Οι επιχειρηματίες του μέλλοντος συναντιούνται στην Κρήτη

Το Camp Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας για μαθητές που θα λάβει χώρα στην Κρήτη θα βοηθήσει νέα παιδιά να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τον κόσμο του επιχειρείν.


Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου είναι Mentor του πρώτου Camp Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Χαρισμάθειας, CEO της start-up Learning Out of the Box, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ και υποψήφιος διδάκτορας Τεχνητής Νοημοσύνης στο εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Έχει μπει στη λίστα των 30 πιο υποσχόμενων νέων κάτω των 30, της Καθημερινής και έχει διακριθεί στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας EGG, της Eurobank και του Corallia, όπου φιλοξενείται εδώ και δύο χρόνια. Έχει, επίσης, βραβευθεί από το Hellenic Initiative και έχει πάρει πρώτο βραβείο στα Business Angel Awards, πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό καινοτομίας της Μονάδας Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ήταν φιναλίστ του MIT Entrepreneurs Forum και έχει βραβευθεί με Educational Business Award. Τέλος, έχει κάνει mentoring σε δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις και έχει διακριθεί ως Leadership Ambassador της διεθνούς Mensa.


Τι είναι το Camp Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας για μαθητές που διοργανώνει η Χαρισμάθεια σε συνεργασία με την Robotic Science Academy;

Η Χαρισμάθεια έχει τρεις πυλώνες επάνω στους οποίους βασίζει τα προγράμματα και τις δράσεις της: Κριτική ικανότητα, δημιουργικότητα και διαθεματικότητα. Με οδηγό τους ίδιους άξονες διοργανώνουμε ένα εντατικό Day- Camp το οποίο θα διαρκέσει 10 μέρες, θα διδάξει στα παιδιά χρήσιμα εργαλεία, θα τα βάλει να κρίνουν και να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιδέες, όπως επίσης να χρησιμοποιήσουν γνώσεις και πρότερη εμπειρία που έχουν αποκομίσει μέχρι τώρα. Ο στόχος του πρώτου Innovation Camp για παιδιά είναι να τα βοηθήσει να αναπτύξουν αυτονομία στη μάθηση, να βρουν ρεαλιστικές λύσεις σε προβλήματα, να σκεφτούν έξω από το κουτί, να συνεργαστούν αλλά κυρίως να περάσουν από την ιδέα στην πράξη. Αυτό που λείπει από την εκπαίδευση σήμερα είναι η δίψα για ανακάλυψη, η ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας, αλλά και η έλλειψη επικοινωνίας. Αυτό είναι κάτι που θα το αλλάξουμε. Τα παιδιά θα δουλέψουν σε ομάδες για να παράξουν προϊόντα που θα πρέπει να σταθούν σε μία πραγματική αγορά, θα κριθούν από ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί τους πελάτες ή επενδυτές και θα κληθούν να ξεπεράσουν τα όρια τους.

Σε τι ηλικίες μαθητών απευθύνεται, πόσα παιδιά θα συμμετάσχουν και ποια τα οφέλη για αυτά, τι θα μάθουν τα παιδιά στο Camp αυτό;


Το Innovation Camp θα χωριστεί σε δύο ηλικιακά group. Το ένα θα είναι παιδιά δημοτικού (8-12 ετών) και το άλλο θα είναι παιδιά γυμνασίου και λυκείου (13-17 ετών).

Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι το δύσκολο ακόμη και για ενήλικες. Τι μπορούν τα παιδιά να διδαχθούν από αυτήν;

Είναι αλήθεια ότι η επιχειρηματικότητα είναι δύσκολη για τους ενήλικες, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έχουν περάσει από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που σχεδιάστηκε πολλά χρόνια πριν, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη βιομηχανική επανάσταση. Καταρτίζει τους ανθρώπους ώστε να πάρουν τη θέση τους σε μία γραμμή παραγωγής. Για αυτό και έχει δοθεί τόσο μεγάλη έμφαση στην απομνημόνευση και την εξειδίκευση. Σήμερα όμως είμαστε στην εποχή της πληροφορίας και τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Τα παιδιά οφείλουν να ακολουθήσουν την εποχή τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να ξεφύγουν από την αποστήθιση και να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει. Η νοοτροπία που περνάει το σχολείο σήμερα είναι ότι αν διαβάσεις και περάσεις στις εξετάσεις σου τότε θα μπεις στο πανεπιστήμιο. Όταν βγεις από κει σε περιμένει μια θέση εργασίας που κάποιος άλλος έχει φτιάξει και εξασφαλίσει για σένα. Βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο όμως οι νέοι καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που περίμεναν. Δεν υπάρχουν πια τόσες έτοιμες δουλειές ώστε να καλύψουν όλους τους αποφοίτους. Η στάση που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών είναι: «Δε βρίσκεις δουλειά; Φτιάξε δουλειά!». Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν να λύνουν ασκήσεις και προβλήματα, αλλά δε μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να οικειοποιούνται προβλήματα, δύο βήματα που προηγούνται της λύσης. Έτσι, εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, είναι παροπλισμένα. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι παθογένειες ενός ξεπερασμένου εκπαιδευτικού συστήματος και μπορούμε να τα αλλάξουμε. Τα παιδιά όσο πιο μικρά είναι, τόσο λιγότερο έχουν μπει σε καλούπια και τόσο πιο ευφάνταστες ιδέες έχουν. Τους λείπει η ωριμότητα και η εμπειρία, αλλά μέσα από το Innovation Camp μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο της αποτυχίας, να μετρήσουν την απόσταση της πράξης από την ιδέα τους και να νιώσουν κομμάτι ενός κοινωνικού συνόλου αλληλοεπιδρώντας με αυτό. Πηγαίνοντας για το αδύνατο, τα παιδιά μαθαίνουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και σταματάνε να συγκρίνονται με τους άλλους γύρω τους.

Σε ποιους τομείς θα δραστηριοποιηθούν οι μαθητές;

Έχουμε διαλέξει τομείς που έχουν άμεση συνάφεια με την Κρήτη, την Ελλάδα, αλλά και επηρεάζουν τα παιδιά στο άμεσο ή και ευρύτερο περιβάλλον τους, ανάλογα με την ηλικία τους. Οι τομείς αυτοί είναι: τουρισμός, γαστρονομία, εκπαίδευση, αγροτική και φυτική παραγωγή, υγεία και τεχνολογία στις οικονομικές συναλλαγές.

Γιατί επιλέξατε την Κρήτη για την πραγματοποίηση του Camp;

Η Κρήτη είναι ένας όμορφος τόπος, ένα σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας και οι Κρητικοί είναι άνθρωποι που τους αρέσει να τολμάνε. Είναι μία καλή πρώτη ύλη επομένως για να φτιάξουμε κάτι καινούριο.

Θα υπάρχει παρουσία τοπικών επιχειρήσεων στις οποίες θα παρουσιάσουν τις λύσεις τους οι μαθητές;

Ο στόχος είναι την τελευταία μέρα τα επιχειρηματικά πλάνα των παιδιών να παρουσιαστούν σε επιτροπή από εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κρήτη, έτσι ώστε όσοι συμμετέχουν να ακούσουν σχόλια από ανθρώπους της αγοράς που θα μπορούσαν δυνητικά να είναι πελάτες ή και επενδυτές τους.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για το πρώτο Innovation Camp είναι ανοιχτές μέχρι και τις 11 Αυγούστου. 
 
 
Στάθης Κετιτζιάν
epixeiro.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα