ΙRI: Δυναμική ανάπτυξης των online σουπερ μάρκετ στην Ελλάδα

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Την πρόθεσή τους να ψωνίσουν τα είδη σούπερ μάρκετ μέσω του διαδικτύου μες στους επόμενους μήνες δηλώνει το 25% από το τμήμα εκείνων των Ελλήνων καταναλωτών που σήμερα πραγματοποιεί τα ψώνια του με επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα και όχι ηλεκτρονικά. Το στοιχείο αυτό που προκύπτει από τη μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών αγοράς IRI δείχνει αν μη τι άλλο ότι υπάρχει περαιτέρω προοπτική ανάπτυξης του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ και στην Ελλάδα, κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται την τελευταία διετία από τις σχετικές επιχειρηματικές κινήσεις.

Σήμερα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων καταναλωτών πραγματοποιεί αγορές άλλων προϊόντων μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό για τα είδη σούπερ μάρκετ για τα οποία προτιμά να ζήσει από κοντά την αγοραστική εμπειρία. Σύμφωνα με την έρευνα το 43% των καταναλωτών στην Ελλάδα έχει αγοράσει τουλάχιστον μια φορά τους τελευταίους έξι μήνες ηλεκτρονικές συσκευές μέσω του διαδικτύου (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 42%), το 31% έχει αγοράσει μέσω του διαδικτύου βιβλία (έναντι 40% στην Ευρώπη), το 45% έχει αγοράσει εισιτήρια ή έχει κάνει κρατήσεις για ταξίδια και διαμονή (έναντι 39% στην Ευρώπη), το 33% έχει αγοράσει εισιτήρια για θεάματα (έναντι 30% στην Ευρώπη), ενώ το 25% έχει αγοράσει μέσω του διαδικτύου παιχνίδια (έναντι 24%). Το 40% των Ελλήνων καταναλωτών έχει επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά τους τελευταίους έξι μήνες ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ, χωρίς ωστόσο απαραιτήτως να έχει πραγματοποιήσει αγορές, στοιχείο που δείχνει επίσης ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης σε αυτό τον τομέα.

Για ποιο λόγο επισκέπτονται οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ αν όχι για να ψωνίσουν απευθείας από αυτά; Στη συντριπτική τους πλειονότητα, το 86%, για να ενημερωθεί και να επωφεληθεί από τυχόν προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό, το 42% χρησιμοποιεί το Internet όχι μόνο πριν επισκεφθεί το φυσικό κατάστημα, αλλά και όταν είναι μέσα σε αυτό: εξ αυτών το 22% για να ψάξει για προσφορές, το 20% για να λάβει πληροφορίες για τα προϊόντα και 16% για να χρησιμοποιήσει ψηφιακά εκπτωτικά κουπόνια. Το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι χαμηλότερο 36%, ενώ αντιθέτως στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα με την Ελλάδα είναι το ποσοστό σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ιταλία (50%) και στην Ισπανία (42%).

Από όσους δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ψωνίσουν τα είδη παντοπωλείου, το 52% δηλώνει ότι προτιμά την επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα για να δει και να αγγίξει τα προϊόντα, το 44% διότι του αρέσει να κάνει τα ψώνια μέσα στο κατάστημα, το 36% διότι η καινοτομία είναι καλύτερα ορατή εκεί, το 34% διότι έχει τον απαιτούμενο χρόνο, 34% διότι το σούπερ μάρκετ είναι κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά και το 29% επειδή πιστεύει ότι στο φυσικό κατάστημα η σύγκριση τιμών μπορεί να γίνει πιο εύκολα.

Το σούπερ μάρκετ, φυσικό ή ηλεκτρονικό, διατηρεί την παντοδυναμία του στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ειδών παντοπωλείου. Σύμφωνα με την έρευνα της IRI το 99% στην Ελλάδα (έναντι 91% στην Ευρώπη) επισκέφτηκε τους τελευταίους 12 μήνες το σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τα βασικά είδη διατροφής. Σημαντική δύναμη διατηρούν και τα παραδοσιακά, μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων με το 56% να δηλώνει ότι τα επισκέφτηκε, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46%. Τρίτο σημαντικότερο κανάλι για την προμήθεια των βασικών προϊόντων είναι για τον Έλληνα καταναλωτή το φαρμακείο με ποσοστό 53% (έναντι 35% στην Ευρώπη) και μένει να δούμε εάν θα διαφοροποιηθεί αυτό το ποσοστό όταν τοποθετηθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα περίφημα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα).


Μικρές οι δαπάνες για την υγιεινή διατροφή

Και μπορεί οι Έλληνες να θεωρούνται “πρωταθλητές” στην κατανάλωση φαρμάκων, όμως δεν φαίνεται να σπαταλούν πολλά χρήματα για τη λεγόμενη υγιεινή διατροφή. Μόλις το 8% έναντι 21% στην Ευρώπη δηλώνει ότι μες στους επόμενους έξι μήνες θα δαπανά περισσότερα χρήματα για βιολογικά τρόφιμα, ενώ μόλις το 5% στην Ελλάδα έναντι 34% στην Ευρώπη καταναλώνει σήμερα περισσότερα βιολογικά τρόφιμα σε σύγκριση με 2-3 χρόνια πριν. Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, σε αυτό έχει διαδραματίσει η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Το κύριο κανάλι αγοράς των προϊόντων υγιεινής διατροφής είναι για τους Έλληνες τα σούπερ μάρκετ (σε ποσοστό 44%), τα εξειδικευμένα καταστήματα (σε ποσοστό 42%) και ακολουθούν οι λαϊκές αγορές (σε ποσοστό 18%).


Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 7 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία) σε δείγμα 2.600 ατόμων, εκ των οποίων 300 στην Ελλάδα.



businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα