Πώς μπορούν οι επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις "δύσκολες στιγμές"

Του Larry Light 

Ονομάζεται δημιουργική καταστροφή: η τάση της οικονομίας και της αγοράς να εξαλείφουν ό,τι είναι ξεπερασμένο και να το αντικαθιστούν με κάτι νέο. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία ύφεση και την bear market. Όταν έρχονται δύσκολες στιγμές, και θα έρθουν, οι έξυπνοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες. Η δημιουργική καταστροφή συνεχίζεται ανεξάρτητα από τους κύκλους της οικονομίας. Δείτε τι συνέβη στον κλάδο της τεχνολογίας. Ο Lewis J. Walker, σύμβουλος χρηματοοικονομικών και στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Capital Insight Group στο Peachtree Corners της Τζόρτζια μας δείχνει πώς να ευημερήσουμε μέσω της δημιουργικής καταστροφής:

Σε επιστολή του το 2001 κατά τη διάρκεια της καταστροφικής τεχνολογικής ύφεσης, ο Warren Buffett παρατήρησε: "Μόνο όταν ξεφουσκώνει η παλίρροια, μπορεί να καταλάβει κανείς ποιος κολυμπάει γυμνός". Επεκτείνοντας την παρομοίωση αυτή, εάν ο επικεφαλής μιας επιχείρησης ή μια εταιρεία χτυπηθεί από μία ισχυρή δίνη αλλαγής, κάποιους απλά θα τους πάρει το ρεύμα, και κάποιους το ρεύμα θα τους "καταβροχθίσει" και θα πνιγούν.

Αλλά άλλοι, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση, θα κολυμπήσουν ελεύθερα, θα μάθουν από αυτή την εμπειρία, θα αναπτυχθούν και θα ευημερήσουν ως παράγοντες αλλαγής. Όπως είπε ο θρυλικός ποδοσφαιριστής και προπονητής Knute Rockne: "Όταν η μετάβαση γίνεται σκληρή, οι σκληροί θα προχωρήσουν".

Ο κύκλος της δημιουργικής καταστροφής είναι συγκεκριμένος. Οι εταιρείες επαναπαύονται, η επιτυχία μετατρέπεται σε ατροφία, κάποιες εξαφανίζονται, κάποιες επανέρχονται δριμύτερες μέσω ενός ευκαιριακού παιχνιδιού. Νέοι "εκλεκτοί” εμφανίζονται και ευδοκιμούν, οι πρώην ηγέτες μένουν πίσω. Στην Άγρια Δύση των χρηματοοικονομικών, το κορυφαίο "όπλο” βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή για την υπεράσπιση του εδάφους και της φήμης ενάντια στους νέους καουμπόι που θέλουν να εισβάλουν στην πόλη.

Το βλέπουμε εύκολα αυτό στη Wall Street. Περίπου οι μισές εταιρείες που συγκαταλέγονταν στον δείκτη S&P 500 το 1999 δεν υπάρχουν σήμερα. Σύμφωνα με τον David Blitzer της Standard & Poor's, "τις περισσότερες χρονιές, αντικαθίστανται από 25 έως 30 μετοχές του S&P 500".

Ο Warren Buffett λατρεύει τις αναταράξεις της αγοράς. Εάν έχετε αυτό που ονομάζει "μακροπρόθεσμο ορίζοντα", γνωρίζετε ότι οι δύσκολες στιγμές επιτρέπουν στους διαχειριστές χρημάτων να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες, αγοράζοντας καλές εταιρείες με ελκυστικές αποτιμήσεις. Το άγχος, τα λάθη, ο εντατικός ανταγωνισμός και άλλες δυνάμεις που προκαλούν αλλαγές, που αντιμετωπίζονται θετικά, οδηγούν στην καινοτομία. Αλλά αν σκέφτεστε ότι "πάντα κάναμε τα πράγματα με αυτό τον τρόπο" όταν διαχειρίζεστε καταστάσεις, οι δημιουργικές ιδέες καταπνίγονται.

Τον Ιούνιο του 2016, ο Ramón Salinas, ειδικός στην καινοτομία της συμβουλευτικής εταιρείας Imaginatik, έγραψε το άρθρο "Γιατί τα πραγματικά λάθη οδηγούν σε μεγαλύτερες καινοτομίες", σημειώνοντας ότι "η λήψη αποφάσεων από τα ανώτερα στελέχη συχνά δημιουργεί ή καταστρέφει την επιτυχία της καινοτομίας". Οι αληθινοί καινοτόμοι είναι πρόθυμοι να "αποτυγχάνουν γρήγορα και να αποτυγχάνουν συχνά, στρεφόμενοι στον άμεσο πειραματισμό και τη δράση". Όπως λέει ο Salinas, "τα περισσότερα ανώτερα στελέχη πρέπει να ακολουθούν πιο άκαμπτες και ανεκτικές προς τον κίνδυνο αποφάσεις".

Η IBM δεν περίμενε αυτή την ανέλιξη της Apple. Η Kodak εφηύρε την τεχνολογία της ψηφιακής φωτογραφίας και δεν την εκμεταλλεύτηκε. Τα παραδείγματα δημιουργικής καταστροφής είναι αναρίθμητα. Οι ηγεσίες συνεχώς αλλάζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wellington Letter, ενός γνωστού ενημερωτικού δελτίου για την οικονομία και τις επενδύσεις, οι κορυφαίες πέντε τεχνολογικές μετοχές το 2000 ήταν η Cisco, η Oracle, η Microsoft, η Intel και η IBM.

Σήμερα οι πέντε κορυφαίες είναι η Amazon, η Facebook, η Microsoft, η Google και η Apple. Μόνο η Microsoft παραμένει στη λίστα. Οι διαχειριστές χρήματος αναζητούν συνεχώς την προοδευτική διαχείριση και νέες ιδέες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται μερικές φορές στους κλάδους μικρής έως μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς οι πρωτοπόροι κατακτούν ηγετική θέση στην αγορά.

Γράφοντας στη Wall Street Journal, στις 7 Μαΐου, ο χρηματιστής John Michaelson, η εταιρεία του οποίου παρέχει εξατομικευμένη χρηματοδότηση ανάπτυξης σε τεχνολογικές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι μια οικονομική κρίση, όπως αυτή του 2007-2008, οδηγεί σε νέες μορφές ανάπτυξης.

Αναφερόμενος σε παράγοντες από τη Μεγάλη ύφεση που παρεμπόδισαν την ανάπτυξη, την κρατική παρέμβαση στην οικονομία, τους κανονισμούς και άλλους παράγοντες που "διατήρησαν το status quo", ο Michaelson εξέφρασε μια υπόθεση για ένα ερχόμενο "μεγάλο κύκλο καινοτομίας". Σημειώνει ότι πολλά από τα σημερινά συστήματα πληροφορικής "χτίζονται σε πλατφόρμες της δεκαετίας του 1970 έως της δεκαετίας του 1990". Πολλά συστήματα που έχουν "κληρονομήσει” ιδιωτικές επιχειρήσεις και κυβερνητικοί οργανισμοί, ακόμα και ο στρατός, είναι χρήζουν καινοτομίας, αναβαθμίσεων και αντικατάστασης.
Στον τομέα της άμυνας, πολλά συστήματα όπλων πρέπει να αναβαθμιστούν.

Πρέπει να αντιμετωπιστούν νέες απειλές, όπως δυνητικές επιθέσεις με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τα συστήματα όπλων με βάση στο Διάστημα και τα μέτρα εξουδετέρωσης είναι το νέο "όριο”. Συχνά, οι μη στρατιωτικές εφαρμογές είναι προϊόν σημαντικής έρευνας και δαπανών από τον στρατιωτικό-βιομηχανικό κλάδο. Όπως λέει ο Michaelson, "οι συντριβές συνήθως ακολουθούνται από μαζική οικονομική αναδιοργάνωση, θεαματικές εκρήξεις καινοτομίας, δημιουργία νέων βιομηχανιών, αυξημένη παραγωγικότητα και δεκαετίες υψηλής ανάπτυξης".

Με άλλα λόγια, μπορεί να έρχεται μια έκρηξη καινοτομίας και επανεφευρέσεων, που θα δημιουργήσει νικητές και χαμένους. Αυτό ανοίγει την "πόρτα” σε ευκαιρίες χρηματοδότησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι διαχειριστές χρημάτων πρέπει να προβλέψουν ποιος θα χάσει ή ποιος θα θριαμβεύσει όταν οι ηγεσίες θα αλλάξουν χέρια.

Αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο για τους εργαζόμενους που αφήνουν τις δεξιότητές τους στάσιμες, ενώ ανοίγει τις πόρτες σε όσους έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες και κατάρτιση για τις θέσεις εργασίας και τους ρόλους του μέλλοντος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προοδευτικές πόλεις, όπως η Peachtree Corners, έχουν ανοίξει επιχειρηματικά κέντρα για να προωθήσουν την ανάπτυξη και την καινοτομία. Οι ηγέτες της κοινότητας συνεργάζονται με τα σχολεία για να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα χρειαστούν οι νέοι σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία.

Ένας νέος κύκλος καινοτομίας. Συναρπαστικές στιγμές για όσους ευδοκιμούν στην αλλαγή και τις προκλήσεις.


capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα