«Κόφτης» στο μαύρο χρήμα των ελεύθερων επαγγελματιών

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω της υποχρεωτικής καθιέρωσης ενός και μοναδικού επαγγελματικού λογαριασμού για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για παρέμβαση που γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ως μέσου πίεσης για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα η φορολογική διοίκηση θα διευκολυνθεί στην προσπάθειά της να καταγράψει τις ηλεκτρονικές πληρωμές των φορολογουμένων που είναι απαραίτητες για να υπολογιστεί με ακρίβεια το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και τον αριθμό των λαχνών που δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι για την συμμετοχή τους στη φορο-λοταρία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, πρόκειται να ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet στην οποία όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό.

Σε αυτό τον λογαριασμό θα πρέπει να καταλήγουν όλα τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Πιο συγκεκριμένα στον επαγγελματικό λογαριασμό:

Θα καταλήγουν τα έσοδα από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μέσω των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS.

Θα εισρέουν τα έσοδα από τις πωλήσεις που γίνονται με μεταφορά ποσών από τους πελάτες μέσω ιντερνετικής τραπεζικής και καταθέσεων σε τραπεζικά γκισέ.

Όλα τα υπόλοιπα έσοδα.

Μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού το ΥΠΟΙΚ στοχεύει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, καθώς θα υποχρεωθούν οι επαγγελματίες να διοχετεύουν τα έσοδά τους από ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω POS.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εισπράξεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω μεταφοράς ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους.

Επιπλέον με την καθιέρωση του επαγγελματικού λογαριασμού θα διευκολυνθεί το ΥΠΟΙΚ για την παροχή της έκπτωσης φόρου στους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και με τη συμμετοχή όλων των φορολογουμένων στις κληρώσεις χρηματικών ποσών της Εφορίας.


Πηγή: Έθνος



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα