθούν (ήδη ο Πάουελ ανακοινώθηκε ως αντικαταστάτης της Γέλεν στη FED). Οι ίδιοι παράγοντες είναι πιθανό να ωθήσουν τους διαδόχους τους προς τη μείωση των νομισματικών κινήτρων. Οι περισσότερες οικονομίες καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη. Οι αγορές εργασίας επέστρεψαν σε ό, τι οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής θεωρούν πλήρη απασχόληση. Τα αμερικανικά εισοδήματα των νοικοκυριών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από κρίσεις όπως η Ισπανία έχουν αποκαταστήσει τις οικονομικές απώλειες. Η Κίνα έχει κλονιστεί από τους φόβους μιας κρίσης χρέους. Ακόμη και η Ιαπωνία έχει απομακρυνθεί από έναν μακροχρόνιο κύκλο μίνι ύφεσης.

Είναι αλήθεια ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει για τον πληθωρισμό. Η αποτυχία να αυξηθούν οι τιμές είναι ένα σημάδι ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Αλλά οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θέτουν την ανησυχία τους, καθώς επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην εξουδετέρωση των οικονομικών υπερβολών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη οικονομική κατάρρευση.



ered.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα