Bασιλάκης: «Βλέπει» καλύτερες επιδόσεις για Aegean - Οlympic

Σημάδια βελτίωσης της εποχικότητας, που αποτελεί διαχρονικό ζήτημα για τον ελληνικό τουρισμό και την ίδια την Aegean και καλύτερες επιδόσεις τόσο για την Aegean όσο και την Olympic βλέπει ο Ευτύχης Βασιλάκης για το τρέχον έτος.

«Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες προς τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017 ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Aegean, η οποία, έχοντας ακολουθήσει πιο συντηρητική πολιτική μέσα στο 2017 ως προς τις διαθέσιμες θέσεις στους προορισμούς, έχει δικαιωθεί μέχρι στιγμής από τα νούμερα των πληροτήτων, με βάση και τις επιδόσεις του πολύ δυνατού διμήνου Ιουλίου- Αυγούστου.

Παράλληλα, ο όμιλος εδώ κι ενάμιση μήνα «τρέχει» τις διαδικασίες για την ενίσχυση του στόλου του με στόχο, οι διαπραγματεύσεις με κατασκευαστές αεροσκαφών, κατασκευαστές κινητήρων και εταιρειών μίσθωσης αεροσκαφών για την διαμόρφωση της επόμενης παραγγελίας αεροσκαφών, μεγάλο μέρος της οποίας θα βασισθεί και στο sale & leaseback, να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και οι οριστικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο. Το ίδιο διάστημα, η διοίκηση του ομίλου θα είναι σε θέση να έχει περισσότερες απαντήσεις και για την πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά συχνότητες δρομολογίων, προορισμούς και διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την επόμενη χρονιά, με βάση και τις πολύ καλές, φετινές επιδόσεις της θερινής σεζόν.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου της Aegean, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης φαίνεται να ομαλοποιείται με σταδιακή και συγκρατημένη αύξηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος με την ενίσχυση των εξαγωγών, τη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας συνηγορούν σε ένα θετικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε διεθνές επίπεδο, η αβεβαιότητα που παρουσιάστηκε στο τέλος του προηγούμενου και αρχές του τρέχοντος έτους, σε ότι αφορά τις συνέπειες των εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠ.Α. και εν συνεχεία στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, εξακολουθούν και παραμένουν οι προκλήσεις σε ότι αφορά την έκβαση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν τις σοβαρότερες προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά αποτελέσματα του Ομίλου η θετική πορεία της ζήτησης, της απόδοσης του δικτύου καθώς και των αυξημένων πληροτήτων που σημειώνεται από την αρχή του έτους, συνεχίστηκε και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου επίσης σε θετική τροχιά. Από την άλλη μεριά, η ορατότητα για τους χειμερινούς μήνες παραμένει περιορισμένη.

Δεδομένων των παραπάνω, ο όμιλος επικεντρώνει τη στρατηγική του στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πτήσεων μέσω αναπροσαρμογών στη χωρητικότητα την τρέχουσα χρονιά (γεγονός που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό περαιτέρω ανάπτυξης από τα επόμενα έτη), την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της Αθήνας, την έμφαση στη διατήρηση ανταγωνιστικής δομής κόστους παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών που παρουσιάζονται κυρίως από την αύξηση του κόστους συντήρησης, τη δημιουργία επιπλέον εσόδων ανά επιβάτη από την διακριτή τιμολόγηση επιπρόσθετων υπηρεσιών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους επιβάτες, την αύξηση των πωλήσεων υπηρεσιών τρίτων καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη και εκμετάλλευση του προγράμματος πιστότητας καθώς και περαιτέρω πρωτοβουλιών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Οι επιδόσεις του α' εξαμήνου

Οπως επισημαίνεται από τη διοίκηση, ο όμιλος συνέχισε να αποτελεί τον κύριο πυλώνα ανάπτυξης της κίνησης του αεροδρομίου Αθηνών, διατηρώντας ένα εκτενές δίκτυο και παρουσιάζοντας αυξημένες πληρότητες και πτήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσει τη κίνηση του εξωτερικού κατά 17,3%.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την εξέλιξη της δραστηριότητας και των οικονομικών μεγεθών του ομίλου το τρέχον έτος, ο σχεδιασμός προσανατολίστηκε στην διατήρηση της χωρητικότητας στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο σύνολο του δικτύου, μετά από μια τριετή περίοδο (2016-2013) σημαντικής ανάπτυξης κατά την οποία ο στόλος επεκτάθηκε κατά 17 jet αεροσκάφη και η χωρητικότητα σε επίπεδο χιλιομετρικών θέσεων κατά 60%. Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού της δραστηριότητας αποτελούν η ποιοτική βελτίωση των μοναδιαίων εσόδων και της αποδοτικότητας στο σύνολο του δικτύου καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του βασικού κόμβου της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, ο όμιλος παρουσίασε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση στις πληρότητες πτήσεων κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε 79%. Η αύξηση της κίνησης το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 7% με αντίστοιχη βελτίωση στη μέση πληρότητα κατά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι 80,8%, γεγονός που επιδεικνύει την περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών μεγεθών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σχετικά με το δίκτυο εξωτερικού, η σταδιακή ωρίμανση του δικτύου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος οδήγησαν τον όμιλο σε βελτιωμένα μεγέθη.

Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου η επιβατική κίνηση παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 14%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο συντελεστής πληρότητας στο 79% από 69% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στο δίκτυο εσωτερικού η δραστηριότητα προσαρμόστηκε στη χαμηλότερη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς, με χαμηλότερους ναύλους, λιγότερες πτήσεις και υψηλότερες πληρότητες. Συγκεκριμένα, οι προσφερόμενες θέσεις μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με το 2016, όμως η επιβατική κίνηση μειώθηκε μόνο κατά 1%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο συντελεστής πληρότητας στο 79% από 73% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Το πρόγραμμα του 2017 περιλαμβάνει ένα δίκτυο 145 προορισμών, 112 εξωτερικού και 33 εσωτερικού, σε 41 χώρες, με 15.400.000 διαθέσιμες θέσεις. Κυρίως έχει ενισχυθεί ο κόμβος της Αθήνας με 7 νέους προορισμούς (Εδιμβούργο, Κουβέιτ, Ανόβερο, Κάσελ, Στρασβούργο, Στουτγάρδη και Ποντγκόριτσα).

Ο όμιλος της Aegean εξακολουθεί και παρουσιάζει έντονη εποχικότητα στα οικονομικά αποτελέσματα λόγω της φύσης της δραστηριότητάς του με ιστορικά αρνητική κερδοφορία κατά το πρώτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκαν ζημιές, όμως η σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου οδήγησαν σε μείωση των ζημιών στο σύνολο του εξαμήνου 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η βελτίωση προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση των πληροτήτων και αντίστοιχα του μέσου εσόδου ανά πτήση.




newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα