Πότε θα είναι έτοιμη η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης, αξιοποίησης και ανάδειξης της διατηρητέας Αγοράς Μοδιάνο, θα ανέλθει στα περίπου 4,5 εκατ. Ευρώ, με την παραδοσιακή αυτή αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης να είναι έτοιμη, για εμπορική λειτουργία σε δύο χρόνια από σήμερα.

Πρωτοβουλία για τις επιβεβλημένες επισκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρεία των ομίλων Φάις και Notos Com, στην οποία μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 43,64% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο, αντί ποσού 1,9 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας "Voria.gr", η πλευρά των νέων επενδυτών έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τους υπολοίπους 59 μικρότερους ιδιοκτήτες προκειμένου:

- να καταλήξουν σε συνεννόηση για τις εργασίες που επιβάλλεται να εκτελεστούν για την ενίσχυση του φέροντα οργανισμού του κτηριακού συγκροτήματος, καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ακόμη και ατυχημάτων.
- να διερευνήσει το ποιοι ενδιαφέρονται να μεταβιβάσουν τα ποσοστά τους στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.».

Από τους 59 αυτούς μικρότερους ιδιοκτήτες – οι περισσότεροι είναι μέλη περίπου 25 οικογενειών – πάνω από τους μισούς έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να πωλήσουν τα ποσοστά τους. Να σημειωθεί ότι η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» προτείνει ως τιμή αγοράς, την ίδια με την οποία αυτή αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή 44.000 ευρώ για κάθε 1% κυριότητας (σ.σ οι κυριότητες επί του ακινήτου είναι εξ’ αδιαιρέτου).

Ένα 20% των κατόχων μικρότερων ποσοστών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει τα μερίδιά του και να συνεπενδύσει στην Μοδιάνο, ενώ ποσοστό 20%-30% δεν έχει καταλήξει στο τι επιλέγει να κάνει.

Η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» ενδιαφέρεται να αυξήσει το ποσοστό της ιδιοκτησίας πάνω από το 51% αν και δεν έχει σκοπό την απόκτηση του 100% της κυριότητας.

Ο σχεδιασμός των νέων επενδυτών είναι να «αναστήσουν» λειτουργικά την Αγορά Μοδιάνο – μία αγορά που είναι διατηρητέα ως κτίριο αλλά και ως χρήσεις- στα πρότυπα των παραδοσιακών αγορών της Ισπανίας και συγκεκριμένα της La Boqueria της Βαρκελώνης και, της San Miguel της Μαδρίτης.

Η Μοδιάνο είναι και θα παραμείνει μία αγορά τροφίμων, μία αγορά που θα κτίσει στην παράδοση που είχε στα χρόνια της ακμής της, δηλαδή των ποιοτικών και εκλεκτών τροφίμων, συνδυάζοντας μεικτές χρήσεις . Σε αυτό το νέο concept η εστίαση με καθαυτό τέτοια καταστήματα θα είναι περιορισμένη, αλλά η πώληση τροφίμων θα μπορεί να συνδυάζεται και με κατανάλωση στο σημείο, π.χ. μία κάβα θα σερβίρει και κρασί, ένα αλλαντοπωλείο θα προσφέρει σάντουιτς κ.ο.κ.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, επείγει η έναρξη των επισκευαστικών εργασιών και στη συνέλευση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες στις 8 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ της άμεσης εκκένωσης των καταστημάτων και της έναρξης της ολικής ανακατασκευής και, της εκτέλεσης προσωρινών επισκευών και της εκκένωσης σε επόμενο χρόνο για να γίνουν οι λοιπές εργασίες.

Έχει εκτιμηθεί ότι για την έκδοση των απαιτούμενες αδειών θα απαιτηθούν 6-8 μήνες ενώ οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν έως και ενάμισι χρόνο, δηλαδή θα χρειαστούν περί τα δύο χρόνια για να λειτουργήσει η νέα, ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο.

Σημειώνεται ότι σήμερα από τα 127 καταστήματα της Αγοράς ( έχουν γίνει κάποιες συνενώσεις) είναι ζήτημα αν λειτουργούν 25. Η Μοδιάνο, με την πάροδο των χρόνων αλλά και τις μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, έχει υποβαθμιστεί αν και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και λόγω θέσης στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά και σαν αρχιτεκτόνημα.

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο τοποθετήθηκε το 1922. Το κτιριακό συγκρότημα κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα J. Oliphant ενώ κύριος του έργου και μηχανικός ήταν ο Ελί Μοδιάνο.



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα