«Golden» επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική κτηματαγορά

Αποτελεσματικό «εργαλείο» για την προσέλκυση στην Ελλάδα επισκεπτών υψηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων αποδεικνύονται οι πωλήσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Ο λόγος για το πρόγραμμα Golden Visa που αφορά στη χορήγηση άδειας διαμονής σε επενδυτές από τρίτες χώρες (εκτός Σένγκεν) και τα μέλη των οικογενειών τους οι οποίοι αποκτούν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013 με τη χορήγηση μόλις 20 αδειών σε ξένους επενδυτές, οι οποίες αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου από χρόνο σε χρόνο και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.000 στο τέλος του 2017.


Το πρόγραμμα Golden Visa προωθείται στις διεθνείς αγορές από τον οργανισμό Enterprise Greece ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και έχει, μεταξύ άλλων, τις αρμοδιότητες προώθησης, προσέλκυσης και υποστήριξης ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα βασίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2013 και σύμφωνα με την Enterprise Greece, θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σύγκριση με ανάλογα προγράμματα αγοράς ακινήτου και απόκτησης άδειας παραμονής που έχουν σε ισχύ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βασικό δέλεαρ προς τους υποψήφιους επενδυτές αποτελεί το γεγονός πως προσφέρει το χαμηλότερο ελάχιστο ποσό επένδυσης για αγορά ακινήτου σε σύγκριση με αντίστοιχα προγράμματα μεσογειακών χωρών, ενώ δίνει στον κάτοχό του πρόσβαση στις χώρες ζώνης Σένγκεν.


Το πρόγραμμα Golden Visa έγινε ακόμα πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό με τις επιπλέον βελτιώσεις που επήλθαν το 2015.

Κομβική θεωρείται η αλλαγή με την οποία η άδεια παραμονής των επενδυτών στην Ελλάδα έχει μόνιμο χαρακτήρα (αντί πενταετούς διάρκειας που ήταν μέχρι τότε) ενώ επεκτείνεται και στα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στο Euro2day.gr η Enterprise Greece, τα οποία αναφέρονται στο διάστημα μέχρι 30/6/2017 και προέρχονται από τη Γ. Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την έναρξη του προγράμματος το 2013 ανήλθε σε 1.725. Την πρώτη χρονιά οι άδειες διαμονής ήταν μόλις 20, έγιναν 455 το 2014, υπερδιπλασιάστηκαν σε 965 το 2015 και έφθασαν τις 1.545 το 2016.

Οι συνολικές άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν στο ίδιο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών των επενδυτών-αγοραστών ακινήτων, έφθαναν στα τέλη Ιουνίου 2017 τις 4.193.

Η ανθρωπογεωγραφία των επενδυτών που εξασφάλισαν μόνιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Golden Visa «φωτογραφίζουν» και τις αγορές από τις οποίες αναμένει την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ ο ελληνικός τουρισμός.

Άλλωστε θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία ο τζίρος που παράγουν οι επενδυτές, τα μέλη των οικογενειών τους και ο κύκλος φιλικών τους επισκεπτών που προσελκύουν στη χώρα μας. Τζίρος που συνδέεται, αφενός με τη συντήρηση και επισκευή των ακινήτων, αλλά και τις υψηλές δαπάνες που πραγματοποιούν για την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Άλλωστε, μόνο τα χρήματα που έχουν επενδύσει για την αγορά των ακινήτων τους στην Ελλάδα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.


Οι Κινέζοι και Ρώσοι αγοραστές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές ακινήτων στη χώρα μας. Οι Κινέζοι βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης με 722 άδειες. Υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των Ρώσων αγοραστών που εξασφάλισαν 359 άδειες.

Ακολουθούν Τούρκοι και Αιγύπτιοι αγοραστές με 95 και 85 άδειες αντίστοιχα ενώ το τοπ 10 συμπληρώνουν κατά σειρά, αγοραστές από Λίβανο, Ουκρανία, Ιράκ, Συρία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία.

Για την προσέλκυση αγοραστών η Enterprise Greece διοργάνωσε αρχικά ενημερωτικές εκδηλώσεις εντός Ελλάδας ενώ το 2016 μετείχε σε εξειδικευμένες εκθέσεις για την προώθηση ακινήτων σε συνδυασμό με την απόκτηση άδειας διαμονής σε δύο πόλεις της Κίνας (Πεκίνο και Σαγκάη), τη Μόσχα, το Ντουμπάι, την Κων/πολη, τη Γενεύη, το Λονδίνο, τη Σμύρνη και τη Βηρυτό.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο οργανισμός μετείχε σε εκθέσεις στο Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.

Για το δεύτερο μισό της χρονιάς έχει προγραμματιστεί νέο «σαφάρι» προσέλκυσης επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα αποστολών σε Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο.



euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα