Ζητείται μισθωτής για το Εsperia στη Σταδίου, αλλά όχι ξενοδόχος...

ETAA-ESPERIAΈως την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι μισθωτές από τον στενό κι ευρύτερο δημόσιο τομέα να «κατεβάσουν» την πρότασή τους για το πρώην ξενοδοχείο Esperia στην Σταδίου.

Η πρόσκληση την οποία απηύθυνε ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης το υπουργείο Εργασίας αφορά «υπηρεσίες του Δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε λοιπά νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα προς χρήση που θα εξυπηρετεί δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό, καθώς και σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» κι –επί του παρόντος- όχι σε ιδιώτες επενδυτές ή ξενοδόχους. Οι τελευταίοι, θα μπορούσαν- θεωρητικά- να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, ώστε αυτές να ληφθούν υπόψη σε δεύτερο (σ.σ. άγνωστο) χρόνο, όπως επισημαίνουν στο newmoney.gr, αρμόδιες πηγές.

Η αξιοποίηση του πολυσυζητημένου ακινήτου των 12.000 τ.μ. επί της οδού Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω εντάσσεται στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας φορέων με τίτλο: «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας - Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», που περιλαμβάνει αρχικά την εκμίσθωση 74 ακινήτων, μεταξύ των οποίων το πρώην Ελληνικό Ωδείο (Φειδίου 3), το Μέγαρο του ΤΣΜΕΔΕ στην Κολοκοτρώνη 4, το πενταώροφο κτίριο με τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ επί της Σταδίου 28, το τετραώροφο κτίριο όπου στεγάζονται το εστιατόριο ΙΝΤΕΑΛ και ο ομώνυμος κινηματογράφος (Πανεπιστημίου 46) κ.α..

Η μίσθωση πάντως του πρώην ξενοδοχείου, όπου σήμερα είναι ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης, θα μπορούσε να είναι άμεση, όπως επισημαίνει στο newmoney.gr αρμόδια στελέχη, με δεδομένη τη σαφώς θετικότερη συγκυρία για τον τουρισμό της Αθήνας, πολύ περισσότερο δε αν ληφθεί υπόψη και το μεγάλο ενδιαφέρον στη διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του 2017 για το πρώην King's Palace στην Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου 2 (ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας των πρώην εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας) όπου το προβάδισμα έχει λάβει ο όμιλος Λαμψα της γειτονικής Μεγάλης Βρετανίας. Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα στα γραφεία του ΕΦΚΑ, στην ομπρέλα του οποίου έχει περιέλθει και το ακίνητο του Esperia, έχουν φτάσει ουκ ολίγα ερωτήματα από ενδιαφερόμενους επενδυτές για το συγκεκριμένο ακίνητο. Το Esperia ήταν και αυτό ένα από τα θύματα των αρχών της κρίσης, το 2010, με το «λουκέτο» που είχε μπει τότε αφού, λόγω νομοθετικού κενού, δεν υπήρχε δυνατότητα μείωσης του τιμήματος από τον ιδιοκτήτη (Ταμείο Νομικών) στον τότε διαχειριστή.

Τώρα, αναφορικά με τη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας για τα μεγάλα, αναξιοποίητα ακίνητα των φορέων στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και το κενό ξενοδοχείο της Σταδίου, δηλώνεται ότι «θα στηριχθούν προτάσεις οι οποίες είναι σε ώριμο στάδιο προετοιμασίας, είναι οικονομικά συμφέρουσες για το Δημόσιο και τους φορείς του και δημιουργούν προϋποθέσεις άμεσης και έμμεσης απασχόλησης, κοινωνικής και εργασιακής αναζωογόνησης των περιοχών του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος και την ανάκτηση των ακινήτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας».

Οι εν λόγω προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου φορέα, πλήρη οικονομική πρόταση, προτεινόμενη χρήση του ακινήτου με χαρακτηριστικά μεγέθη (θέσεις απασχολούμενων, αριθμός επισκεπτών και εξυπηρετούμενων ή ό,τι άλλο αξιολογεί ως σημαντικό ο ενδιαφερόμενος φορέας), προϋπολογισμό των προτεινόμενων τεχνικών εργασιών, προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προτεινόμενη πηγή χρηματοδότησης. Το προτεινόμενο μίσθωμα προκύπτει από σχετική μελέτη εκτιμητή εγγεγραμμένου στον κατάλογο πιστοποιημένων εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών.

Τα αποτελέσματα μάλιστα του πιλοτικού αυτού σχεδίου, για τα ακίνητα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, θα αποτελέσουν τον οδηγό για την επέκτασή του στο σύνολο των 1.126 ακινήτων σε όλη τη χώρα, με το υπουργείο να κάνει λόγο για «εγκληματική πολιτική εγκατάλειψης, που είχε ως αποτέλεσμα το 49% των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης να παραμένει σήμερα αναξιοποίητο».



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα