Οι «πρωταθλητές» του Σεπτεμβρίου στα περιφερειακά αεροδρόμια

Περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια φέρνει ο μήνας Σεπτέμβριος, συνεχίζοντας το θετικό «σερί» του καλοκαιριού, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται από τις δύο από τις καλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία την οποία έχει πραγματοποιήσει το Sete Intelligence με βάση τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την θερινή περίοδο του 2017, βάσει των στοιχείων της ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων – Hellenic Slot Coordination Authority) για τα όλα τα αεροδρόμια, πλην του αερολιμένα της Αθήνας. H ημερομηνία εξαγωγής των στοιχείων είναι 31/7/2017 και τα στοιχεία υπόκεινται σε διαρκείς αλλαγές αφού αποτελούν μία «φωτογραφία» κατά την στιγμή εξαγωγής τους και ως εκ τούτου, το άθροισμα των προγραμματισμένων θέσεων ενδέχεται να παρουσιάζει αποκλίσεις από μήνα σε μήνα.

Σε σχέση λοιπόν με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2016, για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 παρατηρείται αύξηση +10,3% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό. Ειδικότερα, τον Αύγουστο αναμένεται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 7,5% ή αλλιώς 221 χιλ. θέσεις, ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση 13% ή αλλιώς επιπλέον 310 χιλ. θέσεις.

Την περίοδο Μαρτίου-Ιούλιου οι αεροπορικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 9% ή 664 χιλ. θέσεις, φθάνοντας συνολικά φέτος τα 8 εκατομμύρια, ενώ για την περίοδο έως και τον Οκτώβριο ο συνολικός προγραμματισμός αντιστοιχεί σε 15,354 εκατομμύρια θέσεις.


Ειδικότερα για τον μήνα Αύγουστο, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 15% ή επιπλέον 42 χιλ. θέσεις, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καβάλα με 36,1% ή επιπλέον 8 χιλ. θέσεις και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Άραξου με ένα 34,7% (5 χιλ. θέσεις) και του Άκτιου 19,8% (11 χιλ. θέσεις) αντίστοιχα. Το Ηράκλειο και τα Χανιά παρουσιάζουν αύξηση 6,2% (+42 χιλ.) και 4% (9 χιλ. θέσει)ς αντίστοιχα.

Μείωση των αεροπορικών θέσεων τον Αύγουστο συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα αεροδρόμια της Καρπάθου κατά 7,9% και της Σκιάθου 3,9%. Οριακή μείωση αναμένεται σε Μύκονο και Σαντορίνη με -0,2% (μείον 220 θέσεις) και 0,3% (370 θέσεις).

Τον Σεπτέμβριο μείωση των αεροπορικών θέσεων αναμένεται σε δύο αεροδρόμια: της Καρπάθου κατά 2,2% και της Σκιάθου 2%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 14,7% ή επιπλέον 37 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καβάλα με 41% κι επιπλέον 8 χιλ. θέσεις. Ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυτιλήνης και του Άραξου.

Ως προς τις προγραμματισμένες θέσεις ανά χώρα το μήνα Αύγουστο, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Ρωσία με 21,6% (+34 χιλ. θέσεις) ενώ ακολουθούν η Ολλανδία με αύξηση 19,6% (+27 χιλ.) και η Γερμανία με αύξηση 14,3% (+60 χιλ.). Η μείωση των αεροπορικών θέσεων -και τον Αύγουστο- παρουσιάζεται μόνο από την Ιταλία κατά 4,2%, ενώ η αντίστοιχη μείωση για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου ανέρχεται στο 6,6%.


Τον Σεπτέμβριο, μεγάλη αύξηση των αεροπορικών θέσεων (σε απόλυτο αριθμό θέσεων) αναμένεται από τη Γερμανία 15,2% (61 χιλ.) και το Ην. Βασίλειο σε 10,2% (51 χιλ. θέσεις). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται από την Ολλανδία με 31,5% (+35 χιλ. θέσεις) και ακολουθεί η Ρωσία (+24,8% ή επιπλέον 38 χιλ. θέσεις). Η Πολωνία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 21,1% (+28 χιλ. θέσεις) και η Γαλλία 16% άνοδο (+16 χιλ. θέσεις).

Οι συνολικές αφίξεις

Το Sete Intelligence σημειώνει μέχρι και τον Ιούλιο θετική μεταβολή των αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων οδικών αφίξεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι καλοκαιρινές διακοπές από Ευρωζώνη, Ρωσία και ΗΠΑ οδηγούν σε αύξηση τουριστικών αφίξεων και εσόδων.

Επιπλέον, στα θετικά του προηγούμενου μήνα είναι η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό, η οποία, όπως επισημαίνεται υπερκάλυψε τις απώλειες άλλων κλάδων, την ίδια στιγμή που τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού δείχνουν προοπτικές ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Ειδικότερα, η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, συμπεριλαμβανομένων αυτή τη φορά και των στοιχείων του Ελ. Βενιζέλος, συνεχίζεται στο σύνολο της χώρας: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν τον Ιούλιο του 2017 ήταν αυξημένες κατά +5,7% (+189 χιλ.) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016. Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2017 παρατηρείται αύξηση 8,8% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ξεπερνώντας τα 10 εκατομμύρια.




Στο «μέτωπο» των οδικών αφίξεων, κατέγραψαν αύξηση κατά +11,6%, τον Ιούλιο του 2017, σχεδόν +219 χιλ. περισσότερες από τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2016. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2017, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +7,8%, ξεπερνώντας τα 6,5 εκατομμύρια. Η μεγαλύτερη αύξηση οδικών αφίξεων καταγράφεται από τη Βουλγαρία (+29,0%/+516 χιλ. αφίξεις) και ακολουθούν η Τουρκία (+14,1%/+58 χιλ. αφίξεις) και η ΠΓΔΜ (+4,9%/+122 χιλ. αφίξεις). Σημαντική πτώση καταγράφεται από την Αλβανία (-13,9%/ -137 χιλ. αφίξεις). Επισημαίνεται εδώ ότι η καταγραφή των οδικών αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας και -συνεπώς- περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα