Και η Αvis θέλει τον Γερμανό της;

Θέμα ημερών (αν όχι ωρών) ακούγεται πως είναι η επίσημη ανακοίνωση για την εξαγορά της ελληνικής Avis ή μάλλον καλύτερα της Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις, που ανήκει κατά 94% στην Τράπεζα Πειραιώς και αποτελεί franchise στην Ελλάδα του πολυεθνικού ομίλου για τα σήματα Avis και Budget Rent a Car.

Στον σχετικό διαγωνισμό δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έχουν κατατεθεί από το αμερικανικό επενδυτικό κεφαλαίου Fortress Group και το Virtus South European Fund. Μεγάλο φαβορί ακούγεται πως είναι το Virtus, στο οποίο διαχειριστής είναι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ιδρυτής της πρώην Π&Κ Χρηματιστηριακής. Ατού του fund είναι η στήριξη της οποίας όπως φαίνεται τυγχάνει αναφορικά με το συγκεκριμένο deal από την Olympia Group (Public, Συστήματα Sunligth, Westnet, SoftOne, Play κα) συμφερόντων Πάνου Γερμανού. To Olympia Group αναμένεται να είναι βασικός μέτοχος στην εταιρεία που θα αποκτήσει την ελληνική Avis αλλά το ακριβές ύψος της συμμετοχής δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 60% έως 70% και θα εξαρτηθεί από το ύψος των κεφαλαίων που θα κατορθώσει να συγκεντρώσει το Virtus South, που θα διατηρεί τις μετοχές που δεν θα ανήκουν στον όμιλο του Πάνου Γερμανού στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν το deal θα κλείσει στα 320 εκατ. ευρώ καθώς ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και καταβολή μετρητών ύψους 83 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, βέβαια, να υπογραμμιστεί πως το deal αφορά το 100% των μετοχών και όχι το 94% που ελέγχει ο όμιλος της Πειραιώς.

H ανακοίνωση του τελικού νέου ιδιοκτήτη φαίνεται πως είναι κοντά αλλά δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε πως για την ολοκλήρωση του deal χρειάζεται να υπάρξει έγκριση από την Avis Group, το ΤΧΣ (λόγω της Πειραιώς) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλα, όμως, δείχνουν πως η Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις που διαθέτει στόλο 31.000 αυτοκινήτων και το 2016 κατέγραψε τζίρο υψηλότερο από 160 εκατ. ευρω, μάλλον θέλει κι αυτή τον…Γερμανό της.



businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα