Το τέλος του φθηνού χρήματος μπορεί να τσακίσει το Bitcoin

Του Panos Mourdoukoutas

Με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε διαδικασία tapering ή ακόμα και να έχουν σταματήσει τις αγορές ομολόγων- ορισμένες μάλιστα έχουν προβεί σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων τους- η εποχή του εύκολου χρήματος έχει τελειώσει. Ήδη οι αποδώσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο 2,5%, αυξημένες σχεδόν κατά μια μονάδα σε σχέση με πέρσι. 

Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επενδυτές κυνηγούν "φούσκες" σαν το Bitcoin ή υπερεκτιμημένες μετοχές εταιρειών τεχνολογίας η οποίες θα ξεφουσκώσουν, όπως συνέβη και το 2001. 

Το Bitcoin μετέτρεψε πάρα πολλούς επενδυτές του, οι οποίοι απέκτησαν το ψηφιακό νόμισμα νωρίς, σε εκατομμυριούχους. Όμως οι ίδιοι μπορεί να χάσουν εκατομμύρια με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι τα απέκτησαν, αν η αγορά του χάσει την ορμή της και στραφεί σε αρνητικό πρόσημο. 

Τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται με διάφορους τρόπους να ασκήσουν πίεση στην τιμή του Bitcoin. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος του "ευκαιριακού" χρήματος που χρησιμοποιείται για την αγορά των Bitcoins. Αυτή η περίπτωση αφορά κυρίως επενδυτές που αγοράζουν Bitcoins με δανεικά για να εξασφαλίσουν ένα οριακό κέρδος. 

Άλλος λόγος είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο Bitcoin, καθώς θα αποκαθιστούσαν την "αξιοπιστία" τόσο στις κεντρικές τράπεζες όσο και στα εθνικά νομίσματα τα οποία ελέγχουν. Κάτι τέτοιο θα έκανε τα εναλλακτικά νομίσματα σαν το Bitcoin να φαντάζουν λιγότερο ελκυστικά στο ευρύ κοινό.

Για να ακριβολογήσουμε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε μια επένδυση είναι φούσκα, μέχρι αυτή να σκάσει και οι επενδυτές να χάσουν πολλά χρήματα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συνήθως οι φούσκες στην αγορά σκάνε μετά από αλλαγές του ύψους των επιτοκίων από πλευρά της Fed. Ιδίως όταν αυτές οι αυξήσεις ξεκινούν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Τα καλά νέα για τους επενδυτές του Bitcoin είναι το ότι η Fed για την ώρα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και αν είμαστε απέναντι σε μια φούσκα, αυτή δεν θα σκάσει τώρα.

Για να το θέσουμε αλλιώς. Οι φούσκες μεγαλώνουν όταν η Fed προβαίνει σε αλλαγή της πολιτικής της. Και τότε είναι που βγαίνουν τα περισσότερα χρήματα- οι επενδυτές βρίσκονται τοποθετημένοι στο σωστό σημείο, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή μικροεπενδυτών που διογκώνουν τη φούσκα. 

Αυτό συνέβη και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με τις εταιρείες τεχνολογίας. Τα περισσότερα από τα κέρδη έγιναν από τον Οκτώβριο του 1999 ως το Μάρτιο του 2000, όταν μια πληθώρα μη θεσμικών επενδυτών άρχισε να αγοράζει αδιακρίτως όποια μετοχή εταιρείας τεχνολογίας και διαδικτύου έβρισκε μπροστά της. 

Βέβαια, οι φούσκες στην αγορά δεν είναι ποτέ οι ίδιες, καθώς οι συνθήκες και τα γεγονότα αλλάζουν. Και φυσικά κάποιες φούσκες σκάνε νωρίτερα από άλλες, πριν καν από την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων της Fed. Οπότε το χρονικό σημείο πριν από το σκάσιμο της φούσκας, που θα αποφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη, είναι αυτό που άπαντες προσπαθούν να μαντέψουν. Όμως αυτό είναι τζόγος και όχι επένδυση.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα